~ kepada tetamu2 pLeZ kLiK di sini ~

meh sini tengok....

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, June 29, 2011

dalam idup ko xde istilah sediakan payung sebelum ujan ek???

salam.arini xde entry wordless wednesday.sebabnya aku xtau nak letak pic pa.and kalo di ikutkan aku xnak update pun blog arini.tp disebabkan seorang makhluk tuhan yang ingat dialah terhebat di alam fana ni aku menggagahkan juga update ni walaupun dalam kesibukan skang ni.

mggu depan aku dah kena gi kursus untuk menambahkan ilmu mengenai pekerjaan aku skang ni.aku bajet nak settle la segala kerja sebelum gi kursus supaya masa aku masuk balik 2 minggu ag xde la keje aku menimbun.

tapi makin aku nak selesaikan makin menimbun lak yang datang.xkisah la kan tu memang kerja aku.so aku pun redha je la.nak kata apa.memang aku dibayar gaji untuk buat semua tu.

tengah aku khusyuk layan kerja aku ni dapat lak satu fax dari makhluk tuhan yang bajet hebat tu.terus spoilkan segala semangat nak keje aku.esok dah la meeting, apa benda pun au xprepare.yang buat aku terlebih hangin ni dia punya ayat memang menikam lubuk ati aku yang daif ni.

bukan ke dalam idup kita ni kena selalu sentiasa bersedia dan berwaspada.so salah ke aku nak bersedia dari awal sampai ko keluar statement yang ala2 membunuh tu.aku tau la aku ni orang kecil je.xde la sehebat kalo nak dibandingkan dengan ko.

selain tu agaknya ko memang xreti kot nak jaga ati org.ko xfikir ke benda tu boleh buat org malu ke,susah ke or merana ke.bagus sangat perangai ko kan.mementingkan orang lain sampai melanggar peraturan yang ko sendiri buat.

p/s : hati aku rasa sangat2 sakit skang ni.sedang merelease kan perasaan tu.semoga aku diberi kekuatan dan kesabaran

Sunday, June 26, 2011

bila malam menjelma....

di kala malam yang hening kedengaran musik akustika dari sang cengkerik berlagu riang.ditambah pula dengan indah nya langit malam dengan sinaran bulan dan kerdipan bintang yang besepah2.indah sungguh kejadian Illahi ini.tapi tetiba di spoilkan oleh bayangan kak limah yang sibuk menyanyikan lagu enjit2 semut dia tu.choiiii...hahaha ok dah terlampau panjang intro merapu.

sebenarnya aku juz nak bagitau yang aku ni suka sangat waktu malam ni.sebabnya aku leh tengok bintang2 kat langit tu.comel je sumanya.rasa macam nak petik sebijik2 (betul ke guna kata nama sebijik).dulu masa kat sekolah suka sangat dok kat koridor asrama then usha bintang.bila bernasib baik dapat la tengok buruj.kalo xtau buruj tu ape gi buka buku sains korang yang dah usang tu.xpun gunakan teknologi di hujung jari anda dengan menekan di SINI.

tapi sejak2 dah abis belajar dan dah keje ni, aku rasa dah jarang sangat aku usha bintang2 yang comel tu.kalo balik kampung memang aku xkan tercongok kat luar umah nk tengok bintang sebab aku takut.pheww....yela dah la kampung aku tu sunyi je pehtu banyak lak pokok.kang tengah2 syok usha bintang tetiba kak limah lalu xke pengsan aku.tapi sikap suka tengok langit malam tu still ada ag dalam diri ni.

selain tu aku bila malam aku suka tengok bangunan2 tinggi macam Twin Tower, menara KL dan juga menara condong Teluk Intan.sebabnya bila malam je bangunan tu terang benderang ngan lampu.dh nama pun tempat kunjungan pelancong kan.tu yang cantik je bangunan2 tu.
view waktu malam
tapi satu je la.bila malam je kat bandar2 besar contohnya KL selalu melakukan pembaziran elektrik, setuju x ngan statement aku tu???bila malam je sana sini bersepah2 lampu terpasang.tapi itulah salah satu tarikan bandar2 besar ni.

yang paling2 aku xsuka bila malam lak ialah kena bawak moto.ataupun bawak kete bila aku dah ada kete nnti la.sebabnya mata aku ni silau kuat meyh.kadang2 bila aku tgh bawak moto pehtu lampu kete yang depan aku tu tuju kemata aku kompem aku sakit mata.bukan la sakit teruk sangat.juz rasa macam mata kena tuju ngan pasir je la.tapi aku rasa better aku xbawak kenderaan di waktu malam.bahaya ko, xpasal2 masuk longkang nnti.kalo nak bawak tu leh je sbnrnya tapi saje ngada2 xnak.ala2 menjaga kesihatan mata kononnya.

tapi pape pun waktu malam memang best.tambah2 kalo dah mid night tu.perghhh serius best.persekitaran sunyi, cuaca pun sejuk je sampai xyah buka kipas pn xpe dan langit cantik (sunyi dan sejuk tu selalunya kalo kat kampung je).

p/s : tertanya2 macam mana kalo sehari suntuk tu xde waktu siang.juz malam je.itu salah satu tanda kiamat kan???

Thursday, June 23, 2011

maksud gambar entry wordless wednesday

hai semalam aku wat entry wordless wednesday.aku tgk ramai yang letak sekeping je.tapi aku nya entry berkeping2 pic *ada aku kisah*. so arini aku nak bgtau cerita disebalik gambar2 tu semua.nak tengok pic nya di SINI.

GAMBAR PERTAMA : ini adalah stage pertama dalam idup aku untuk menimba ilmu.semuanya bermula di tadika kemas kg datok.pic tu masa kitaorg suma pelajar2 tadika ni buat persembahan untuk majlis penyampaian adiah cemerlang rasa nya.and know what nampak x sape yang ada dalam pic tu *yang duduk barisan depan dan kedua dr kiri tu*. yes that my BFF nurul azzren.itu adalah salah satu bukti yang kitaorg dah bersahabat since tadika lagi iaitu masa umo 5 tahun.perghhh lama kan.

GAMBAR KEDUA : masa ni plak zaman2 sekolah rendah kat SK (1) Tapah.sebenarnya pic masa sekolah rendah memang xbanyak.sebab masa tu bukan nya aku pndai guna kamera ag.pic ni di  ambil masa kitaorg gi lawatan ke penang.masa tu drjh berapa pun aku xingat.hahaha..suma2 yang ada dalam pic tu ada yang aku rapat dan ada yang x.tapi yang aku cukup pasti mereka suma ada dalam list friend fb aku.hihihi

GAMBAR KETIGA : ni plak masa form 2 kat SMK Buyong Adil.aku sekolah kat situ dr form 1-3 je.pic tu diambil masa kitaorg buat jamuan kelas kat bilik seni *guru kelas aku cikgu seni*. dak2 laki kelas aku masa tu konon je pemalu.padahal....tapi jamuan tu agak best gak cuma ada la ketidakpuasan ati skit ngan dak2 kelas.teetttt...

GAMBAR KEEMPAT : pic ni merupakan pic kelas aku masa form 5 kat SMT Teluk Intan.dalam banyak2 kelas aku dok, kelas ni la yang paling cantik sampai menang kelas terceria sebanyak 5x berturut2.banyak sangat kenangan dalam kelas ni.dekat sini la kitaorg buat meeting kelas yang xpernah kelas2 lain wat, snooker beramai2 (tido), sorok handphone masa spotcheck, baca yassin, hias kelas sampai menang kelas terbersih dan terceria dan yang paling seram handle dak2 kelas yang kena histeria (ngilai skit).dan yang buat dak2 pompuan xpercaya adalah nama di kerusi itu adalah hasil tangan dak2 laki kelas kitaorg yang hanya ada 10 org tu.sebabnya mereka sangat2 malas.hahaha

GAMBAR KELIMA : merupakan dak2 kelas aku dari 4AT2 dan 5AT2.mereka semua sangat best.sampaikan kitaorg menamakan perhubungan kami ini sebagai ADIK BERADIK.aku bangga sangat dapat dak kelas macam ni.even kadang2 ada gak salah faham.tapi sampai sekarang relation tu still ada dan mereka still giler2 macam dulu gak.dan pic ini taken masa berbuka puasa di restoran nasuha bersama2 guru kelas kami.

GAMBAR KEENAM : merupakan buddy masa kat Institut Pertanian Ayer Hitam (IPAH).sebenarnya lebih kepada roomate.bilik kitaorg bersebelahan je B103 dan B104.tapi rapatnya perhubungan kami dah macam dok sebilik je.sampaikan kalo lapo pun xde segan silu redah je bilik sebelah minx makanan.hahaha...gi makan kat dewan makan, gi majlis pape, gi merewang pun suma sama2.cuma gi toilet ngan kelas je lain2.weeeee.yang penting sekali menggila bersama.sangat rindu sama kak wani, amni, fizah, rozie, lina, mija, kema, kak asmah dan wani.

GAMBAR KETUJUH : pic taken masa orientasi di Institut Pertanian Bumbung Lima (IPBL).di kerusi tu la aku selalu melepak ngan geng2 aku,makan2 kat situ dan berehat serta bergosip disitu.kat court sebelah tu la aku main badminton petang2 sampai leh turun 4kg.dan kat kawasan tu jugak la aku selalu mengacau kawan2 aku.

GAMBAR KELAPAN dan AKHIR SEKALI : menghabiskan masa2 lapang even sebenarnya bz di sekitar IPBL.itula kelebihan bila tempat study dekat ngan sawah padi dan juga parit.leh la merayap2 kat kawasan bendang dan pergi mengail ikan.heehe


p/s : even dah lama sekali pun aku tinggalkan zaman2 belajar aku, tapi dalam ingatan pasti terselit juga kenangan yang indah dan pahit waktu itu v(^_^)

Sunday, June 19, 2011

walauPUn sediKiT TApI sANGat bERmaknA

as salam and hai...arini aku rasa agak kepenatan skit.bkan sebab buat keje tapi penat sebab bersiar2 sepanjang ari.lebih kurang macam menghilangkan stress la.sebab minggu ni kan memang minggu stress aku.

pukul 12 lebih tengahari tadi aku join amni and the risda geng gi org kawen kat Bukit Pagar.yang kelakarnya aku punya la kata kat mak aku org kawen tu kat bidor.alih2 aku gi tmpt org kawen yang sama ngan mak aku.sengal je...dah kenyang perut suma suka hati kitaorg melepak2 kejap then aku ngan amni gerak gi teluk intan sebabnya kitaorang nak gi date.hahaha

giler pe kan nak gi date bagai.hahaha.tapi tu suma hairiri debab nya keje.masa aku mesej dia kata kita gi date yek.so memula janji dalam 6 orang camtu la.last2 yang datang nya 4 orang je.memula rasa macam agak sedih gak la sebab xdapat jmpa yang lain2.tapi dah lama2 tu rasa macam 4 orang pun dah meriah ngan usik mengusik.kalo ramai2 kompem xnak balik umah kang dok nyembang sampai ke malam.
hairiri sengal
so dalam kul 2 sampai kat kg padang tembak sebab nak gi umah dak kecik,abang dia kawen arini.tapi disebabkan xtau jalan nak ke rumah dia so dia terpaksa amik kitaorg kt masjid.hahaha..xpe la kan.sebab dia kata teringin sgt nk jmpa ngan member2 sekolah.maklum la dah lama sangat xjumpa kan.last jumpa masa amik sijil spm kot tahun 2008.

masa kat umah ain tu la brother nain ni dok pangkah aku ngan amni.dia kata kitaorang ni makan je tu sebab badan makin "sihat".tapi aku dia xpelik sgt.sebab badan dr dulu memang da besor.yang dia herankan si amni tu.badan dah makin berisi.tapi bak kata amni "comel tu tetap ada gak".yang xleh bla nya si nain tu cakap je orang.padahal dia pun dah makin debab.sama je ngan si amni tu.
my brother yg xberapa nk brother la
pas abis makan2 and dalam proses nak gerak dari umah ain aku nampak kelibat seseorang yang dah memang lama aku xjumpa.ntah dari mana datang nya keberanian aku kan.terus je aku gi kat orang tu then terjadila perbualan di antara kami "

aku : ni cikgu shaufie ke?
cikgu : ya saya.sape ni ek (sambil tgk aku dgn mata terkebil2)
aku : saya maisarah.masa form tu cikgu ajar saya kat sekolah buyong adil.(dia ni guru kelas aku sebenarnya)
wife cikgu : masa form 2?
aku : aah.
wife cikgu :skrang umo bape??
aku : skang 21.hehehe
wife cikgu : uish lama tu.
cikgu : maisarah keje mana skrg?
aku : kat **** Teluk Intan.
cikgu : oh kat sini je ek.xpe nanti cikgu gi sana cari.
aku : erk ok (sambil terpikir wat pe cikgu nak cari aku kat sna)
(end of conversation)
cikgu shaufie
so dijadikan cerita masa nak balik tu amni malas nak drive.disebabkan kitaorg dtg 2 kete sok amni ambik kesempatan suh heri bawak kete dia.hehehe...dan yang xleh bla nya kitaorg 4 org ni dah macam date lak.si amni naik kete ngan nain and aku naik kete ngan heri.hahaha...terbaekk arh.xpasal2 aku kena gosip ngan heri je kan.

otw nak gi tgk wayang tu dak berdua ni leh plak gi berlumba kat jalan raya.masing2 nak jalan depan.memang sengal dan leh sewel layan deme dua tu.disebabkan aku ngan heri bukan main rancak ag bersembang masa dalam kete si nain ngan amni dok pangkah kitaorg kata kitaorg bercinta lak.aishh!!xpasal2 je.tapi yang paling sengal sekali ialah hairiri xbawak lesen masa dia bawak kete tu.kalo kena tahan ngan pak cik polis memang aku jd driver instant la jawabnya.hahaha

xhabis dengan gosip dalam masa kat kete tu.abis je wayang tgk kl ganster aku ngan amni terus gi the store.aku bajet dak dua org tu pn balik dh le ke kg gajah.rupanya deme gi lak minum2 kat kedai mamak.dok suruh kitaorg gi sna gak.sanggup tu si heri kuar statement "xpe yang ni aku belanja".hahaha amik ko belanja la kitaorg ni ha.dah la buat ayat perli je.masa aku kt the store dok call kata "aku malas ikut kome gi sana.dah tau dah kang dok shopping lama benor".


kat kedai mamak tu ada lak si os ni.di sentiasa gi memana bawak kawan dia.motif nya aku xtau.agaknya dia segan kot.hehehe...kat kedai mamak tu lepas je diaorang minum diaorang lepak lak kat meja aku ngan amni dok.aku kena pangkah ag.aduh!!!memang ari ni aku asyik terkena je la.leh plak amni dok kata kat aku "harap2 ko kawen la ngan heri tau.save skit nnti.xyah aku nak gi kenduri sampai dua.hadiah pun aku bagi sekali je.jimat gitu".aku....hanya berkata "kedekut giler ko ek".hehehe

kalo nain lak dia kata "kalo heri nak kawen dia xtggu lama.tunang 2 mggu je.pehtu kalo heri ngan sarah jadi kawen aku tumbang kerbau seekor.ku share ngan fairus". (konfiden je kan cakap nya).aku dan hairiri hanya mampu tersenyum je la dan menafikan nya sahaja.kalo dok bertekak sangat pun deme macam tu jugak menyakatnya.

finally hairiri belanja aku ngan amni makan masa kat kedai mamak tu.weeehuuu suka giler..jimat duit.hahaha.tapi kesimpulannya even hanya la berempat sahaja itu pun dah wat aku berair bijik mata sebab asyik gelak aje.belum ag kisah dalam panggung wayang.memang kelakar.hopefully pas ni dapat jumpa ramai2 ag.baru la bertambah2 meriah gitu.

p/s : jangan salah faham yek.kitaorg dak2 kelas AT2 ni memang dah macam adik beradik.perkataan sayang tu selalu dah ada kalo mesej or sembang2.ayat yang selalu ada ialah "ni yang buat aku     sayang ko lebih ni".



Friday, June 17, 2011

biLA KeunTunGAn menJadi LanDasaN hIDup ManUSIa

salam guys..aku rasa minggu ni minggu yang memenatkan fizikal dan juga mental aku.tu la dulu berbahagia sgt sebab xbyk keje.ha amik ko mggu ni mcm2 lak yang datang.tapi xkisah la kan sebab tu dah memang sebahagian dari tugas aku sebagai "kuli" kat situ.

disebabkan kesibukan tu la dah 3 ari aku tido lambat dan otak aku sangat penat sebab sebelum tido je terpikir masalah yang xsettle ag.orang leh kata ala relax la nnti ok la tu.ha ye la bagi aku xkan ok nya sebab benda tu jadi kat aku dan aku yang memang harus menjawab benda2 ni.
kesian kan...
tapi tu xkisah la.aku masih leh atasi ag masalah kepenatan otak dan tubuh badan aku ni.yang aku sangat2 xpuas hati ni bila kita sebagai "kuli" dipersalahkan.... "bila orang kecik silap macam2 kena sembur, tapi bila orang besar yang silap kita hanya kutuk belakang je".menambah dosa je kan.tapi  ye la xkan ko nak kutuk depan2 kot.nanti xpasal2 dapat surat cinta tulis "anda diberhentikan". xke leh sasau dibuatnya kalo cmtu.
mampukah aku terus tersenyum jika keadaannya sebegini???
tetapi inilah KENYATAAN nya.zaman sekarang ni orang lebih mementingkan keuntungan dan kekayaan dari kejujuran dan keadilan.ntah la, kadang2 aku terfikir penting sgt ke keuntungan dalam hidup manusia sampai sanggup melukakan dan menyalahkan orang lain???(pahamkan ayat disitu ye.dalam hidup manusia bukan company) tambah lak xboleh ke org besar ni cakap elok2 skit.kita ni punya la sopan cakap ngan dia tapi dia keje nak ngamuk je.memang la ko tengah serabut tapi ko xpikir ke org2 kecik ni ag serabut dgn keputusan yang org2 besar ni bt.
aku dipersalahkan!!!
ag satu xboleh ke orang besar ni xjadi "lalang".kejap kata macam ni lepas tu kata macam tu lak.dah la ubah something tu xbg tau black and white pada org2 kecik ni.pehtu korang nak ngamuk2 kat orang2 kecik ni pehal.xterpikir ke kalo xde orang kecik ni korang nya bisnes pun xjalan la.tapi tolong la RESPECT skit kat orang2 kecik yang dianggap "kuli" ni.

tambah lak korang orang2 besar tu tau cakap tu cakap ni je.yang nak kena ngadap nya org2 kecik ni gak.yang kena maki, kena marah dan kena hentam ngan masyarakat ni org kecik gak.orang besar tau meeting pehtu kalo ada report baru la nak bising2.apasal org besar ni x turun dan cuba settle kan prob org2 kecik ni.tapi ayat yang aku rasa berdesing sekali masa cakap ngan orang besar ni "eyh apasal .....korang ni banyak sangat problem ek.macam2 hal jadi".


so wajar x aku bengang ngan statement tu.korang xberdepan ngan apa yang kitorg hadap ni boleh la cakap mcm tu.pehtu yang menambahkan ag double sakit ati aku ni bila aku tanya kat korang pasal benda2 ni, korang sendiri pun blur.so???apa motif korang dok kat situ kalo sekadar nak cakap orang kecik ni keje macam hampeh, xpandai nak handle keje, timbulkan banyak prob....

aishh!!!kan dah kuar ayat2 berbaur kemarahan dalam entry ni.adoih,,,tapi sape yang xbengang kan, keje yang korang buat dengan mengikut arahan orang besar tu la yang orang besar tu hentam ko balik...

satu je la aku harap sangat jgn jadi lalang dalam hal ni.bila dah dapat report dr masyarakat, dan2 tu la org besar nak ubah procedure yang dah memang org besar sndri tetapkan.mangsa keadaan nya adalah ORANG KECIK.sabar je lah.selain tu cuba la cakap baik2 skit dengan orang2 kecik ni.bukan nya suma masalah tu sengaja ditimbulkan.manusia xlari dari melakukan kesilapan la.orang kecik ni pun ada jugak ati ngan perasaan.

p/s :orang kecik ngan orang besar tu korang paham2 kan la maksudnya ek.

Monday, June 13, 2011

taBiaT Masa bAWak motor

hai olzz...disebabkan aku xberapa berani nak bawak kete even dah ada lesen maka aku naik kuda version suzuki je la kemana2 pun especially keje la.sebab kalo kat tapah aku suka rembat moto honda ex5 bapak aku.hehehe..jimat skit minyak suzuki aku...baik punyer!!!
orait tabiat aku yang paling ketara masa bawak moto ada lah BERANGAN.wah gitu...tapi kenapa ek kebanyakkan girl ni suka sangat berangan??xkisah la jnji bahagia wink wink!!kalo aku bawak moto kebiasaannya masa jalan jauh memang kompem aku akan berangan.tapi setakat ni paling jauh aku bawak moto pun dari tapah - teluk intan je pun.hehehe...juz 45 minit perjalanan.
atas moto ni la aku berangan (^_0)
tapi habit ni aku leh anggap parah sebab bila aku dah berangan aku xsedar yang aku rupanya tengah bawak moto.wah ko!!leh mengundang kecelakaan aka kemalangan tu.tapi setakat ni alhamdulillah masih selamat sepanjang perjalanan.ag pulak kadang2 bila aku dah berangan tu aku akan tersedar dengan segera la jugak.xde la berangan dari tapah sampai ke teluk intan tu.

tabiat kedua masa bawak moto adalah MENGUMPAT.kompem tambah dosa sepanjang perjalanan aku tu.aishh!!!nak wat camne dah aku bengang ngan pemandu2 "berhemah" yang menggunakan jalan tu jugak.mana xnya tetiba je nak hon aku even aku bawak moto dh memang side kiri.nasib baik la aku xde sakit jantung.kalo xmemang kompem kojol tengah jalan tu je.

mentang2 kete dia kononnya mahal, yela kete mini cooper kan.xkan la dapat harga macam viva kan.kira nak laju dia je.xkira dah corner ke,double line ke main hentam ikut suka dia je.ayat ngumpat aku masa tu "giler laju,excident kat depan tu karang baru ko tau.dah xsabo nak mati gamaknya". ada macam ayat mendoakan dia excident x?hehehe

tapi memang laju pn.kira berlagak la tu dia pakai kete mahal.sampai jalan kg pun dia bedal nak bawak 180km/jam.ag satu ayat ngumpat aku "wei der, kalo nak laju sangat buat jalan sendiri je la.xpun bawak je kete atas langit tu ha.kompem xde orang kaco.buat jalan macam xde orang lain je". 

banyak ag sebab2 aku ngumpat ni.hehehe...bese la idup manusia sentiasa xpuas hati ngan orang lain.tapi xpuas ati aku tu berbaloi pe.hahaha

tabiat ketiga ialah bawak PERLAHANKAN moto bila lalu sebelah lori.sebabnya aku takut nanti kekuatan angin dari lori tu buat moto aku terbalik.huhuhu..kalo aku tgk kat side mirror aku tu ada lori belakang aku memang kompem aku slow.dari 80km/j leh jadi 40km/j.aku akan pastikan lori tu lepas dlu lepas tu aku akan sambung pecut balik.keh keh keh.sangat takut wo bila lalu sebelah lori.

tabiat keempat aku ni baik skit.sebabnya kadang2 bila datang keinsafan tu dan berniat nak tambah pahala aku akan berzikir masa bawak moto.at least dapat tambah pahala kan.leh la cover dosa2 masa dok ngumpat orang lain td.hehehe.sekali sekala pe salahnya berzikir buat perjalanan tu lebih berkat dan selamat.tapi bila masuk kat selekoh je secara automatik zikir tu pn xde kuar dari mulut dah.agak2 dah lepas jauh skit dari selekoh sambung balik berzikir (>_<).

tapi pape pun xkisah la apa jenis tabiat pun masa bawak moto or kete.janji before mulakan perjalanan tu baca la doa naik kenderaan dan mohon supaya perjalanan tu selamat pergi dan balik dari sebarang kejadian yang xdiingini.

p/s : sape yang tetiba hon aku tanpa sebab tu memang kompem dan nyata no plat ngan jenis kete korang tu aku ingat.sekali kaler kete korang aku scan tau (=_=)


Friday, June 10, 2011

Rajin aKu MEmang bertempat...

hello uolzz...tadi blogwalking dok baca pasal konsert af bt dpn masjid kt putrajaya.huhuhu memang xsesuai pn even bkn dpn2 masjid.tp xkan xleh pikir yang org nak berzikir  ngan solat kat masjid.pehtu dak2 af nak menyanyi lak.adusss..rakyat malaysia.hurm...

eyh jauh menyimpang dr tajuk entry.sebenarnya ari ni aku kebosanan sangat2 even sebenarnya keje berlambak2 v(^_^). sebabnya dak ofis aku xramai pun arini.diaorg gi buat KLP(keje luar pejabat). bese la keje diaorg ni nk kena melawat kebun suma.so disebabkan itu aku jadi sangat2 malas untuk buat keje.hahaha
mereka2 gi lawat kebun sawit
padahal permohonan ni banyak yang xsettle ag.tp bukan salah aku pun.dah borang tu xlengkap macam mana nak proses kan.dah call pn suh isi suma2 bagi lengkap.diaorang yang xreti2 nak anta kat kitaorg apa yg aku leh buat.salah aku ke???
borang2 yang xlengkap kawasan aku
ag satu aku ni bakal jd admin aka pembantu tdbir di ofis seri iskandar nnti.tapi satu apa pun aku xbca ag dari kak nurul.tetiba nnti dpt memo kata ofis buka bulan 7 mmg mati aku nak handle.dah otak kosong psl admin.hahaha..sebab tu aku kata rajin aku ni bertempat.maksudnya hanya rajin waktu diperlukan je.hahhaa.sengal!!!
termenung la aku macam ni bila xtau pape
tapi xpe ptg ni aku blaja ngan kak nurul sbb ptg ni aku mls nk wat keje aku.hehehe.but now kita enjoy.so saya sangat rajin nk blogwalking skang ni.sape2 nk suh sy blog walking sila tinggalkan link k.hehehe

p/s : agak2 aku makan gaji buta ke ek??

Thursday, June 9, 2011

air gunung

sape penah dgr air gunung??ala air yang datang nya dari gunung tu.yang rasa air nya sangat la sejuk.hehehe.alkisahnya family aku ni dah dekat 3 taun minum air gunung ni.

alkisahnya yang terjebak minum air gunung ni lps disyorkan oleh sorang kawan ayah aku kalo xsilap la.masa tu ayah aku ada batu karang.dh jenuh dah gi berubat sana sini.laser kat hospital pn dh buat.tapi still ada gak ag.so ayah aku pn try la amik air gunung tu and minum.

lokasi air gunung tu adalah di jalan nak ke cameron highland melalui simpang pulai.so lepas ayah minum air tu alhamdulillah batu karang ayah dah xde.means dah hilang la.xde la ag sakit batu karang tu.selepas tu setiap 2 bulan ayah akan topup air tu.selalu amik dalam 11 botol.tapi itu pn kalo ada hal nak ke ipoh.kalo xde hal jarang la nak gi amik saje.
nasib ada yang baik ati letak papan kat situ
jangan ingat air ni orang perak je minum.sebabnya ramai ag orang dr johor,pahang dan serata malaysia ni dtg amik air kat sini.kalo org yang otw ke cameron pn kadang2 singgah amik sebotol dua air ni.sebab airnya sangat la segar dan sejuk.

yang buatkan aku rasa air ni betul2 best sebab nya ramai gak kaum cina yang amik air ni.kita semua sedia maklum, orang cina ni sangat mementingkan kesihatan dan sangat curious(betul ke aku eja) dengan sesuatu benda tu.so disini aku tgk kadang2 diaorang pnya botol ag banyak dr aku.hahaha..berkhasiat betul air ni.nikmat ciptaan ALLAH ^_^

kawan aku pn suka sangat air ni.masa study kat penang ritu aku suka bawak satu botol besar air tu.so bila dimasukkan ke bekas kecik laju ke kawan aku minum.dia kata air nya manis.sebab tu dia suka minum.sampaikan aku nya air minum tu dh mcm stok utk dia je.hahaha

ada gak aku dengar2 org citer ada sorg auntie ni dlu lumpuh.tapi lepas minum air ni dkt setaun lbh dia dh leh jalan.yang strok pn mcm tu gak.ada yang dh ok dr strok.even xpulih sepenuhnya tapi ada gak la perubahan yang positif.

semua ni adalah ikhtiar yang diberikan oleh ALLAH sebabnya air gunung ni selalunya bersih sebab dia memang mengalir dari gunung yang airnya belum tercemar ag.banyak sebenarnya kat malaysia ni ada air gunung.

so kalo sape2 nak cuba air gunung ni leh dtg umah aku.hahaah..kalo xnak amik kat simpang pulai tu la.hehehe...ok la saje share info.

p/s : ikhtiarkan sesuatu utk kesihatan diri ^_^

Wednesday, June 8, 2011

kalo ko bukan hati kering xyah la....

as salam...wah tajuk mcm hampeh je kan.sebenarnya tajuk tu ditujukan pada someone yang keje macam aku.keje yang berhadapan dengan masyarakat atau pekebun kecil.sebabnya bila dah nama berhadapan dengan masyarakat confirm2 la macam2 perangai yang akan kita jumpa.

salah satu perangai yang ketara sekali bila aku call pekebun ialah MARAH...sengal kan.contohnya aku call dan bagitau pasal permohonan diaorg yang xlengkap tu.so call juz nak suh lengkapkan je dan submit balik kat aku.tapi.....boleh lak diaorang marah2 kan.OWH SEDIH!!!sedangkan kita nak tolong diaorang.
jangan la marah der
yela kan kalo dah borang permohonan tu xlengkap macam mana aku nak proses.tu satu hal...ada lak tu dah la aku cakap pun dia xpaham pehtu nak ngamuk2 kat aku.xke agak kesedihan plus terkesima di situ sekejap.

tapi kan aku kata kat tajuk entry aku tu "kalo ko bukan hati kering xyah la". hati kering ni macam orang yang xkisah pape pun.xkira la dia kena marah ke or kena maki dia still maintain mcm tu gak.kira dia xde la nak touching or tersirok kan.
ada aku kisah ko marah
so aku ni bukanla berhati kering.tapi aku dah agak terbiasa la kena marah ngan orang lain ni.sebab sebelum2 ni aku keje pun ala2 kena layan customer gak.dah ada la pengalaman kiranya dengan perangai2 orang lain ni.tapi kalo nak kata aku hati kering pn xde hal. aku ok je  v(^_^).tapi kadang2 agak sedih la gak.huhuhu
muka lepas kena marah
tapi xsemua la macam tu..ada sesetengah tu mmg best sangat.dia mcm memahami situasi kita.ada beberapa sebab dia cakap baik2 masa aku call diaorg.antaranya :

  1. dia xtau atau xberapa paham pasal permohonan tu.
  2. dia nak permohonan dia tu dapat diselesaikan secepat mungkin.
  3. dia tau procedure utk permohonan
  4. dia memang seorang yang baik dan sopan santun.
so apa kata anda..kalo anda semua dapat keje bahagian macam aku ni bersiap sedialah dengan hati yang kering yeh.huhuhu tapi ingat jangan sekali2 bersikap kurang ajar dengan mereka.sedaya upaya la bersikap sopan santun dan bertutur dengan cara yang sopan even itu bertentangan dengan sikap sebenar anda (tuju pada diri aku sndri sebenarnya)....tapi bukan masa keje je.seelok nya dengan semua orang yek.selamat beramal.hahaha
dengan senyuman semuanya akan kembali ceria
p/s : bersabarlah dengan dugaan hidup yang tidak seberapa ini.sesungguhnya ada dugaan yang lebih besar menanti.

Tuesday, June 7, 2011

mana satu yang perlu dipilih??

buat baik salah,buat jahat pun salah gak..ataupun kata lain nya bila buat baik dibuli tapi bila buat jahat dikeji.so kalo korang apa yang korang nak pilih.nak teruskan buat baik atau nak teruskan wat jahat (sambil gelak setan).

aku pun tengah confuse macam mana ni.sebabnya benda ni xde jadi kat aku pun (yeke xjd kat aku v(^_^).ntah la.kalo aku nak jadi baik sepanjang masa pun rasanya xsesuai kot di zaman sekarang ni.ala2 nak jadi girl melayu terakhir gitu.hahaha

tapi betul kan...bila kita ni baik sangat ngan org tu mula la.nnti kita yang dipijaknya...xde kesedaran betul orang tu.hampeh je..bak kata en mizam "tembak kasi mampus je". bila dah jahat plak memang *nates (jahat macam lahanat) abis.sampai xleh nk dibendung dah.ada yang sampai jadi gunting dalam lipatan la, musuh dalam selimut la and macam2 ag peribahasa.

hai la nasib...sentiasa xdapat memuaskan ati semua orang..pape pun semoga berjaya menempuh segala dugaan dengan baik, tabah dan sabar (^_^)

p/s : so apa keputusan yang the best skali??baik or teruskan menates (ada ke word tu)??

Monday, June 6, 2011

manusia???

assalamualaikum...ramai orang selalu kata "kita xleh nak puaskan ati semua orang". xkira la sape pun...rakyat biasa,menteri,vip,vvip or even raja sekalipun tetap xleh puaskan ati semua orang.melainkan dalam dunia ni hanya ada 10 org je.yela kalo dah 10 org sng sikit nak handle.kalo dkt dunia ni pn dah ada 1000000 billion org macam mana nak puaskan ati tu suma.ok intro yang panjang,merepek dan membosankan.

kadang2 kita rasa macam kita dah buat yang the best utk semua org.tapi rupanya dalam terbaik yang kita buat tu ada gak yang terasa.contohnya macam filem "hantu kak limah balik rumah".kita rasa seronok sangat tengok citer tu sampai kan jadi fenomena.abg mamat khalid pun mesti seronok sangat dengan kejayaan filem tu.

tapi dalam kegembiraan tu ada gak yang terasa.katanya filem tu mcm menjatuhkan maruah orang kelainan upaya (oku) sebab watak usop tu berkerusi roda.see...kita mmg xkan mampu nak puaskan suma org.walau sebaik mana pun kita akan ada orang yang xberpuas ati.

macam orang2 biasa yang selalu menegur insan2 lain mengenai perkara yang xbetul.mereka hanya menjalankan amanah sebagai hamba Allah tapi insan2 yang ditegur tu xberpuas hati dan seterusnya memaki insan yang menegur tadi.

macam2 sebenarnya dunia ni.makin dekat masa kita dengan kehancuran alam, makin banyak yang terjadi.semua itu adalah tanda2 dari Yang Maha Berkuasa kan.tapi manusia,...still begitu jugak.jika orang ni berubah dari keburukan kepada kebaikan yang orang ni plak berubah dari kebaikan kepada keburukan.macam mana tu???
pix dari incik gurgul
maka hanya satu yang dapat kita lakukan..iaitu sentiasa berdoa padaNYA supaya jika kita xdapat memuaskan hati mereka2 semua cukuplah sekadar dapat menyenangkan hati mereka.minta dijauhkan dari segala perkara2 yang menyebabkan rasa benci mereka kepada kita.sesungguhNYA  hanya DIA yang tahu segala-galanya.


p/s : sekali sekala wat entry ala2 muslimah skit.hehehe.btw sape nak sponsor panadol.sakit kepala la ^_^

Wednesday, June 1, 2011

akhirnya..

aha haiii....hari ni aku dah berjaya jadi sebahagian dari family nuffnang...dah2 jangan bising2..aku tau aku ketinggalan zaman sebab baru nak join nuffnang.nak wat camne dah baru ari ni aku reti nak buat semua2 tu...itupun bukannya reti sangat pn..paham sikit2 je.hehehe..xpe la..orang kata slow2 blaja kan.
itulah dia iklan nuffnang
sebenarnya dari dulu ag aku nak join nuffnang.tapi bak kata aku tadi.aku xpandai.hahaha..serius ketinggalan zaman,tapi xpe ada aku kisah ketinggalan zaman pn.hahaha.k la nak sambung keje dah la xstudy ag ni.padahal esok interview ni.

p/s : doakan aku berjaya dalam interview esok k.

apiq masuk wad...

as salam semua...aku rasa masuk kali ni dah kali ketiga apiq masuk wad.first sebab kena cirit birit dan juga kurang air dalam badan, second sebab demam dan kali ketiga ni pun sebab demam.ohohoi....anak sedara aku ni memang selalu sakit..selain demam,batuk dan juga cirit birit, dia pn penah kena penyakit kuku dan mulut xsilap aku.
masa kena sakit kuku dan mulut
masa first time dia masuk hospital xnak cakap lak kan..aku pun xmerasa dok hospital mahal mcm apiq.hehehe...sebabnya masa nak anta ayah gi haji taun lepas, apiq memang dah lembik dah.dengan muntah nya cirit nya pehtu muka sembab.memang xmacam apiq yang bese la.selalu dia lincah je.sampai ke kl apiq dok longlai je.

ayah aku yang riso tgk cucu kesayangan dia tu pn suh la bawak gi klinik.agpn dia risau yela dia nak gi haji tgk2 cucu dah macam tu.giler xrisau.so maghrib tu pn akak aku bawak la apiq gi spital.pehtu akak aku kena marah ngan doc sebab lambat bawak apiq gi spital.kata doc badan apiq kurang air.xpasal2 je kena marah.hahaha
masa dekat subang jaya medical centre
so dijadikan story malam tu dr kul 11 lbh apiq dimasukkan ke hospital subang jaya medical centre(sjmc).terpaksa la kan.sebab dah memang nampak teruk.yang aku kata hospital org kaya sebab dr kul 11 malam sampai kul 11.50 pg esoknya tu...bayaran yang dikenakan adalah sebanyak RM795...ko bayangkan...xsampai sehari ag tu.waduh2...nasib la fulus memang ada masa tu.kalo xkena jadi cleaner la kat sjmc tu.
tgn kena bungkus sebab xnak tempat cucuk tu tercabut masa otw balik tapah
esoknya baru la apiq ok skit leh gelak2, main2 dan ceria skit.kalo xtu aku yang tengok pn takut.memanng sembab dan lembik sangat.sebenarnya masa tu doc xbg apiq kuar ag sebab bdn dia xcukup air ag.tapi mengenangkan dok jauh akak aku minx transfer masuk hospital tapah je.so bawak balik tapah je la.sampai je tapah terus anta gi spital.
teror xapiq pegang botol sebelah jari je.hahaha
tgk tu abis digigitnya
tu semua pic masa kat spital tapah...masa dia msk hospital penang aku xde pic.yang dia masuk semalam pun xde pic ag,hehehe.pape pun semoga shafiq cepat sembuh.nanti leh balik tapah mandi kolam v(^_^)


p/s : sesungguhnya kesakitan itu merupakan penghapusan dosa2 kita.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...