~ kepada tetamu2 pLeZ kLiK di sini ~

meh sini tengok....

Daisypath Friendship tickers

Monday, December 7, 2015

jawatan kosong mpob 7 DISEMBER hingga 21 DISEMBER 2015

Assalamualaikum

Salam takziah buat keluarga saudara-saudara ku yang baru meninggalkan kita semua baru-baru ini. Al-fatihah buat Pakyus, Mak Mariani, Tunku Jalil dan semua saudara2 ku yang telah pergi. kami juga adalah bakal jenazah yang akan mengikut jejak langkah kamu.

okeh kat sini nak share untuk kekosongan jawatan di lembaga minyak sawit malaysia (MPOB). permohonan jawatan ini boleh diisi bermula dari 7 disember 2015 hingga 21 disember 2015. pelbagai jawatan ditawarkan untuk kekosongan ini dan bertempat di pelbagai negeri mengikut kekosongan.

Bagi yang berminat bolehla membaca lebih lanjut di laman web MPOB.dekat situ korang boleh baca kriteria yang diperlukan untuk setiap jawatan dan unit yang kosong.so jangan tanya dekat aku berapa gaji, macam mana skop kerja or apa2 kaitan dengan kekosongan jawatan tu.sebab aku sendiri xtau apa yang dia nak. bagi yang tengah mencari kerja jika anda rasa sesuai boleh la mohon.ada rezeki dapat la kerja tu.insyaAllah amin

antara jawatan yang ditawarkan
p/s :so apa-apa pun korang bukak lah laman web mpob dan isi secara online.selamat berjaya guys :)

Friday, August 21, 2015

Selamat jalan SITI SUASTI BINTI YAHYA

Assalamualaikum

Baru semalam aku update pasal sue.hari ni aku dapat berita sedih.dari jam 6 lebih petang tadi kawan2 update pasal keadaan sue.masing2 bertanya macam mana keadaan sue. Dan akhirnya jawapan yang kami terima adalah 'sue dah meninggal'.

Allah...mengalir air mata belum lagi terhenti.lebih kurang 10 lebih tadi sahabat yang ada di IKN update kata sue dah xde.xmampu aku nak tahan air mata dari mengalir.

Dia pergi di hari jumaat yang mulia.Allah uji sue dengan kesakitan dan Allah pujuk sue untuk kembali di hari yang mulia.sayangnya Allah pada sue melebihi dari sayangnya kami pada sue.kami redha sue atas pemergianmu.tamat sudah penderitaan dan kesakitanmu di atas anugerah Allah ini.

Cantik pengakhiran kisah kamu sue.aku yakin kau dah bersedia untuk kembali pada pencipta kita.zikir yang sering membasahi bibirmu akan membantu mu sayang.pengakhiran kami pula ntah bagaimana.

Kamu sahabat yang baik sue.terlalu pahit rasanya nak masukkan memori bahawa salah seorang adik beradik kami di teknik dulu especially AT2 telah tiada.disaat kami ingin meraikan majlis perkahwinan amni esok kamu pula pergi tinggalkan kami.Allah berat rasanya.tapi kami redha sue.

Jujur aku rindu pada kamu.xpuas rasanya jumpa sue minggu lepas.tapi at least aku bersyukur sebab aku sempat jumpa sue.terngiang permintaan sue untuk sedekahkan alfatihah dan yassin untuk sue.insyaAllah sue tenanglah disamping sang pencipta.kami juga akan menyusul nanti.siti suasti yahya aku sayang kau sangat3.aku xkan lupakan sahabat aku ni.selamat tinggal dan selamat jalan dewi dan sahabatku

#AL FATIHAH SITI SUASTI YAHYA 1990 - 2015


Thursday, August 20, 2015

"ini anugerah Allah"

Assalamualaikum

Err lamanya aku xupdate blog ni.last update bulan april aritu. tambah pulak blog aku problem nak bukak semuanya gara2 nuffnang.xtau la apa masalahnya.tetiba kuar dah macam kod html je.okey lah harini nak share sikit story pasal kawan aku.

kalau korang pernah terbaca entry pasal kawan aku yang kena kanser payudara stage 4 di SINI korang akan faham ini adalah sambungan dari kisah tu.

lebih kurang lepas raya aidilfitri tahun ni aku tau sue dah masuk ke institut kanser negara di putrajaya. tapi aku xberkesempatan nak melawat sue di sana.lepas dari tu dari awal bulan ogos ni aku tengok ramai kawan2 update pasal keadaan sue.paling kerap update lebih kurang 2 minggu baru2 ni.masing2 pesan kalau berkesempatan pergilah melawat sue di IKN.

lepas aku tengok update2 pasal sue yang kawan2 tag kan di facebook sue, aku jadi xsedap hati kalau xmelawat.masa tu pulak elok ada 2 orang kawan bertanya kan aku pasal sue.dari situ lah mulanya decide nak melawat sue di IKN.memula2 aku dah pakat ngan sorang kawan nak gi hari jumaat petang dan balik sabtu tengahari.kawan aku tu pulak nak kahwin 22/8 ni.tapi 2 hari lepas tu dia mesej kata dia xdapat nak gi hari sabtu tu.dia gi hari keje biasa ngan kawan pejabat dia.aku xleh buat ape la.dah pening dah nak pikir camne nak gi lawat sue.

akhirnya penyelesaian yang aku jumpa adalah deal dengan akak aku yang dok KL tu.masa tu pulak dia xde buat apa2.so bila dia kata ok aku terus beli tiket train dekat batu gajah.tiket yang ada pun nyawa2 ikan sebab dah nak abis.dapat la tiket hari sabtu pukul 12.48 dan balik hari ahad pukul 1 petang.itupun train delay dekat 20 minit gak.

mula2 decide nak gi hari ahad tapi pikirkan tiket pukul 1 jadinya aku minta akak aku dan suami dia bawak kan aku gi lawat sue hari sabtu gak.aku sebenarnya dah train mind aku untuk jadi kuat depan sue.aku minta sangat aku xmenangis bila aku jumpa sue nanti.sebab aku nak tunjuk yang aku kuat supaya sue juga akan kuat.aku xnak menangis sebab aku nak sue tengok kami semua ni datang untuk bagi sokongan pada dia.

aku sampai ke IKN lebih kurang pukul 3.50 petang.naik je atas nampak ada 3 orang kawan teknik dulu sampai dah.sue pulak masa tu baru lepas dicucuk dengan ubat jadi dia macam sedar xsedar sangat.mata dia pun berat je sebab ubat tu ngantuk kan.tengok sue macam tu aku xde la tegur dia dulu.ingat nak bagi dia rest.so aku berdiri dekat hujung katil sue.aku tengok je sue masa tu.dia tetap cantik walau muka dah cengkung sikit.

tiba2 dalam aku berdiri dekat situ aku dengar sue sebut "sarah.sarah kan tu?". masa tu terus menitik air mata aku.xsangka langsung sue akan panggil nama aku.segala kekuatan yang aku kumpul sebelum nak jumpa sue supaya aku xmenangis depan sue punah.hanya dengar dia sebut nama aku, terus aku menangis.aku pergi dekat sue aku peluk sue, aku cium sue.lepas tu sue bisik sue cakap sakit.rupanya aku terpegang bahagian cucuk di tangan dia.aku sampaikan salam kawan2 kepada sue dan tiba2 juga sue keluarkan soalan "nain xdatang ke sarah?".Allah sebaknya rasa.nain tu kawan sekelas kami juga tapi sue kenal dia sebelum kami masuk teknik lagi.

lepas tu sue pesan "sarah kirimkan sue al fatihah ye.sue xlarat.nurse baru masuk ubat.mata pun xboleh bukak sangat.tapi sue nampak macam sarah tu sue panggil.xsangka sarah datang.sarah sedekahkan yassin untuk sue ye.sarah datang dengan sape?". aku cakap datang dengan akak dan dia panggil akak nak salam.akak aku pun sama empangan pecah gak.yelah kalau korang sendiri tengok keadaan dia korang pun akan menangis.

tapi dia kuat, cukup kuat.sue cakap sakit tu anugerah ALLAH pada dia.positifnya dia akan dugaan yang ALLAH beri padanya.rata2 yang melawat pasti akan menangis tapi dia tetap kuat.xde air mata yang dia titiskan didepan kami.terbalik pulak rasanya.patut kami yang pujuk dia supaya tidak menangis tapi sebaliknya.dia kata dia sakit sikit je.dia kuat jadi janganlah nangis.Allah tabahnya dia dalam menghadapi ujian ni.di tangan xlepas dengan tasbih.di bibir xlekang dengan zikir serta kalimah Allah.

sungguh aku xkuat.walau dibina setinggi mana pun tembok untuk aku halang air mata dari mengalir, aku xkan mampu.kerana aku nampak seorang wanita yang sedang berjuang untuk melawan penyakit nya.dulunya dia sangat aktif dengan sukan, kawad dan kadet tapi kini aku lihat dia di atas katil dengan wajah yang semakin cengkung.mana mungkin dapat aku tahan air mata dari mengalir.

tapi alhamdullillah perjalanan aku untuk melawat sue dipermudahkan.tercapai hajat aku untuk melawat beliau walau seketika.kata kakaknya xkan ada apa2 procedure lagi yang akan dibuat selepas ini kerana dia dalam kondisi yang memerlukan hanya penjagaan paliatif atau palliative care.jadinya dengan kehadiran rakan2 beliau dapat sedikit sebanyak membantu sue untuk lebih kuat dalam melawan sakitnya itu.

aku cakap pada sue "kawan2 lain nak datang tapi diaorang keje.insyaAllah nanti ada masa kami semua datang lawat sue". dan balasan dari sue "xpe sue faham.sedekahkan bacaan alfatihah dan yassin pun dah cukup.xdatang pun xpe.tolong sue ye sedekahkan al fatihah". insyaAllah sue kami sentiasa sedekahkan alfatihah buat sue dan sentiasa doakan agar sue kembali sihat seperti dulu.bak kata akak sedara aku yang juga nurse onclogy, stage 4 bukan penamat.semua nya kuasa dari Allah.dia kata dia dah tengok fighter yang stage 4 semakin sihat dan pulih kembali.

xcukup rasanya melawat sue tempoh hari.terasa ingin duduk disisi nya sepanjang masa.tapi apakan daya tugas juga perlu kami lakukan.insyaAllah sue walau kami tiada di sisi doa kami tetap untuk kamu.

SITI SUASTI BINTI YAHYA
maafkan kami kerana menitiskan air mata didepan mu.
maafkan kami andai air mata kami menjadi antara asbab kesakitan mu.
maafkan kami kerana hanya seketika dapat menziarah mu.
maafkan kami kerana kami tidak dapat membantu untuk melegakan kesakitan mu.
maafkan kami kerana hanya dapat mengungkapkan kata2 semangat pada mu.
tapi ketahuilah sue bahawa kami semua sayang akan kamu.
kami semua berharap agar Allah pulangkan nikmat sihat itu kepada kamu.
kami juga harap kami akan dapat melihat kembali sue yang cantik, aktif, lincah dan ceria seperti dulu.
kuat ye sue, itu ungkapan yang selalu kami ucapkan.
sedangkan kami tahu kamu sememangnya seorang yang kuat.
kamu seorang yang positif akan apa sahaja yang menimpa kamu.
sue, semoga dengan kehadiran kami ini dapat memberikan sokongan kepda kamu.
kami hanya mampu berdoa dan berikan sokongan kepada kamu.
semoga sedikit sebanyak ianya membantu kamu.
ingatlah sue kami semua ada dibelakang kamu.
andai kamu lemah ingatlah kami semua yang sentiasa mahukan untuk melihat kamu sihat.
andai kamu rasa sakit ingatlah kami yang turut merasa sakitnya walau tidak sesakit kamu.
andai kamu merasa ini adalah pengakhiran nya ingatlah bahawa kami masih berharap ia hanyalah satu permulaan.
yang pasti kami mahu inginkan kamu sihat seperti dulu.
AKU, KAMI, KITA, MEREKA, SEMUA
sayangkan awak 
SITI SUASTI BINTI YAHYA
awak kuat ye.semoga pahala juga berlimpah ruah untuk awak di atas anugerah Allah yang awak kata kan tu.sakit itu penghapus dosa kan ^_^
WE LOVE YOU SUASTI


sorry terpaksa blur kan pic sue untuk hormati keadaan beliau.doakan beliau ye ^_^
p/s : tolong sedekahkan bacaan yassin dan alfatihah buat sue ye kawan2.doakan juga supaya kesihatannya beransur pulih.amin

Monday, April 20, 2015

AB Motel Langkawi

Assalamualaikum

cerita kali ni dah basi sikit la.huhuhu pada 27 - 29 mac 2015 yang lepas aku dan 3 orang lagi kawan gi holiday kat langkawi. sebenarnya holiday plus attend wedding member masa study dulu.diaorang suami isteri belajar satu tempat dengan kitaorang.entry gi langkawi mungkin lewat sikit la aku buat memandangkan sekarang skop kerja aku dah betukar dan membuatkan aku sedikit sibuk.

oklah aku book bilik di AB Motel ni pada 14/01/2015.haaa lama kan aku book.padahal nak gi nya hujung bulan mac.hahaha bukan apa aku ni jenis malas nak book last minit.bila awal hati pun sudah senang.just buat double confirmation je waktu tarikh tu dah dekat.


so aku book untuk bilik yang boleh muat 4 orang dengan harga RM 150/malam. sebenarnya dekat AB Motel ni ada 4 or 5 jenis bilik yang korang boleh book.kalau aku xsalah la.tapi bilik yang aku ambik ni memang dekat sangat dengan pantai.oh untuk pengetahuan korang AB Motel ni terletak di pantai cenang. so bilik kitaorang memang betul2 dekat je ngan pantai.jalan dalam 2,3 minit tu sampai dah la tepi pantai tu.nak kata berbaloi tu mungkin xberapa sangat la tapi just nice.

ruang bilik luas dan selesa dengan dilengkapi tv, tuala, sedikit toiletries (maybe xmemadai) dan hanger. sejadah korang boleh minta dekat kaunter di lobi.aku x cadangkan untuk korang guna towel motel sebagai sejadah sebab lantai dia memang akan berpasir sebab dekat dengan pantai dan juga takut tuala tu xbersih.yelah kitaorang sendiri guna kan tuala motel sebagai alas kaki so korang expect tuala tu bersih ke tidak even dah basuh?

sorry gambar xbanyak.huhu
bantal di bilik sangat lah nipis dan kalau korang dok sebilik 4 orang memang cukup sorang sebijik je la bantal tu.tilam dia pulak sedikit keras tapi boleh la nak buat tempat guling2 gak.bilik pulak ada kipas dan aircond.malam first aku tido sejuk kejung jadinya pasal aircond pasang then kipas pun pasang.alih2 pukul 4 pagi member aku bangun tutup aircond.hahaha tamak betul nak pasang dua2.

pekerja di kaunter lobi ada dalam 3,4 orang.sebab sepanjang aku keluar masuk memang akan melalui kawasan kaunter.tapi bagi aku pekerja dia xbegitu friendly dengan customer.aku xtau la dia bad mood ke or memang perangai dia layan customer macam tu.aku ni punya la senyum alih2 dia tarik senyum plastik je itupun sikit. masa aku minta bantal extra pun dia kata nak hantar ke bilik tapi hampeh langsung xhantar.nak minta semula malam jumaat tu dah xsempat sebab diaorang tutup kaunter dalam pukul 9-10 malam.so esoknya balik je dari wedding member petang tu terus aku minta lagi sekali.kali ni orang lain yang jaga kaunter dan dia bagi jawapan dia akan hantar.aku malas nak gaduh aku terus sound cakap "semalam saya minta dan kata nak hantar ke bilik tapi xhantar pun". minah tu macam bengang gak ngan aku.tapi ada aku kisah, aku customer kan.last2 dia kata "ok saya hantar sekarang". itu pun sekarang dia tu selepas 20 minit.


bagi gegurl yang tertanya-tanya dekat situ ada iron ke x, jawapan nya ada.TAPI.... iron dia dekat lobi.hahaha sila bertabah ye.korang kalo nak iron baju ke tudung ke sila angkut baju dan hanger ke lobi untuk iron.itupun kalo xde orang guna iron dan kalau korang xsegan.sebabnya dekat lobi tu punyalah penuh foreigner duduk melepak.puncanya adalah di situ ke yang ada wifi.huhuhu kalau orang malaysia xde nya nak lepak situ.sebab masing2 dah ada wifi.untuk pengetahuan korang jugak dekat AB Motel ni memang ramai sangat pelancong asing.so jangan dok heran sangat kalau nampak diaorang bersepah kat situ.

tempat iron
kalau bab parking pulak korang memang kena pandai cari.tapi ni untuk yang menyewa kenderaan la.parking dekat AB Motel ni limit sangat sebab ruang parking yang kecik.so pilihan yang korang ada adalah parking di tepi jalan.depan motel ni banyak je parking yang korang boleh guna tapi untuk pengetahuan korang yang waktu malam parking memang sangat susah nak dapat.parking ada tapi kalau korang nak dapat parking yang betul2 depan motel memang susah.macam aku haritu waktu siang memang senang nak parking.tapi waktu malam kena pusing 2,3 kali baru jumpa yang dekat.malam2 di cenang tersangat la sibuk.sebab tu susah nak dapat parking.
gambar yang ada van tu adalah kawasan parking AB Motel.sangat limited.yang ada viva putih tu pulak kawasan tepi jalan.
dekat sini jugak dia ada sediakan bilik dengan harga RM120/malam tapi kawasan bilik bukan lah di tepi pantai tapi di tepi jalan.kalau korang under bajet boleh la tempah bilik ni.kalau ikut kan nak ke pantai xde la jauh mana pun.cuma nya kalau perempuan macam segan sikit la sebab xkan la dengan basah2 tu korang nak melintas jalan gi balik bilik kan.

dekat anak panah tu la kawasan bilik roadside.
depan AB Motel ni jugak ada disediakan kedai runcit untuk korang membeli.dekat seberang jalan pun ada jugak kedai runcit.kemudian betul2 di tepi jalan depan AB motel ni ada disediakan satu kedai khas untuk korang tengok aktiviti yang ada di pantai cenang dan lain-lain.so korang boleh la usha harga mana yang sesuai dekat situ.aku xmasuk pun kedai tu sebab aku xde amik apa2 pakej island hopping atau sewaktu dengan nya.


ok lah itu je kot yang aku nak share dengan korang.ni je la sedikit sebanyak review dari aku.tapi kalau korang jenis suka prepare yang the best tu korang boleh je google bilik2 di sekitar pantai cenang ni.bersepah motel/hotel dekat sini.xde masalah punyalah.so selebihnya layan je la gambar2 motel yang aku duduk ni.



nampak x laut tu?huhu ni view dari depan bilik aku

Contact no AB Motel:


p/s : harapnya review aku ni membantu sedikit sebanyak untuk korang dapatkan maklumat

Monday, April 13, 2015

single pertama dari hafiz zainal

Assalamualaikum

sekian lama aku xupdate blog.sebenarnya ada je entry nak buat tapi aku malasssss nak taip panjang2.entry gi langkawi baru2 ni pun aku xbuat lagi.huhuhu tapi untuk entry ni aku nak share pasal hafiz zainal dulu.

korang kenal ke x dengan HAFIZ ZAINAL ni??kalo belum kenal tu xpe aku paham.sebab hafiz pun baru nak menapak jadi retis.sebelum ni hafiz banyak buat cover lagu dekat youtube page beliau.korang boleh usha dekat https://www.youtube.com/user/yohafiz92 dia banyak cover lagu-lagu femes dan suara dia memang sedap la.orangnya pun boleh tahan hensem.haha

BIODATA HAFIZ ZAINAL

Nama : Muhammad Hafiz Bin Zainal
DOB : 1 Julai 1992
Kampung : Johor bahru
Adik beradik : 4 orang ( beliau no 3 dan lelaki tunggal di antara adik beradik)
Study : sekarang di UKM xsilap aku.before ni kat uni alexandria mesir dan dia bakal doktor gigi. woohot !!
Facebook page : https://www.facebook.com/hafizzainal92/timeline
Twitter :https://twitter.com/hafizza1nal
Instagram : https://instagram.com/hafizza1nal
Youtube page : https://www.youtube.com/user/yohafiz92/videos
Blog : http://flylik3abird.blogspot.com (lama xupdate oii)

ha tu serba sikit la pasal biodata dia.nak tau lebih2 gi la carik kat link2 yang aku bagi tu.jangan malas sangat okeh.hafiz ni aku mula kenal 3 tahun lepas xsilap aku.masa tu ternampak ada orang share pasal dia cover lagu kat youtube.saje la aku usha video tu dan eh macam best lak suara dia.

so dari situ aku add personal fb hafiz dan juga like page fb dia.sebelum ni dia pernah jadi antara peserta awakening talent contest dan pernah menang social media nova award masa APM 2013. eh kalo nak citer memang banyak la pasal dia ni. so kalo korang nak kenal2 dentist to be ni korang gi la usha link2 aku bagi tu.kat page fb dia pun boleh dengar lagu2 dia cover.so xyah susah2 nak bukak youtube.

nampak x yang tulis band page tu.sila klik situ okeh.
alamak lupa nak bagitau.hafiz zainal dah keluarkan single pertama beliau bertajuk cinta bukan jalan kita.yang ini xboleh tidak korang kena usha jugak kat youtube.sebab dia baru release single pertama dia semalam di youtube.huhu



so untuk hafiz zainal, good luck untuk karier dalam dunia seni ni dan juga dalam bidang pergigian.semoga kejayaan sentiasa menjadi milik anda dan bila dah jadi artis popular jangan somong lak.hehehe

p/s : pakej lengkap hafiz ni kacak + bijak + suara sedap

Wednesday, February 18, 2015

Drama what happens to my family (KOREA)

Assalamualaikum


sape pernah layan drama kat atas ni.tajuk drama ni 'What Happens To My Family'.kalau kat tv di malaysia ni kat channel 391@kbs world.aku mula2 pun xsengaja tengok.memula macam malas nak layan gak sebab macam bosan.tapi lama2 terus melekat tengok citer ni.tadi adalah episod terakhir yang aku tengok iaitu episod 53.aku xsangka pulak yang itu adalah episod terakhir.

bagi aku cerita ni memang dekat sangat dengan kehidupan masyarakat kita.aku sampai menangis la bila aku letakkan diri aku untuk berada di situasi si ayah ni.tambah2 bila tau yang ayah diaorang ni ada kanser.waduhhh kok sedih bangat.

para pelakon utama
drama ni mengenai seorang ayah yang terlalu sayangkan anak2 nya.seorang ayah yang terlalu pentingkan kebahagiaan anak2 juga seorang ayah yang dahagakan kasih sayang anak2 beliau.si ayah (cha soon bong) ada 3 orang anak iaitu yang sulung (cha gang sim- setiausaha syarikat), anak kedua (cha gang jae- doktor) dan anak ketiga (cha dal bong - mula2 tiada pekerjaan tetap akhirnya dia ambil alih kedai tofu ayah dia).

ayah dan anak-anak
mula2 episod memang aku rasa geram sebab tengok perangai anak2 dia yang langsung xhargai ayah diaorang.ayah diaorang ni baik sangat.selalu tolong anak2 lepas tu selalu bagi semangat.apa anak2 buat pada dia yang bagi aku xpatut la tapi dia still sabar.anak2 dia sayang pada dia sebenarnya tapi diaorang lebihkan kesibukkan diaorang dari ayah sendiri.
ayah (cha soon bong)
sampai la satu tahap si ayah nekad ambil tindakan undang2 (lebih kurang macam saman) pada anak2 dia.dia buat tuntutan untuk anak2 dia bayar semula apa yang dia nak bagi pada anak2 dia tu.paling mahal yang kena adalah gang jae sebab dia study kedoktoran kat university.masa tu anak2 dia semua xpuas hati.semua salahkan ayah dia ni si mata duitan la, pastu salahkan kawan ayah dia (miss go) yang konon nak kikis harta ayah diaorang.mula2 hakim pun xnak ambil kes ni tapi bila dengar alasan kenapa si ayah buat tindakan macam tu, hakim decide untuk terima kes tu.tapi just bicara dalam bilik je la.xde la sampai masuk mahkamah.

rupanya si ayah ni sakit dan ada tempoh masa dalam 3 bulan saje lagi untuk hidup.dia ambil tindakan undang2 sebab dia nak kan perhatian anak2.dia nak habiskan masa dengan anak2 dia yang mana masa tu dah xrapat sangat dengan dia.masa tu xde siapa pun ahli keluarga dia tahu yang dia sakit melainkan lawyer yang tolong buatkan law suit untuk dia dan juga miss go.oh lawyer tu sebenarnya bekas kekasih anak sulung dia.
cha gang sim (kakak sulung) dan director@suami dia
cha gang jae (anak kedua) dan isterinya (anak director hospital tempat dia keje)
cha dal bong dan seo wool@awek dia
lepas dari tu la memang banyak babak sedih dalam citer ni.bila si anak tuduh si ayah macam2.masa tu aku pun nangis sama ar.rasa macam even ko marah pun xperlu la nak marah ayah ko macam tu.paling sadis bila one day diaorang masing2 busy masa hari ulangtahun kematian mak diaorang.kecewa sangat ayah dia masa tu.nasib baik ada adik ayah dia (cha soon geum) yang selalu support ayah dia.

kalau xsilap aku gang jae dapat tau ayah dia sakit sebab terjumpa ubat dekat meja kedai tofu ayah dia.lepas tu pulak miss ko pun ada inform dekat gang jae yang ayah dia sakit.lepas dari tu la slowly gang jae dah mula ambil berat pasal ayah dia.dalam family tu dia sorang je tau pada mulanya.dah lama2 baru kakak dia tau lepas tu lama sikit adik dia plak tau.tu pun pasal adik dia terdengar akak ngan abang dia sembang pasal ayah diaorang.

eh panjang nau plak.hahaha tapi lepas diaorang dah tau tu benda jadi makin sukar sebab diaorang kena pura2 macam diaorang xtau.memang scene lepas2 tu banyak la yang mengundang air mata.paling xmenahan bila aunt soon geum tau yang abang dia sakit.huwaaaa sedih giler kot.aku dah menitis air mata masa tengok kat opis.nasib officemate xnampak.huhu tapi ending nya si ayah mati tapi dalam keadaan dia dah dapat capai apa yang dia nak.dia nak tengok family dia bersatu, sentiasa bahagia dan saling bantu membantu.

kesimpulannya citer ni memang awesome walaupun ada sesetengah babak tu macam bosan la.tapi pengajaran citer ni memang terbaik.bagi aku citer ni dekat dengan situasi kita semua sebab cerita nya memang betul2 jadi dalam masyarakat kita.kisah si anak yang abaikan ibu ayah, si ayah yang mengharapkan perhatian anak2, sikap yang pentingkan keluarga lebih dari harta dan banyak lagi.

tapi kan cerita ni selain babak2 sedih pasal family tapi ada gak babak yang kelakar.aku paling suka part kakak dia ngan director tu.selalu kelakar bila babak tu.pastu babak director dan adik tiri dia.sebab nya director ni even jenis skema tapi macam bengong2 sikit.hahaha

rugi rasanya kalau tengok saje2 tapi xambil pengajaran.finally tadi aku dah tengok episod akhir untuk citer ni.xpernah aku layan drama kbs sampai 53 episod.walau apa pun berbuat bakti lah kita pada ayah dan ibu kita selagi mereka masih bernafas ^_^

p/s : sorry lah aku memang xreti nak buat sinopsis pendek2.hahaha

Tuesday, February 3, 2015

Macam-macam kerenah

Assalamualaikum

Buat masa sekarang ni aku dah berada di 3 buah hospital yang berlainan.tapi jangan salah faham ye.bukan aku yang masuk wad tapi ayah aku.dari hospital tapah membawak ke hospital pantai ipoh dan seterusnya ke hospital tapah semula.lebih kurang hampir sebulan la gak tempohnya tapi bukanlah setiap waktu aku kat sana.hujung2 minggu je la.

Hospital Tapah
Masa dekat hospital tapah tu xde la banyak sangat kerenah.tapi ada satu hari tu aku bengang dengan jaga dekat wad tu.semua sedia maklum dekat mana2 wad pun mesti ada jaga yang kawal waktu melawat.sama macam kat hospital tapah tu.untuk makluman ayah aku ni badannya saiz besar lebih kurang aku la.lepas tu ayah aku ni jenis air dalam badan banyak tambah2 dekat paru2.tapi air tu banyak yang tersimpan dalam badan dan xdikeluarkan. So badan dia jadi berat dan kalo kita nak angkat pun memang makan 2,3 orang lelaki.

Alkisahnya masa waktu melawat haritu aku ngan akak2 aku pun datang la melawat ayah aku.then sampai la tamat waktu melawat tu.bila cukup time mula la jaga tu masuk untuk suruh pelawat2 ni keluar.kitaorang paham la maksud suruh keluar tu.tapi xnyempat2 pulak suruh keluarnya even kitaorang dah bagitau yang kitaorg nak tolong angkat ayah.tapi jaga tu tetap suruh keluar.sampai akak2 aku dah tinggi suara.bukan kitaorg suka2 xnak keluar.kalo ayah aku tu kecik molwk je senang nak angkat xpe.ni memang berat.nak suruh ppk pun yang ada sorang je masa tu.aku bengang gak tapi aku malas bukak mulut kang ada yang kena maki ngan aku.tapi memang angin betul la.nurse xkata pun kami ni mengganggu tapi jaga plak yang kecoh.tu bila aku up status kat fb ramai yang sokong aku.aku tulis "kadang2 kita kerja ni kena ada sikap timbang rasa dan perikemanusiaan walau terikat dengan peraturan".

Hospital Pantai Ipoh
Masa dekat hospital pantai aku tengok waris pesakit katil sebelah ayah aku.uncle tu nurse cakap dah seminggu lebih masuk icu.kos bil dia pun dah cecah >100k.masa hari ayah aku mula sedar sepenuhnya dari ubat tido uncle tu dah kritikal.aku tengok waris dia  dah silih berganti datang melawat.masa aku jenguk ayah aku pun anak2 dia dah nangis2.dah ungkap perkataan papa chaiyok.tapi kalau tengok keadaan uncle tu pun memang teruk.mesin bantuan ubat dia pun sampai 5.macam2 jenis ada mesinnya.

Ada salah seorang anak sedara dia tu doktor.masa anak sedara dia tu dengar penjelasan doktor incharge pun dia dah geleng kepala.so kitaorang pun biar jela diaorang tu.lagipun waktu melawat dah habis masa tu.elok aku keluar dari parking kereta aku nampak waris2 uncle tu dah turun.so aku syak maybe dia dah xde.esoknya masa melawat ayah pagi tu nurse dia uncle tu dah meninggal jam 9malam.so betulla aku syak tu.sebab kitaorang keluar dari parking jam 9 malam.

Tapi yang buat aku kagum sepanjang aku dok melawat icu tu ialah ada seorang lelaki yang setia membaca kitab agama dia kat sudut pintu masuk icu tu.first day aku pegi aku xheran sangat pun tapi agak kagum sebab dia berdiri dekat situ dari jam 6 pm sehingga 8pm.xberganjak langsung dari tempat dia berdiri.setia membaca kitab dia tu.esoknya pun sama still ada kat situ gak.last day masa uncle tu kritikal dia dok lama sikit.tapi aku yakin yang family uncle tu upah dia untuk baca kitab tu.sebab masa uncle tu kritikal dia xde plak join tgk.hanya setia membaca.tapi kagum sungguh la.aku yang islam ni pun xsegigih tu membaca.Allah malunya.tapi aku suka layanan nurse2 dekat hospital pantai tu.seronok je tengok.mesra,suka menolong,explain apa kita nak.yela plak bayar mahal kan.kikiki

Hospital Ipoh
Ayah aku transfer dari pantai ke hospital ipoh ni hari jumaat lepas (30/01/2015).dah xberapa nak mampu bayar kos hosp pantai tu.dah cecah puluh ribu kosnya.tapi syukurlah keadaan ayah nampak ok sikit dari dulu.dekat hosp ipoh ni memang ramai pesakit nya macam2 keranah boleh tengok kat sini.macam sekarang ni la.sekarang ni waktu 12:50am aku masih berjaga melihat persekitaran wad ni.tadi masa awal2 aku tengok kerenah pakcik ngan makcik ni bergaduh.deme dok wad kelas 2 dekat belakang sikit dari katil ayah aku.tapi suara nya boleh dengar sampai ke depan ni ha.hehe pakcik tu nak turun dari katil.maybe dia bosan ke pe xtau la.yang makcik tu plak xbagi so udah la bergaduh.tengok2 pakcik tu udah ada kat lantai.geleng kepala nurse nengoknya.last2 deme angkat pakcik tu naik katil.ni dah senyap maybe dah tido la kot.

Tapi dekat wad ni katil xpenah nak kosong.ada je orang masuk.macam tadi even dah pukul 12 still ada lagi 4 patient yang baru masuk.nak buat macam mana.dah namanya sini hospital besar kan.nurse2 and doktor kat sini pun ok.diaorang peramah dan xlokek.cumanya bila doc kat sini dah berjaga lebih dari jam diaorang tu memang raut wajah dah kuyu sikit la.ada sorang doktor ni nama doc lee ari semalam memang aku tengok muka dia ngantuk giler yela dari ari jumaat dia ada kat sini pastu sbtu pn ada lagi.huhu penat woo

Sepanjang aku duduk melawat ayag dekat wad ni dah 3 kematian aku tengok.paling melekat dekat minda aku masa sorang pakcik melayu ni meninggal.sebab mata aku dok bertembung ngan mata pakcik tu masa waktu2 akhir dia.mula2 aku pandang dia sebab dia jatuhkan meja untuk pesakit makan tu.so aku usha la.rupanya masa tu dia menendang meja tu sebab sakit sangat agaknya.pastu aku tgk la raut wajah pakcik tu.xlama lepas tu aku tengok nurse tutup tirai dia.dan xlama lepas tu gak aku tengok waris dia menangis.rupanya pakcik tu dah xde.macam xsangka sangat masa tu.kejap sangat Allah tarik nyawa dia.al fatihah~

Sebenarnya aku nak pesan kat korang dan diri aku sendiri supaya jaga kesihatan.sebab kos rawatan bukannya murah.kalo korang kakitangan kerajaan maybe boleh la tolong2 gak dari klinik panel.tapi pikir2 sama bila korang dah pencen nanti.lagi satu please amik insuran.medical cost really not a joke.too expensive.even aku pun xamik lagi tapi aku dah bincang ngan ajen insuran tu.cuma sekarang ni masa xmengizinkan untuk aku jumpa ngan agen tu.maybe after ayah sihat sikit.huhu so tu je aku nak ngadu.stay healthy okay guys.

p/s: PLEASE TAKE CARE YOURSELF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...