~ kepada tetamu2 pLeZ kLiK di sini ~

meh sini tengok....

Daisypath Friendship tickers

Thursday, December 27, 2012

kesedaran

assalamualaikum

tadi tertengok video ni dekat heliza helmi punya page fb.masa siaran langsung ni aku tgk sekejap2 je.so xdpt la tgk bahagian ni.so marilah di share kan ke blog ni supaya ramai2 leh tengok kan.video ni dah buat air mata  aku mengalir di pagi hari.oh mai sedihnya....

cekidaut.pause muzik background blog aku dlu ye


Wednesday, December 19, 2012

selingan mencari keinsafan bahagian 1 tq ^_^

assalamualaikum

let's do it =)
tq
respect!

bersandar hanya padaNya

tolong Ya Tuhan.Amin!


help and support ^_^

insyaAllah



Thursday, December 13, 2012

erk!nak bagi tajuk pe ek?

assalamualaikum

pagi tadi aku dah kasi settle segala keje aku. kecuali yang bahagian filing.ehehehe sebab aku memang malas sangat2 nak buat filing.al kisah...esok sampai isnin aku akan bercuti dari kerja.sebabnya petang esok aku akan gerak ke kangar perlis.

member masa ip dan mpob dah nak kawen so saje2 la pergi nak meriahkan suasana kan.tapi yang sedihnya sebab aku pergi dari perak ni sorang2 je.macam xcaye pun ada.nak kata xpernah gerak sorang2 untuk perjalanan jauh ni pun xjugak.sebab masa study dulu aku sorang2 gak balik dari johor.eh tapi bukan sorang2 naik kete tau, naik bas je.hehe

sambil2 gi wedding member boleh la gak jalan2 perlis kan walaupun belum gaji.kalo ikutkan tengah sengkek gak nih.tapi syukur sebab duit keuntungan dari jual vco tu ada lagi.so xde la masalah sangat pun.just aku harap perjalanan nanti selamat dan tenang je.kalo xsilap aritu aku tengok banyak gak persinggahan bas ni.

so just doakan aku selamat pergi dan balik ye =)


Monday, December 3, 2012

siapakah 'adam' ku ^_^

assalamualaikum

xpasti apa benda yang aku nak sharing hari ni.cuma ikut gerak hati dan gerak jari je.kalo melalaut harap dimaafkan =p

sejak akhir2 ni alhamdulillah DIA beri aku sedikit hidayah mungkin.agaknya siapa yang gerakkan hati aku untuk top up ilmu pasal agama kalau bukan DIA.kannn.....walau belum sempurna tapi mungkin akan dicuba sehingga tetap di hati untuk melakukan nya sesempurna mungkin *off topic*

baru2 ni aku pergi majlis tunang kawan aku.apa yang aku tengok ramai sahabat2 aku dah melangkah setapak lagi ke hadapan.ada yang dah bersatu sebagai suami isteri dan ada yang telah menjadi tunangan.tipu kalau aku kata aku xde keinginan macam diaorang.

masa dari zaman sekolah sampai dah kerja, memang bohong kalau aku xpernah rasa nak jadi macam diaorang.merasa macam mana ada nya couple, macam mana rasanya keluar jalan2, shopping dan makan2 dengan couple.pernah menangis aku memikirkan nya.tapi itu dulu ^___________^

sekarang aku belajar untuk menerima hanya yang ingin menjadikan aku yang halal *cliche kan ayat* tapi nak buat macam mana.itulah hakikatnya.setelah aku tahu yang couple sebelum bernikah itu haram.aku pernah terfikir macam mana nak kenal kalo xcouple. tapi maha kuasa Allah, dia tunjukkan pada aku kebenaran untuk bahagia selepas nikah tu.

terbaca di blog dan di facebook mengenai kisah2 percintaan selepas nikah.seronok tengok mereka bahagia.bukan bahagia yang dibuat-buat tapi realiti.jadi apa mungkin aku nak nafikan lagi percintaan selepas nikah itu tidak menjamin bahagia.

KKS kata doa selalu supaya ditemukan jodoh yang baik. dan itulah yang aku lakukan sekarang. aku doa supaya aku ditemukan dengan 'adam' yang dapat bimbing aku lebih dekat dengan NYA. aku xminta yang terlalu soleh dan alim kerana aku juga bukan solehah.tapi aku pinta supaya aku dijodohkan dengan orang yang dapat membawa aku lebih dekat dengan Allah kerana aku insan lemah yang perlukan bimbingan. aku juga pohon jika memang tertulis aku tidak berpasangan di dunia ini, supaya Allah ajarkan aku redha.sesungguhnya DIA yang maha mengetahui.

lately aku suka tulis status jiwa-jiwa dekat twitter sebabnya xramai kawan2 yang kenal aku di twitter tu.aku bebas nak luahkan ape saje.selain dari retweet la kan.hihi.xtau la...bila umur dah cecah 22 ni naluri untuk berpasangan tu terlalu kuat.apatah lagi bila tengok kawan2 tu ada yang dah jadi parents dh pun.membuak2 okeh

kata KKS lagi, aku bertuah sebab aku xpernah melepaskan cinta aku pada sesiapa.kalau cinta yang tepuk sebelah tangan yang mana cinta bukan sepenuh hati tu x dikira la kan.kiranya suami aku nanti akan dapat cinta pertama dari aku dan insyaAllah yang terakhir.sebab kata KKS :

"lepas kecewa kerana cinta dia terfikir.dia nak serahkan cinta pertamanya kepada sang suami.tapi apakan daya cinta pertama nya telah diberi kepada orang lain yang xberhak"

alhamdulillah!sebenarnya dah lama KKS bagitau aku pasal benda ni.aku sendiri xpasti dia ingat atau x.tapi sedikit sebanyak aku ambil kata2 dia tu untuk kekuatan aku.benar!aku bertuah kerana aku masih ada cinta pertama tu.cinta yang xpernah dilepaskan untuk sesiapa cuma untuk Allah swt.

alamak terlebih jiwang la pulak entry nih.haha kan dah kata mesti aku melalut punya.sakan!!xpe lah aku harapkan kita semua mencari cinta yang halal yang membawa kepada bahagia kita.sandarkan hanya pada ALLAH dan bukan pada manusia.yes! saya sedang belajar untuk lebih dekat dengan Pencipta ku.

Ya Allah yang maha pengasih dan penyayang.hanya kepadaMu aku memohon.jauhkan kami dari mendekati yang haram dan jauhkan kami dari sentiasa melakukan perkara yang tidak baik.
Ya Allah jika ditakdirkan aku bertemu jodoh (suami) di dunia ini, jadikanlah suami aku itu seorang insan yang dekat denganMu. seorang suami  yang akan membimbing zaujahnya lebih dekat kepadaMu dan seorang suami yang berhasrat untuk sentiasa kekal bersama hingga ke syurga.
aku juga mohon Ya Allah, kurniakan aku seorang suami yang akan menegur aku ketika aku silap, yang akan menasihati aku ketika aku leka, yang akan menjadi sahabat ku ketika aku memerlukan dan yang akan menjadi imam untuk solat ku dan anak2 ku.insyaAllah amin. 




Wednesday, November 21, 2012

#prayforgaza - hulurkan lah apa saja bantuan

assalamualaikum

sekarang ni keadaan di palestin@gaza semakin teruk.xtertahan rasa hati ni bila tengok video dan gambar2 di sana.Allahurabbi pedih rasa ulu hati.air mata bukan lagi menitis tapi menderu turun macam air hujan yang lebat.

bagi aku israel@yahudi laknatullah ni, diaorang memang xde perasaan belas kasihan langsung.buat lah macam mana pun.kita boikot produk diaorang, menggodam lama web diaorang atau apa2 sahaja dengan harapan mereka akan berhenti dari menyerang.tapi semuanya belum menampakkan hasil.

di fb banyak yang menyampaikan berita2 terkini mengenai keadaan di Gaza.sebak sangat.bila tengok anak2 kecil yang menjadi mangsa.dari apa yang aku baca, hampir 90% mangsa keganasan itu adalah kanak-kanak.Ya Allah apa salah mereka.sampainya hati tentera2 yahudi itu menyerang mereka.

kata mereka kanak2 itu adalah terrorist.sumpah yahudi lankatullah memang bodoh dan pengecut.diaorang serang kanak2 supaya hati para ibu dan ayah ni akan lemah bila lihat keadaan begitu.tapi aku yakin semangat ibu dan ayah anak2 ini semakin membara untuk berjuang apabila mereka lihat keadaan anak mereka tu.

kawan2 sesungguhnya selain mereka memperjuangkan agama Islam, mereka juga mempertahankan nama Allah dan Rasul kita.selain tu mereka juga mempertahankan Masjid Al-Aqsa.Masjid yang banyak keberkatan nya.

tegar kah kita melihat mereka mempertahankan semua itu sendirian sedangkan kita juga hidup atas agama yang sama dan patuh pada Allah yang satu.betapa mereka sebenarnya memerlukan kita.jika xmampu untuk berjuang bersama mereka sekalipun apalah salahnya untuk kita berdoa untuk keselamatan dan kemenangan buat mereka.mereka adalah SAUDARA kita.

oleh itu aku mohon supaya kita semua tolong doakan keselamatan dan perlindungan buat mereka.doa kan juga supaya mereka diberikan kekuatan serta ketabahan dan diberikan syahid oleh Allah.doakan apa sahaja yang mampu membantu mereka.hanya itu yang mampu kita lakukan dari jauh.semoga doa kita buat saudara2 kita di sana dimakbulkan Allah swt. #prayfor gaza

untuk perkembangan terbaru di palestin mohon buka di link:-
aman palestin
aqsa syarif
sani araby al kahery (wakil MAPIM yang berikan keadaan sebenar di Gaza.ada juga video keadaan di sana)

buat masa ni itu je link yang aku pasti untuk hulurkan bantuan.mungkin ada saluran lain untuk dihulurkan.mohon maklumkan pada aku.boleh diupdate nanti.

untuk membantu menghulurkan sumbangan bolehlah melalui :-
saudara sani araby & MAPIM

Aqsa Syarif

Aman Palestin

Ya Allah Yang Maha Berkuasa di alam ini, bantulah saudara2 ku di sana.berikanlah mereka kekuatan, ketabahan serta keimanan yang kuat untuk mempertahan kan agama dan negara mereka Ya Allah. lindungi lah mereka dari kekejaman yahudi laknatullah.berikanlah mereka kesempatan untuk mempertahankan masjid Al- Aqsa MU.lindungilah anak2 kecil di sana.sesungguhnya mereka tidak mengerti apa yang telah terjadi.berikanlah mereka kemenangan Ya ALLAH.sesungguhnya Engkaulah yang maha mengetahui akan kesengsaraan mereka.dan hanya Engkau lah yang mendengar keluh kesah mereka.bantu lah mereka Ya Rahman.AMIN Ya Rabbal Alamin.

Tuesday, November 20, 2012

Palestine will be free

assalamualaikum

entry khas buat palestin.semoga mereka akan dilindungi Allah dan diberikan kekuatan untuk memperjuangkan hak mereka.amin
*pause dulu lagu background blog ye =)


LIRIK :-
Everyday we tell each other
That this day will be
Will be the last and tomorrow
We all can go home free
And all this will finally end
Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

No mother, no father to wipe away my tears
That's why I won't cry
I feel scared but I won't show my fears
I keep my head high
Deep in my heart I never have any doubt
That Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

I saw those rockets and bombs shining in the sky
Like drops of rain in the sun's light
Taking away everyone dear to my heart
Destroying my dreams in a blink of an eye
What happened to our human rights?
What happened to the sanctity of life?
And all those other lies?
I know that I'm only a child
But is your conscience still alive

I will caress with my bare hands
Every precious grain of sand
Every stone, and every tree
'Cause no matter what they do
They can never hurt you
'Cause your soul will always be free

Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

Friday, November 16, 2012

xbasuh pinggan lepas makan jadi bodoh

assalamualaikum

lama xupdate nampaknya.last ritu masa nak raya korban....aihhh terkorban seketika blog ni.huhuhu....arini saje terajin kejap nak update pasal basuh pinggan.erk!apakah....basuh pinggan...

first of all nak tanya.betu ke statement ni :

"sapa yang lepas makan tapi xbasuh pinggan sendiri nanti dia jadi bodoh"

masa aku darjah 2 aka 8 tahun dulu angah aku pernah pedajal aku.masa kecik2 dulu biasa la kan.naif sikit rupanya berbanding ngan dah dewasa nih.seingat aku, masa tu kitaorang dok makan ramai2.lepas tu dah habis makan aku tengok akak2 aku pakat letak gitu je pinggan dalam singki.

aku pun dah terang lagi nyata la kan ikut jejak langkah mereka.aku dengan rasa selamba pun letak je la pinggan dalam singki.tetiba lepas tu angah aku keluar statement.dia kata "dik, kalo lepas makan xbasuh pinggan sendiri nanti jadi bodoh tau". fine!!

oleh kerana xmau jadi bodoh aku pun terus basuh pinggan aku tu plus pinggan orang lain sekali.pakej gitu ye.masa tu macam terpikir gak apasal la akak aku xde basuh pinggan dia tu.nak jadi bodoh gak ke.tapi sebab fokus xmau jadi bodoh aku xde tanya dia pun.teruskan membasuh gak.

so sampai sekarang ni dah jadi habit dah.lepas makan terus basuh pinggan sendiri.kalau xbasuh tu rasa lain macam plak.dan kerja rumah yang paling aku suka adalah basuh pinggan mangkuk dan cawan2.tapi bukan kuali or periuk.hahaha

cuma sejak akhir2 ni je baru terpikir.rupanya akak aku pedajal aku je.hampeh punya orang.mana ade orang xbasuh pinggan jadi bodoh.memang bodoh le aku sebab ikut cakap dia.huhuhu.tapi xpe la.disebabkan benda tu aku rajin basuh pinggan lepas makan makanya dimaafkan la.huahahaha

itu je nak citer sebenarnya pun.xde la apa sangat.saje nak citer pengalaman kena pedajal ngan akak sendiri je.hahaha

mood serius!

tolong doakan saudara2 islam kita di gaza.xkisah la sama ada di gaza,syria or rohingya.doakan yang terbaik buat mereka.semoga mereka semua dilindungi Allah, diberikan ketabahan, diberi kekuatan, diberi petunjuk, dan diberikan pertolongan oleh Allah.bantulah mereka untuk menang dalam perjuangan mereka.hancurkan lah israel laknatullah.insyaAllah amin.

Ya Allah, selamatkan lah saudara2 kami yang sedang berjuang di jalanMu, yang sentiasa menegak kan agamaMu, yang sentiasa menjaga nama baik Mu dan Rasul Mu.bantulah mereka Ya Rabb.ampunilah mereka dan permudahkanlah urusan mereka.amin


Friday, October 26, 2012

niat telah ditunaikan

assalamualaikum

selamat hari raya aidil adha buat kawan-kawan semua...sape pergi berjemaah buat solat sunat raya tadi.huhuhu best kan bertakbir.sayu je bila dengar orang bertakbir ni.

maksud talbiah yang kita ungkapkan masa hari raya aidiladha ni
 "Hamba-Mu datang menyahut panggilan- Mu, Ya Allah hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu. Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu Tuhan yang tidak ada sekutu bagi-Mu. Hamba datang menyahut panggilan-Mu. Sesungguhnya segala pujian dan ni'kmat serta kerajaan adalah kepunyaan-Mu, tidak ada sekutu bagi-Mu"

tahun ni alhamdulillah aku berhasil menunaikan hajat aku.tahun lepas masa aku tengok orang sembelih tu ada gak aku pasang niat.sebab masa tu aku tau aku akan dapat keje.bese la dah nama pun baru habis study kan.so aku pasang niat untuk join sebahagian dalam korban tahun ni.alhamdulillah rezeki keuntungan dari aku menjual catalyst tu telah membantu aku melaksanakan niat aku ni.

memula aku terlupa pasal niat aku ni.tapi aritu aku terselak balik buku ala2 diary aku dan ternampak la wishlist yang aku buat. alhamdulillah xde la mahal sangat untuk join korban ni.dulu aku ingat satu bahagian tu RM700.memang mencangak gak nak cari.tapi bila mak kata RM400 sebahagian tu kira ok la gak.

terus laju2 bagi mak RM300 dulu sebab xcukup duit. pehtu mak tanya ayah plak.ayah kata RM300 je kalo buat ngan haji tu.kalo masjid RM400.weehuuu Allah permudahkan hajat aku ni.so akhirnya dapat la aku join korban tahun ni.

bila lagi nak join kan kalo bukan waktu dah kerja ni. alang2 ada rezeki jual catalyst ni.walau xbanyak tapi jadi la kan.moga2 dimurahkan rezeki di lain hari. bagi yang dah keje ni boleh je join...kumpul duit sikit pun dah ok. sebulan tu kita saving dalam RM50 pun dah boleh xpun RM20 pun ok gak.sikit2 lama2 jadi la bukit kan.

makanya masa entry ni dipost aku tengah busy memotong daging korban agaknya.hehehe ini schedule post sebenarnya >_< sape2 yang masak sup tulang tu meh la anto kat aku sikit.lama xmakan sup tulang nih.ohmaiii terliur la plak.tapi ingat tau kalo dah makan daging ni beringat sikit.kang xpasal2 kolestrol naik pulak.huhuhu

akhir sekali selamat menyambut hari raya aidiladha.moh kita bertakbir sama2 jom. have a nice day kawan2.jangan lupa untuk mempelajari sesuatu dari pengorbanan nabi ibrahim dan nabi ismail ye.Allah itu maha mengetahui =)

comel x i.kikiki
p/s : selamat makan daging.hehe


Friday, October 12, 2012

{LAGU 12] - perjalanan hidup

assalamualaikum

sekarang ni keje aku nak share lagu je.sebabnya aku malas nak menaip panjang2 kan.lagipun aku nak share je lagu2 yang menarik perhatian aku and lagu yang ada makna dalam life kita ni.

okay lah arini nak share lagu dari maesa andika setiawan. tajuk lagu ni adalah perjalanan hidup.dengar nama pun dah tau lagu ni dari indonesia.bukan la nak mengagungkan lagu dari luar tapi bagi aku kalau lagu tu ada makna dan boleh motivate diri so apa salahnya.

oh ye first time aku dengar lagu ni masa baca entry dekat blog HAMI ASRAFF. tanpa segan silu nya terus laju2 aku post status kat fb dia tanya apa tajuk lagu tu.hahaha pedulik kan.nak tau jugak lagu pe sebab best sangat. tapi blog hami dah off kan lagu tu kot sebab aku xde dengar dah masa baca new entry dari dia.

ok la jom sama2 dengarkan lagu ni.sempena hari jumaat ni kan.so haruslah dengar lagu2 yang motivate skit.anyway please scroll bahagian kanan blog aku untuk pause/stop kan lagu blog aku ni.hehe maaf nyusahkan ^_^

lagu PERJALANAN HIDUP
LIRIK :-

Dalam hidup ini penuh cobaan dan liku-liku 
Buatku menyerah dan putus asa 
Hanya senyuman dan air mata 

Setiap manusia pernah merasakan kegagalan 
Jangan menyerah dan putus asa 
Hidup adalah perjuangan 

Majulah, jangan menyerah 
Perjuangkanlah cita-cita 
Hadapilah hidup ini 
Mungkin hanya ujian Tuhan 

Setiap manusia pernah merasakan kegagalan
Jangan menyerah dan putus asa
Hidup adalah perjuangan

Majulah jangan menyerah 
Perjuangkanlah cita-cita 
Hadapilah hidup ini 
Mungkin hanya ujian Tuhan 

(majulah, janganmenyerah 
Perjuangkanlah cita-cita 
Hadapilah hidup ini 
Mungkin hanya ujian Tuhan)

 Majulah, jangan menyerah 
Perjuangkanlah cita-cita 
Hadapilah hidup ini 
Mungkin hanya ujian Tuhan, hanya ujian Tuhan

p/s : enjoice dan semoga dapat memotivasikan diri kita =)



Thursday, October 11, 2012

urgent! help me please

assalamualaikum

nak minta tolong sangat2 pada pengguna-pengguna celcom or yang tahu pasal celcom.tau x macam mana nak block no orang lain dari call/mesej no kita.....tanpa perlu ke celcom center.mana la tau kot ada cara lain selain dari terus ke celcom center.

area sini mana de celcom center.x lalu nak merempit semata-mata nak block no 'orang' tu. xtahan dah rasanya.....kalau dapat block nombor dia alangkah bahagia nya rasa hidup.penat dah mereka alasan macam2 supaya xkacau aku lagi.

sampai kan aku bagi alasan yang aku dah mati semata-mata xnak dia contact or mesej aku lagi.dah dekat 5 bulan aku xlayan langsung mesej/call dari dia.lantak pi la ngan dia.so plez kawan2 kalau tau macam mana nak block no orang plez inform me A.S.A.P

jasa kalian amat aku hargai....i need my life.xsuka la bila privacy kena kacau.help me k.thanks guys ^_^

p/s : masa lampau!

[LAGU 11] - jaga-jaga (yale2)

assalamualaikum

arini nak tempek lagu dari dato fazley kita ni....bukan setakat boleh menyanyi tapi boleh juga berlakon, bermotivasi dan paling penting memasak.hehe best woo kalo reti masak.aku yang gegurl ni pun kalah ngan dia rasanya....idak le aku reti nak buat pe benda yang dia masak kat masterchef selebriti tu.

setakat ni lagu paling aku suka dari dato fazley ni adalah lagu bila april ngan satu lagu raya tu.lupa tajuknya =_="  oh sape penah beli buku motivasi dari fazley?aku pernah beli masa aku form 3.buku tu masih ada lagi kat kampung.dari buku tu la tau serba sikit pasal paly ni.nice sangat and so cute dia masa kecik >_<

ok la aku tempek lagu baru dari dato fazley feat altimet ni beserta liriknya sekali.aku suka part yale2 tu weh,haha rasa macam nak yale2 sama plak.tapi overall lagu ni best gak.ala2 sempoi je kan =) anyway plez pause dulu lagu dari blog aku ni.di bahagian kanan blog.sila scroll down



LIRIK :-

Bermain-main mata
Juga tak perlu kata-kata
Jika yang penting rasa-rasa
Harus di jaga jaga lah jiwa
[Pre-chorus]
Biarlah cuma di cinta-cinta
janganlah mudah di cuba-cuba
Jangan mudah berani
Simpan semua angan-angan berahi
Bagi insani
[Chorus]
Yale yale yale yale yale x2
Hati senang tiada menentu
Bagaikan kumbang mendapat madu
Jangan difikir-fikir pula
Pening pening jika dah bermula
Lebih baik diam-diam saja
Harus di jaga jaga lah jiwa
[Ulang Pre-Chorus]
[Ulang Chorus]
[Rap]
Yang ke-tiga dah kembali
Kali ke-dua sesi ulangkaji
Kamu cantik, dia tertarik
Mari kita kira-kira bagai matematik
Aku tambah kamu, dan tambah kamu
Darab nafsu, dapat salah laku
Jangan risau tiada sesiapa yang tahu
Cuma kita bertiga dan yang Satu! Haru!
[Ulang chorus 2x]

p/s : enjoice guys =)

Wednesday, October 10, 2012

siapa yang patut malu?

assalamualaikum

hangpa semua dok buat pa?hehe kemain lagi lepas balik dari penang ni dok merapu cakap utara =p sabtu lepas aku gi penang sebab member bilik masa study dulu kawen. kalo x pegi macam serba salah pulak sebab aku praktikal pun sekali dengan akak tu.duduk pun area2 umah dia gak masa praktikal tu.

ok lari tajuk.sebenarnya just nak share satu moment yang aku rasa 'termalu' sendiri....sejak akhir-akhir ni aku rasa ada kesedaran sikit la pasal hidup dan islam. kalau dulu aku pakai baju lengan pendek relaks je tapi sekarang x lagi *alhamdulillah* sekarang ni bila pakai baju lengan pendek tu rasa lain macam je.yang aku maksudkan adalah lengan pendek sewaktu keluar dari rumah.

at least bila aku berlengan pendek aku mesti sarung sweater. walaupun lengan sweater tu aku sinsing sikit. memang la kalo ikut hukum nya kena tutup sampai pergelangan.tapi orang kata nak berubah mesti la step by step kan. so bila berlengan pendek tu terasa macam lengan aku ni berbogel lak *malu*

kadang2 tu kalau dah sehari suntuk keluar jalan2 xkan la nak sarung sweater kan tambah2 kalau cuaca panas.so aku decide pakai inner kat bahagian dalam. maka alkisah pun terjadi la.

kawan (1) : kenapa ko pakai baju dua lapis (inner)?
kawan (2) : mai kan jaga aurat *tanpa niat sindir*
aku : saje je. 
kawan (1) : xpayah la nak tutup aurat sangat mai...bese2 je dah la.bukan ada sape2 pun (walaupun masa tu ada juga beberapa orang kaum adam)
aku : xde la.aku saje je la pakai camni.ada sebab aku pakai camni.hehehe *ayat cover* 
(sebenarnya memang niat xmau pakai lengan pendek terus.tapi buat ayat cover sebab xmau diaorang terasa)

sebenarnya aku yang termalu dengan statement dia tu.bukan niat nak tunjuk pandai or tunjuk bagus.tapi aku dah jadi xbiasa pakai lengan pendek saje. nak balas balik nanti diaorang terasa pulak.so better aku create another reason kan supaya xde nak masam2 muka.

bagi aku kalo nak pakai macam mana pun pakai la janji jangan susahkan orang lain.memang la kita kena menegur tapi berpada-pada la kan. ntah la...xtau nak kata pe.masing2 boleh pikir.

bak kata dr muhaya "kalau nak tau kita macam mana salah satunya tengok kawan2 yang ada dekat fb kita. kalau kawan2 kita tu okey maka kita pun okey la.selain tu tengok pada fikiran kita.kalau kita positif maka hasilnya pun positif. lagi satu yang penting sebelum nak menegur orang lain tengok diri sendiri dulu.kalau diri sendiri xbetul xpayah tegur orang.sebab nya orang xkan nak percaya dengan kita "

alhamdulillah!sebabnya akhir2 ni kawan2 dekat fb aku tu semuanya memberikan nasihat dan status yang baik2. dan ramai juga muslimah2 yang berniqab menjadi kawan aku.sebenarnya secara xlangsung ada juga terselit di hati aku untuk menjadi seperti mereka.menjaga penampilan mereka dari kepala hingga ke kaki.xcukup dengan tu, berniqab pula lagi.

cantik kan.walaupun ini kartun je tapi realiti pun sama juga :)
kalau perasan mereka2 yang berniqab ni sangat cantik. mata diaorang pun kalau tengok comel je nampak macam ceria je. bak kata KKS aku "kan yang tertutup tu memang indah dan cantik". hehehe betul tu memang setuju sangat.

ok lah xtau apa yang aku dah taip ni.tapi main point nya adalah kalau orang tu dah elok bertutup semua tu xpayah la nak tegur2 gitu.biarkan la dia asalkan dia selesa.semoga Allah menguatkan iman aku untuk berubah dan menjadi muslimah yang solehah insyaAllah. moga mereka2 dibukakan pintu hati =)

p/s : sejak akhir2 ni keje ngantuk je walaupun tido awal.

Monday, October 8, 2012

terima kasih Allah

assalamualaikum

syukur alhamdulillah.terima kasih Allah atas nikmat umur ini, selamat ulang tahun buat diri sendiri. dah cukup 22 tahun aku hidup di bumi Allah ni. dan nampaknya semakin pendek umur aku. jangan salah faham. ajal maut di tangan tuhan. tapi kalau xsalah aku bila semakin lanjut usia kita maka semakin pendek juga lah umur kita. aku xharapkan ucapan selamat hari lahir ataupun hadiah duniawi. tapi aku perlukan doa2 kalian untuk aku.

doa yang mampu menjadikan seorang hamba yang lebih baik dan lebih istiqamah. wishlist doa aku :-

  • doakan aku supaya istiqamah dalam beribadah.
  • doakan aku supaya mampu sentiasa melaksanakan apa yang diperintah dan meninggalkan apa yang di larang.
  • doakan aku supaya dapat menahan hawa nafsu yang datang menggoda.
  • doakan supaya sentiasa diberikan hidayah petunjuk oleh Allah.
  • doakan aku supaya sentiasa beriman dan percaya dengan Allah diatas setiap apa yang berlaku.
  • doakan supaya aku mampu berhadapan dengan dugaan dari Nya.
  • doakan aku supaya sentiasa bersandar pada Allah dan bukan orang lain.
  • ingatkan aku supaya Allah selalu ada disamping aku ketika aku susah dan senang.
  • doakan aku supaya aku akan mendapat zauj yang mampu membimbing aku ke jalan Allah. yang mampu mendidik,menegur,menasihat dan membimbing aku.
  • doakan aku mampu menjadi anak yang solehah dan kawan yang baik buat mereka semua.
  • ok semua wish list kalo tulis memang banyak tapi nak senang korang doakan la yang aku akan sentiasa menjadi hamba yang istiqamah dan sentiasa bersabar dengan ujian NYA.
  • owh lupa jangan lupa doakan buat saudara2 islam kita yang sedang bergelut untuk keamanan. serta doakan supaya nama Nabi Muhammad SAW sentiasa terpelihara sebagaimana Nabi menjaga kita.
akhir sekali selamat ulang tahun maisarah. perbetulkan niat kamu dan cuba baiki diri supaya tidak mengecewakan orang lain. yeayy!!


Tuesday, October 2, 2012

cerita nescafe...cool bebeh!

assalamualaikum

orang kata kalo minum nescafe boleh hilangkan ngantuk. tapi nescafe ni banyak kafein yang boleh merosakkan organ dalaman. kata deme la. tapi aku memang tau nescafe ni banyak kafein. masa zaman2 belajar dulu aku rajin gak beli nescafe yang dok 20 paket sekali tu.

al kisah nya.masa zaman belajar dulu kalo minum nescafe tu, langsung xhilang ngantuk.sakit hati *buat gaya ropie* serius kot.masa zaman kat teknik sampai la ke zaman kat institut pertanian. amik la berapa cawan nescafe pun. masuk je kelas confirm snooker gak =_="

sama gak macam gula2.orang kata makan gula2 time study supaya xngantuk.kalau boleh amik yang jenis berangin.hoihh xleh pakai ok.aku selalu beli ceklat yang jenis berangin tu.xde pun hilang ngantuk.lagi sedap tido ada la. selalu gak aku tertido sambil ceklat dalam mulut tu xhabis pun lagi.ekekeke

tapi lain kisah nya masa zaman dah kerja. sekarang ni kalo ngantuk je aku akan cari nescafe or yang sama waktu dengan nya. aku ni bangsa xreti tido awal.pukul 2  pagi tu mata tengah segar bugar lagi. dok syok main game snowball lagi. tapi alhamdulillah esok nya xde la liat nak bangun.mau nya x.kalo alarm pun ada 3 pehtu yang 2 alarm tu pulak jenis ada 5x time.hehe

macam ni la maksud aku.ni pic dari tomok =)
so buat masa ni pencelik mata aku adalah nescafe.huwahaha dah boleh geng ngan azhan rani dah.actor sorang tu lagi gila nescafe. semedang je ngan nescafe dia.sama gak macam zahiril adzim.tu pun gila nescafe gak tu.huhuhu kalo sape rajin follow instagram azhan rani mesti tau betapa gila nya dia ngan nescafe >_<
page azhan rani .

dari instagram azhan rani =)
p/s : nuffnang baik hati bagi BE banyak giler.dulu aku ada RM18.76 je sekali ada RM 53.82....cashout!!

Thursday, September 20, 2012

nak jugak!

assalamualaikum

selalu aku baca dekat blog or fb yang ramai xsuka bila baca blog yang ada lagu.salah satu sebabnya otak makin bercelaru bila sambil baca sambil dengar lagu tu.kalo orang yang macam aku xpe la.yang sambil baca sambil dengar lagu tu xde hal punya.tapi xsemua macam aku kan.

untuk makluman aku memang suka letak lagu kat blog sebab aku sendiri yang nak dengar :p lagipun bukan nya ramai yang baca blog aku ni.so apa salahnya kan.dulu aku letak lagu2 yang ada lirik dan lagu yang ada maksud mendalam bagi aku.

lepas tu aku try plak lagu yang xde lirik juz melodi je.macam kitaro dan lain2.pastu aku balik semula pada lagu yang ada lirik.lagu si nikita willi kot namanya.sedap gak.tapi ntah apa kena nya tetiba lagu tu senyap je.ada la dalam 2 bulan dia senyap je.

so tadi aku saje search lagu lain.sebab macam bese aku nak muzik!hehe alih2 aku terjumpa lagu dari kamal uddin. aku tau pasal kamal uddin ni masa aku gi conference Being ME hujung bulan 6 ritu.suara dia merdu dan tersentuh.so aku pun pilih lagu subhanallah.lagu ni aku pernah letakkan di entry SINI

ok untuk pengetahuan jugak lagu kat blog aku ni disediakan juga dengan butang pause or stop.so xde masalah kalau korang rasa macam lemau je or malas nak dengar lagu tu or rasa macam pening2 lalat sambil baca sambil dengar lagu, makanya boleh lah gunakan function button tersebut.ok?music player tu ada di bahagian kanan blog aku.


lagi satu sebab ialah dengan ada nya lagu subhanallah tu at least telinga kita dihadiahkan dengan zikir.lebih elok rasa nya kalau kita ikut sama berzikir.kan lebih baik. dan lebih bagusnya aku dapat la sikit tempias pahala tu kan >_<

so tu je la.xkisah la korang nak kata ape.suka ke xsuka ke or xmau baca blog aku ni pun aku xkisah.janji aku suka.haha blog aku kan....erk!

p/s : sejuknya sejak akhir2 ni :)

Tuesday, September 18, 2012

lappy merajuk and sakit hati

assalamualaikum

stress weh!lappy bikin hal.aku pesen suka online pehtu suka tengok movie yang dalam hard disk tu.kalo dh lama2 sikit nanti mula la dia lembab semacam.pehtu mula la video dia sangkut2.tapi suara jalan.aishhh!

tapi nak buat macam mana redha je la kan.lagi satu pesen lappy aku ni. bila dia panas sangat mula la dia tertutup sendiri.aritu dekat 5 kali aku rasa lappy aku tertutup sendiri.sakit ati!orang kata benda xbernyawa ni kadang2 paham.

macam lappy aku tu.kadang2 bila aku marah2 mula la lagi dia buat hal.lagi teruk pun ada.hahaha.macam kete gak la.bila kata nak cari kete baru mula la dia pun meragam kan :)

pape pun biarla lappy tu gitu.at least ada gak aku lappy buat hilang bosan.kalo x lagi la aku xtau nak buat pe kat umah tu.

owh ye tadi kat umah aku xde air.bajet memang satu kawasan la xde air.tapi macam pelik je sebab umah belakang mandi elok je.musykil disitu.so buat xtau je la.dari pagi kot xde air nya.kul 7.15 gitu air dah slow.pehtu tengah hari pun still xde.aku macam musykil lak.

aku dapat tau sape buat memang aku ketuk ngan benda alah mamat atas ni pegang tu
then nasib la aku ni bukan jenis sombong ngan jiran kan.elok je nak gi keje petang tu nampak lak acik sebelah kuar umah dia.terus tanya memang xde air ke.dia pun check la sama.sebab dia baru je balik dari niaga.pelik aih!elok je plak air tu ada.memang aku dah risau dah.paip bocor ke plak umah aku ni.

tetiba acik tu kata.cuba tengok kat main pipe takut ada orang tutup.sekali aku gi kat paip utama and pulas terus dengar bunyi meter jalan.hoih!!sape pedajal kitaorang ni.terus laju2 masuk umah tengok ada x air.ha amik ko memang elok je mengalir dengan meriahnya.

hampeh betul sape yang gi tutup paip tu.mana xnya masa air tu xde aku baru je siap mandi.nasib baik dah siap mandi.kalo time tengah bersabun tu xke rasa macam nak nangis.elak kan xde air sampai ke petang aku pun tadah le air dalam baldi.tengahari tadi amik wudhu' guna air baldi je.bengong betul sape yg tutup tu.

housemate aku siap tanya lagi. " eh aritu bil kita dah bayar kan ". aku pun jawab ar "dah bayar dah,bil baru pun xde tunggakan". perghh hangin kot.housemate aku pun dok kata sape yang tutup tu memang xguna.mana xnya kitaorang dah nak masuk opis baru perasan pasal benda tu.yang kitaorang pun bengong.xcheck meter tu apasal kan.haha

kesudahan nya harap2 air tu ada la.xde la yang 'rajin' sangat gi tutup paip air tu lagi.grr!

Friday, September 14, 2012

pc dah ok.thanks incik boss *wink wink*

assalamualaikum

petang2 hari selasa ritu pc aku kat opis ni buat hal.sebenarnya aku gi download software untuk download movie kat youtube. lepas tu ada babylon search yang mengganggu aku setiap kali aku bukak page google chrome.al maklum la google chrome kan kalo bukak dia dah memang jadi ada 8 page tu.senang dan cepat ^_^

so bila babylon search tu ada aku pun macam WTH.hahaha payah giler kot aku nak ingat website yang ada. kadang2 url blog aku sendiri pun aku xingat.so aku pun uninstall la balik segala apa yang aku download tadi.termasuk la si babylon tu. tapi malang xde sape yang tau bila pc aku tu terus xleh on secara normal.dia asyik dok suruh repair by compaq or start normal.

bila aku tekan start normal langsung xleh.uhuk2 dah risau dah sebenarnya masa tu.yelah pc opis la katakan.kalo lappy aku tu gagah ag la dari merisaukan diri.cuma perlu risaukan duit je :p

nak suruh incik boss betulkan tapi incik boss xde la plak.dia gi kursus and hari rabu ritu baru habis. owh untuk makluman incik boss aku ni memang teror bab2 komputer ni.ngeh3.maka nya dengan gagah perkasa aku bawak la lappy pergi opis.syukur ada lappy untuk aku guna.sebabnya keje aku memang kadang2 dok main dengan portal je.tambah2 bila hari yang ramai pekebun nak check status permohonan mereka.

cilok dari fb incik boss.owh no telefon kat situ salah tau :)
tapi hangin satu  badan sebab lappy aku bila masuk je opis dia macam ala2 manja je.dia punya slow@sangkut2 tu sangat la menyakitkan hati.lepas tu kabel internet xdetect plak kat lappy aku tu.jenuh aku mencucuk bagai.nasib baik la ada wifi so leh la gak guna kan.owh lagi satu lappy aku tu pesen bila dia panas sangat nanti dengan sesedap rasa dia terpadam sendiri -_-"

ok alhamdulillah sebab semalam incik boss dah ada masuk opis.so aku kasi settle segala surat2 yang nak kena tandatangan sebab nak pos surat2 tu ke teluk intan lak. agak segan sebenarnya nak bagitau kat incik boss.tapi bila incik boss dtg kat meja sebab nak suruh pos surat dan ternampak pc aku yang sakit tu, rasa macam ok fine xyah bagitau dia dah tanya.alhamdulillah!hahaha

sebab aku xtau nak bagitau macam mana sebenarnya.maka nya incik boss suruh cabut cpu tu dan bagi kat dia. sambil2 aku frust dengan lappy aku sebab xleh detect wifi, dia pun baiki la.petang tu dah siap dah cpu aku tu.xpayah nak angkut bawak gi kedai dah.untung nya la ada boss pandai baiki2 komputer ni *muka bangga*

incik boss kata segala benda ada dalam tu sebab dah back up.aku xkisah la folder lain2 tu. yang file GOM player, YM yang hilang serta bookmarks kat chrome tu hilang aku xkisah sangat.tapi kalo folder PENTADBIRAN ngan TSSPK yang ada kat desktop tu hilang memang rasa nak nangis.serius ok!sebab kat pendrive aku ada folder yang masa mula2 opis bukak dulu.yang latest semua dekat pc.alhamdulillah again semua nya ada.

maknanya lepas ni memang aku kasi save kat hard disk aku segala maklumat tu.supaya lain kali xde pening2 aku nak pikir segala format pentadbiran yang ada tu. so terima kasih incik boss sebab baiki kan pc saya.heaven pulak rasanya dapat guna pc aku balik.sebab kalo guna pc laju je and skrin besar.hahaha
aku pernah tulis pasal budak2 opis aku dulu kat link SINI. cuma yang sharul tu dah pindah ke KADA dan diganti dengan sazlan.



p/s : cuti 3 hari ni korang gi mana?nak ikut boleh *wink wink*


Thursday, August 30, 2012

thanks atas feed back

assalamualaikum

hari tu akuada buat entry pasal etika berurusniaga kat SINI. lepas dari aku buat entry tu dalam 3,4 hari lepas tu buku tu pun sampai. tapi malang sebab buku yang dihantar tu ada yang salah. ape pun kes settle sebab aku dah refund balik duit buku aku yang xdpt tu.

tapi aku puji sikap penulis buku tu.aku not sure macam mana dia leh jumpa entry aku tu.maybe sebab dia google pasal buku dia tu kot.so dia pun komen kat blog aku dan bermurah hati nak bagi buku lain sebagai tanda maaf.


dan bagi aku pulak, memang la berbesar hati sebab penulis tu baik hati nak bagi buku yang lain. tapi agak segan gak nak terima sebab aku dah dapat pun buku aku tu.and syarikat yang berkaitan pun dah minta maaf dah atas kekhilafan diaorang.

tiba-tiba aku rasa macam aku terlalu lantang pulak membuat entry masa tu kan.hehehe so aku nak minta maaf pada pihak arrazi sebab terlalu lantang bersuara.tambahan pula mereka baru lagi beroperasi untuk memberikan kemudahan kepada masyarakat.

dulu pun ada pernah dapat feed back dari owner coolblog di tesco seri iskandar sebab terbaca entry aku yang INI. nampaknya berguna jugak la blog aku ni kan.sebagai tempat meluahkan perasaan.wahaha

apa2 pun bagi semua yang ada terlibat dalam entry2 aku ni, diharapkan kalian semua berjaya dalam apa yang sedang kalian lakukan.bukan niat aku nak menutup periuk nasi sesiapa sebab aku sendiri tau macam mana susahnya nak mencari duit.mafkan daku atas kelancangan dan kesalahan.
selamat hari raya (^________^)

p/s : walau apa pun sikap hormat menghormati mesti ada kan (>_<)

[LAGU 10] - Aku yang berdosa

assalamualaikum

xingat masa bila aku dengar lagu ni.tapi agak lama jugak la sebab aku pernah share lagu ni dekat fb dulu.aku sememangnya minat shahir and sham.lirik lagu ni dihasilkan oleh sham kamikaze sendiri dan lagu ni memberi impak yang sangat besar.

rasa macam kerdil sangat bila dengar lagu ni.maksud dia mendalam sangat.ada gak la part lirik tu yang terkena batang hidung sendiri.so cekidaut!

aku yang berdosa - shahir



LIRIK

Sejauh mana langkah ku di sana
Aku melupakan mu

Seluas mana kau beri padaku
Masih ku angkuh padamu

Segalanya dusta
Gelap mengaburi ku

Ya Allah apa yang bisa
Ku tebus kepadamu
Atas dosaku

Ya Allah ku hina terasa
Biarku bersujud
Untuk ke syurgaMu

Segalanya Dusta
Gelap mengaburi ku

Ya Allah apa yang bisa
Ku tebus kepadamu
Atas dosaku

Ya Allah ku hina terasa
Biarku bersujud
Untuk ke syurgaMu

Ya Allah apa yang bisa
Ku tebus kepadamu
Atas dosaku

Ya Allah hina terasa
Biarku bersujud
Untuk ke syurgaMu

Source: http://lagubestbest.blogspot.com/2012/07/shahir-aku-yang-berdosa-lirik-video-muzik.html#ixzz24zAyUwer

Sunday, August 19, 2012

selamat hari raya! ^_^

assalamualaikum

selamat menyambut hari raya kawan2 ku semua.
disini aku nak mohon ampun dan maaf andai sepanjang korang baca blog aku ni
korang ada terasa hati.
kalau ada komen2 aku yang meyakitkan hati pun harap dimaafkan.
mohon dihalalkan segala apa yang diberi atau yang aku ambil.
terutama sekali pada fizgrafic yang mana banyak banner2 aku ni ambik dari dia :p
diharap kan syawal ni memberikan kenangan terindah dalam hidup kalian.
dan dapat mengeratkan lagi hubungan silaturrahim antara saudara2 kita.

bad news nya sebab raya keempat @ khamis aku kena kerja.
opis aku kena bukak jugak sebab takut ada pekebun yang datang.
padahal pekebun2 tu pun tau kita nak beraya.
sebabnya tahun lepas pun xde sape yang datang.
hari jumaat aritu pun xde orang datang langsung.
aku siap boleh tido kat opis dari pukul 9-11.30.hahaha

so memang aku akan bukak opis tapi kisah pulak aku kan.
belum cukup pukul 5 nanti aku dha balik.
confirm!
xde rajin aku nak dok opis sorang2.
bosan tau
kalau ada geng aku memang xkisah pun nak dok opis tu.
tahun ni aku kena bagi duit raya gak.
so sape na duit raya sila2 datang kat umah ok.
aku cuti seminggu je except hari rabu tu la
ok la tu je nak share

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN
0 - 0 ok?

Friday, August 17, 2012

gelagat di bulan ramadan #2

assalamualaikum

salam akhir ramadhan kawan2.kejap je rasanya ramadhan nak habis.kalo ikut kelendar kuda ni ahad dah pun raya.hurmmm harapnya ada lah peluang lagi bertemu ramadhan tahun hadapan.

dalam sibuk2 mood raya ni aku nak tanya gak kat korang.zakat dah bayar??hehe dah akhir2 ramadhan dah ni.so pada yang memang wajib bayar zakat tu jangan la buat2 lupa pulak.sebab aku terdengar aritu even student pun tapi dia ada harta yang melebihi keperluan dia maka dia pun kena bayar zakat.

alkisah nya aku ada la jugak pengalaman untuk bayar zakat ni.aku start keje 03.05.2011 so maknanya tahun lepas aku dah memang patut la bayar zakat kan.tapi aku boleh xtahu yang aku kena bayar zakat.memang tiap2 tahun ayah aku bayarkan untuk kitaorang adik beradik melainkan yang dah kawen.

so tahun lepas sebelum raya aku still kena jaga opis gak.ari ahad kalau xsilap, aku dok tengah masak tu sambil pasang siaran ihya ramadhan by ustaz don.memula dengar sambil lalu je ustaz don cakap.tapi bila dia mention kata yang dah kerja wajib bayar zakat.terus lari cepat2 dok depan tv.elok plak ustaz don ulang balik ayat dia >_<

aku dah tau tu terus masak cepat2 then berkejar ke param (pasar ramadhan). aku memang selalu nampak ada pakcik makcik tu dok sana untuk mudahkan org bayar zakat.so first target gi param aritu sebab nak bayar zakat.agak ramai jugak la masa tu.

makcik tu pun tengok aku mcm cuak dia tanya aku pertama kali ke bayar zakat.then sembang2 la kejap dan teruskan kewajipan bayar zakat.balik umah cakap kat akak aku.dia kata memang la kalo keje kena bayar zakat.haha hampeh betul.nasib baik aku terdengar ustaz don bagitau.kalo xmemang xbayar zakat la aku tahun lepas.lagipun apalah yang nak berkira sangat dengan RM7 tu.

apa2 pun jangan lupa bayar zakat ye kawan2.selamat hari raya maaf zahir batin aku ucapkan kat semua.semoga syawal kali ni memberi makna buat anda semua.aku ni umah pun xkemas apa lagi and malam ni baru nak start buat kuih raya.

p/s : hati2 balik kampung ye :)

Friday, August 10, 2012

dimana etika berurusniaga??

assalamualaikum

salam fasa ke 3 ramadhan.semoga puasa kita diterima dengan baik oleh Nya. tu dia area umah sewa aku dok berdentum dentam budak2 main mercun.meriah weh.hahaha

back to the topic.sekarang ni banyak sangat orang meniaga barangan secara online.xkira la buku ke, baju,kasut semua2 la.termasuk la aku kan.orait!bagi aku kalau dah nama nak meniaga ni xkisah la online or offline sekali pun etika tu kena la jaga kan.tapi yang aku nak story ni more to online business.

baru2 ni aku ada terbaca pasal business online dari lazada kot dan zalora.ramai rupanya yang komplen pasal diaorang punya service walaupun zalora tu siap dok beriklan dalam tv bagai.aku pun aritu saje usha2 website zalora tu tapi xde beli pun.mahal kemain.hehe

xmau citer pasal zalora ngan lazada tapi aku nak citer ada satu company yang jual buku2 motivasi dan lain2. 25/7 yang lepas aku ada order buku dari company arrazi network kalau xsilap.aku order buku Smile by irma hasmi, bagaikan khadijah di hati rasulullah dengan buku cinta meraikan kasih di langit syurga.

aku xtau la memang service dia lambat ke pe kan.dia reply email aku pada 27/7. ok la xde hal settle semua aku pun bank in la duit maghrib tu jugak.lepas dari berbuka puasa.then aku tersalah email details.sebab sepatutnya kena reply je email dia bagi tu and masukkan details tapi aku gi buat email lain.

itu pun xkisah sangat la.lepas tu diaorang reply email aku tu pada 30/7 dengan hanya tulis "salam hormat.pembayaran diterima. terima kasih ". aku masa tu dah macam rasa xkan la itu je dia balas.xde ke nak bagitau postage jalan bila ke, details lain2 ke.xkan la itu je kan.ok fine!aku pun let go je la.biar kan je sampai aku sendiri terlupa.

petang 3/8 tu aku teringat yang aku ada order buku and guna alamat kat kampung untuk postage.terus call mak aku laju2 tanya ada x poslaju datang umah.mak jawab xde pun.call plak akak aku sebab kadang2 brother poslaju tu anta kat opis dia.akak aku pun kata xde.aihh bikin gua bengang nih.

terus aku mesej kat nombor yang ada dalam website tu.ok sangat hampeh sebab dia xreply.call pulak tapi xberjawab juge.dah bertambah angin dalam badan aku masa tu.try buka page fb dia and tanya.dia reply tapi dia suruh bagi nama penuh.bila aku bagitau xde lak dia komen balik.wah gitu kan.berapi je aku.


alih2 6/8 selepas dekat seminggu aku buat pembayaran dia boleh email kat aku macam ni :

Assalamu'alaikum dan salam hormat buat saudara - saudara sekalian.

Selamat Menjalani Ibadah Puasa.



Pertamanya,  kami memohon kemaafan atas kelewatan untuk membuat penghantaran naskah - SMILE.  Akibat permintaan tinggi,  maka pihak kami baharu sahaja mendapat stok baru.  Itupun dalam kuantiti yang masih tidak mencukupi berbanding jumlah yang kami pesan.
InsyaAllah,  kami akan usahakan untuk selesaikan kesemua tempahan dalam minggu ini.



Kedua - Kepada anda yang membuat tempahan tetapi masih belum membuat pembayaran.  Sila berbuat demikian,  sila rujuk emel dari - sales.




#  JANGAN membalas mesej /  emel ini.  Sebarang soalan, pertanyaan dan sebarang perkara berbangkit - sila gunakan EMEL BARU.  Sebarang pertanyaan yang menggunakan emel ini TIDAK AKAN DILAYAN.



TERIMA KASIH atas pembelian anda menerusi AR RAZI NETWORK - http://www.arrazi.my

agak2 korang angin x kalau dapat email macam tu lepas dah seminggu ko buat bayaran.aku masa baca email tu rasa macam nak sembur je orang2 tu.nasib baik teringat bulan puasa.aku memang bengang sangat baca email tu tambah2 bahagian kedua tu.

bagi aku kalau dah tau stok xcukup xpayah la bukak order lagi.mention kan dekat situ stok belum ada.xde la orang sibuk2 nak order pehtu kena tunggu berzaman.orang order online sebab nak cepat.kalo tau baik aku gi cari kat MPH je lagi senang.

pehtu boleh plak suruh yang tempah tu buat bayaran.hadoi yang dah bayar pun xdapat lagi ko nak minta pulak duit orang yang tempah.kasi settle satu2 la der.

aku rasa buku tu still xsampai kat umah aku lagi sebab mak aku xde call pun.aku faham la kalau stok xde tapi xboleh ke mention awal2.xkan la customer dah bebel2 baru ko nak amik tindakan.kang mula la kata kita ni berlagak la cerewet la.aihhh

niat aku buat entry ni bukan nak tutup/sekat periuk nasi diaorang.aku xkan buat macam tu sebab aku sendiri pun buat bisnes kecik2.aku tau macam mana rasa bila customer dok desak2 kita.tapi ni just luahan aku je sebagai customer.apa2 pun kalau kita xmampu nak adakan benda tu just inform awal2.jangan expect semua orang boleh terima keadaan tu.bisnes tetap bisnes tapi hati customer kena jaga.kalo customer lari kita jugak yang susah kan.

so walau apa pun bagi yang nak membeli tu, sila semak betul2 maklumat yang ada kaitan.dan bagi yang menjual pulak diharap lebih beretika ketika berurusan dengan customer. customer always right kan?

p/s : maaf pada pihak ar-razi kalo terasa.tapi ini luahan as a customer :)

dah kenapa pulak background blog aku ni,haha

Tuesday, July 31, 2012

gelagat di bulan ramadan #1

assalamualaikum

alhamdulillah dah masuk puasa hari ke 11.sekejap je rasa.dok pejam celik je dah sampai 11 hari ha.amacam terawih korang full ke x?terawih aku dok rongak ha sebab bila balik kampung je mesti aku xgi.sila jangan ikut!huhu

bila masuk bulan ramadan ni, ayah secara automatik dapat tugas baru iaitu kejut aku bangun sahur.memula tu juz pesan untuk kejut hari tu je.alih2 sampai ke sudah ayah yang kejutkan.haha kul 5 or 5 lebih tu tepon aku pun berdering la menandakan ayah call dan bunti alarm.kadang2 tu lepas ayah kejut  pun aku leh tido balik -_-"

ni cerita puasa tahun lepas.masa sahur pukul 5am tu ayah call aku suruh bangun.disebabkan semalamnya aku tido pukul 2.30am maka keadaan aku sangat la ngantuk.so bila ayah kejut tu aku just bangun kejap then tido balik. xlama pastu aku terjaga.dah terjaga sah2 la aku terus gi sahur kan.dah sedap melantak semua sampai kenyang aku pun usha la jam.

bila tengok je jam tu omakaii!!! terkejut den sebabnya masa tu dah pukul 6.20am.hahaha aku punya la sedap melantak tadi kan.patutla aku xnampak wajah2 housemate aku dok bersahur masa tu.so bila dah xsengaja makanya puasa boleh diteruskan jugak kan.hehe

macam2 gelagat sebenarnya masa bulan puasa ni.daripada sahur bawak ke siang hari ke waktu berbuka sampaila ke terawih.hehe so yang penting di bulan ramadan ni sila2 la banyakkan berzikir dan amalan yang sepatutnya.huhuhu

okla aku nak belek2 kerja yang dari tadi bersepah atas meja ni.so selamat berpuasa.huhuhu ^_^

Monday, July 30, 2012

selsema + bersin2

assalamualikum

arini gi kerja rasa macam rimas giler.rasa macam nak cabut hidung letak kat tepi je.huhuhu dari semalam lagi sebenarnya dok bersin2 ni then terus aku selsema. dok terawih semalam pun hidung meleleh je.huwaaaa xsuka tau

hari ni pun dari pagi sampai la sekarang ni ha.still lagi dok selsema.uhuk2 sedihnya daku. mata pun terasa macam panas je.xtau la ada ura2 nak demam ke pe.sebab aku xde la rasa panas or sejuk pun.dugaan sungguh di bulan puasa ni.orang bulan puasa dok dugaan nak makan yang aku dugaan nak handle selsema.hahaha

xpe...apa ada hal.sikit je ni.bukan nya sakit sampai xleh bangun pun kan.huhuhu...ok la selamat berbuka kawan2.jangan melebih2 makan tau (terasa i). and jangan lupa sambil2 berbuka tu tengok la sekali citer baitul rahmat kat tv1.best! xlayan dah dejavu bagai tu.citer lembab sangat.agpun tonton kan ada.hahaha

p/s : semoga saya cepat sembuh.amin

Tuesday, July 24, 2012

wish me luck :)

assalamualaikum

petang ni aku akan gerak ke kl sebab esok aku ada interview risda.untuk makluman ini kali ketiga aku dapat interview dengan risda.tapi satu pun xlekat lagi.tapi xpe....at least aku dah ada keje cuma keje sekarang ni kontrak la.

agak kelam kabut la jugak.petang ni gerak ke kl.esok pagi sampai petang menempek kat pejabat risda then siap2 gi pudu balik tapah.khamis pagi gerak gi kerja.huwaaaa busy nya hidup ku.hahaha

xpela aku cuba sedaya yang mampu walaupun aku xstudy mende pun.aku rasa macam aku xde interview lak.huhuhu kanda risda please be nice to me.ok?


selamat berpuasa dan berbuka kawan2.aku tengah dok layan citer hoore2 nih.sedih la plak.sobs sobs ^_^

p/s : gud luck buat kawan2 yang ada interview gak

Monday, July 23, 2012

air mata di malam ramadan

assalamualaikum

selamat berpuasa kawan-kawan.xberkesempatan nak update entry puasa sebab malas.hehe ampunnn. orait nak share feeling time terawih semalam.kalo ikutkan semalam dah masuk terawih hari ketiga kan. so masa hari first ngan second aku terlepas terawih sebab sampai je kampung keje membongkang.huhu rugi2

semalam dengan semangat nya aku pun lepas siap2 maghrib terus gerak gi masjid yang dekat sesangat ngan rumah sewa aku ni.masa aku sampai xde la ramai sangat umat sebab awal lagi.so bila dah nak masuk waktu isyak tu siap2 la kan nak berjemaah.

masa ni aku dah start bengang sebab mak2 yang dok saf depan ni selamba badak je letak anak deme satu saf ngan orang dewasa. kalau dekat masjid tapah, dah kena tegur dah tu.sebab ianya akan memutuskan saf.setuju x kalau aku kata "waktu solat tarawih saf bagi kaum wanita selalu terputus sebab ibu-ibu akan membawa anak2 yang belum baligh solat disamping mereka walaupun ibu2 tu berada di saf pertama".

tadi aku tengok dah macam main ombak .sebab dah berselang-selang susunan orang dewasa ngan budak-budak.tu belum masuk saf belakang lagi yang dah memang terputus.boleh pulak la diorang biarkan bahagian tengah tu kosong then diaorang duduk solat kat tepi.xtau la sebab nak dekat ngan kipas ke pe.sedih -_-"

bengang kuasa dua! masa solat tarawih tu kanak-kanak lelaki sangat riuh.diaorang punya bising tu dah sama naik ngan suara imam.ok fine! memula tu aku xde heran sangat la.sebab baru je mula solat.jap ag imam tegur la tu.tapi yang hado! sampai ke sudah imam xtegur.boleh dia teruskan je solat tu.bukan nak kata la.tapi kalo kat masjid tapah imam dengar bising dah melampau gitu dia mesti tegur.and ibu bapa pun start alert kat anak-anak.yang ni tadi yang hado...

sampai la masuk rakaat ke 5 solat tarawih air mata aku menitis.sebabbbb aku xdapat nak khusyuk langsung solat aku tu.aku rasa macam xde apa yang aku dapat untuk solat tarawih malam tu.rasa macam nak jerit je tengah-tengah solat tu sebab serius aku xtahan sangat.kekhusyukan aku langsung xde.pedih sangat rasa hati masa tu.sebab aku ingat aku nak topup la balik solat aku tu.memang sedih giler la.

cukup 8 rakaat tarawih then lepas doa terus aku cabut.aku witir kat umah je walaupun imam terus buat solat witir.sebab masjid sini buat 8 rakaat je. masa otw balik rumah tu menitis lagi air mata aku.rasa macam kesal gile aku sebab xdapat khusyuk dalam solat.memang kosong malam tu.no rewards for tarawih.baik aku solat sendiri je.

yang buat aku lagi rasa geram sebab perasaan marah dan kesal tu terbawak sampai la ke pukul 12am.balik je solat aku terus ke tesco cari barang. aku pergi amik bakul terus tarik barang nak beli.selalu tu aku ronda-ronda dalam tu.dah balik call akak aku tanya pasal nak gi interview nanti.

lepas tu bila dia dah tanya macam-macam aku dah hangin giler.aku xtau kenapa.aku rasa marah sangat masa tu,sampaikan aku tengking dia dan terus letak phone.aku xsuka bila aku buat macam tu kat orang.mesti akak aku terasa ngan aku kan.padahal aku minta tolong ngan dia.sedih sangat aku rasa bila ingat balik.

sebab tu la orang kata kalo tengah marah istighfar la banyak2.sebab bila kita marah kita selalu xsedar apa yang kita buat dan kita mesti akan mengguriskan hati orang lain.

xsuka perasaan macam tu.aku benci sifat marah dalam diri. sifat tu buat aku jadi bukan diri aku.benciiii........

ya ALLAH, ampuni lah aku ya ALLAH.sesungguhnya permulaan ramadan yang indah ini seakan telah cacat dengan apa yang berlaku itu.
berikanlah aku sifat khusyuk, sabar dan ikhlas ya ALLAH.bulan mulia mu ini masih panjang ya ALLAH. semoga ianya memberikan rahmat dan kebahagiaan kepadaku.
aku sendiri tidak mampu menjangka adakah dapat aku rasai lagi nikmat ramadan mu ini.maka aku mohon padaMu ya ALLAH, tabahkanlah hatiku dan berikanlah petunjuk Mu. 
sesungguhnya hanya padaMu aku memohon ya ALLAH.tiada yang mampu merubah sesuatu itu melainkan dengan kehendakMu.bantulah aku ya ALLAH supaya ramadan kali ini memberikan seribu keberkatan dan nikmat yang tiada nilainya.
AMIN

Friday, July 20, 2012

[ LAGU 9 ] - kamal uddin

assalamualaikum

salam menyambut ramadan al mubarak saudara-saudara ku semua.semoga bulan ramadan ini memberikan sejuta kebahagiaan kepada kita. okeh arini nak share pasal brother kamal uddin.dia adalah seorang imam, pengajar, hafiz dan penyanyi nasyid

first time aku dengar suara dia masa conference being ME di MATRADE 30 jun lepas.first time dengar seriously Ya Allah such a wonderful voice.tanpa muzik background pun suara dia sangat mengagumkan.tersentuh masa dia sampaikan lagu tu. lembut sangat, menusuk kalbu la senang kata.


meh aku tempek sikit maklumat pasal kamal uddin :-
Kamal Uddin was born on 28th June 1984. His family originates from Bangladesh, however among his family he was born in England. Kamal grew up in Hyde, a town in Greater Manchester.

In summer 1996 Kamal boarded an Islamic school in Bolton called Al Jamia-Al Islamiyya. He studied a course to memorise the whole Noble Qur'an. During the month of Ramadan in November 2000 halfway through his course, sadly his father Haji Malkas Ali passed away. By the grace of Allah at the end of 2001 Kamal finished his course and became a qualified Hafiz. Immediately after, The Hyde Jamia Mosque offered him to lead the next Ramadan prayers. At the time Kamal was only 17 years old. Having been successful he was offered to teach children at the Islamic Centre based in the Mosque and also to lead and call people to prayers.

In September 2002 Kamal boarded Jamia Al-Karam in Retford to study Arabic grammar. After a year he returned back to Hyde Jamia Mosque to carry on his duties there.

Knowing at an early age his talent in reciting the Qur’an and singing Nasheeds, he opened a Nasheed class where young children can enjoy learning about Islam by singing Nasheeds and also a separate Hafiz class so he can teach others to memorise the Noble Qur’an like himself.

During January 2005, Kamal took his mother to Saudi Arabia, to perform the largest Islamic pilgrimage - Hajj. Having been inspired from his Hajj experience, Kamal started to compose his own lyrics for his first album. This was launched in August 2005 and became a huge success gaining Kamal his recognition as a Nasheed Artist after performing at the 1st Global Peace and Unity Event organised by the Islam Channel.

In May 2006, due to heavy demand from his listeners all over the world, Record Label IQRA Promotions signed him up and released his second Album ‘Illallah’. This Album immediately became a bigger success and tracks from the album were flooding hits on youtube such as his recitation of Surah Ar-Rahman with over 3 million views!

In 2008 Kamal Won The Global Peace and Unity Nasheed Contest which consisted of 16 Nasheed Artist from all over the World.

Kamal has taken part in many performances throughout the U.K and across the Globe such as Canada, USA, France, Norway and soon Malaisia & South Africa. He has shared the stage with artists such as Yahya Hawa, Ahmed Bukhatir, Zain Bhikha and many more. He is currently working closely with IQRA Promotions on his third Album

An Imam, a Hafiz, a Haji and an artist. A remarkable talented dear brother: Kamal Uddin.

kalau nak tau details boleh tengok dekat page kamal uddin di www.kamaluddin.info

sekarang aku nak tempek lagu-lagu nasyid yang dia nyanyikan.kalau korang dengar dengan hati terbuka mesti korang pun rasa perasaan sayu macam yang aku rasa.cekidaut !



dan lirik nya juga supaya lebih jelas lagi :-

SUBHANALLAH- kamal uddin

Chorus:
Subhanallah wal hamdulillah wa laa ilaaha illallah x3

Every time when I’m awake all things that I see
I know it’s hard to believe but it's from the Almighty
When the leaves fall from the tree every plant that grows on land
When the waves flow in the see it's by his command

Chorus

To Allah do I return, paradise is what I’ll earn
if I work hard and pray to my Lord everyday
So Allah give me the strength, show me the way the Prophet went. Let me hold tight to your rope,
without Islam there is no hope

Chorus

Ya Allah I thank you for my clothes and my food
as I live throughout this test I’ll remember I’ve been blessed
Ya Allah hear my du’a (prayer) please help your ummah (followers)
so that we can all unite and praise you day and night

Chorus x2

satu lagi video aku nak letak :-



lirik :

HIS NAME IS MUHAMMAD - KAMAL UDDIN

There is no man more dear to me
Throughout the whole of history
Than the one who was sent as a guide
Leading people from darkness to light
His message was simple and clear
That there is one god who we must all fear
Inviting people towards Allah
his name is Muhammad Mustafa
His name is Muhammad mustafa
Chorus
Bala ghal ulah
bikamalihi ka shafhat tu ja bija malihi
hassunat jami yu hisale heen
sallu alyhi wa alahi

He was the greatest man of all time
He came to teach the whole of mankind
That we must worship only one lord
Besides him there is no other god
Islam is what he came to teach
To every corner of the world did he preach
that we can all come together and pray
To the one who provides us each day
To the one who provides us each day

chorus
Bala ghal ulah
bikamalihi ka shafhat tu ja bija malihi
hassunat jami yu hisale heen
sallu alayhi wa alihi

he was a shelter for the orphans and poor
he is my only ticket to the heaven door
he confirmed all that was and before
than the whole world do I love him more
I swear if I only had a chance
To go back in time for one glance
At the face of Muhammad almeen
I would wonder whether I had a dream
I would wonder whether I had a dream

chorus
Bala ghal ulah
bikamalihi ka shafhat tu ja bija malihi
hassunat jamiha yu hisale heen
sallu alayhi wa alihi

so kalau korang nak dengar lagu-lagu yang lain cuba2 la search kat youtube tu xpun tengok kat official website kamal uddin.best kan suara dia ^_^

p/s : selamat berpuasa kawan-kawan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...