~ kepada tetamu2 pLeZ kLiK di sini ~

meh sini tengok....

Daisypath Friendship tickers

Monday, March 24, 2014

dugaan yang tidak pernah dipinta

assalamualaikum

hari jumaat lepas bersamaan 21/03/2014, pagi-pagi lagi aku dapat berita yang sedih lagi mengejutkan. kawan sekelas waktu sekolah teknik dulu disahkan menghidap kanser payudara tahap ke 4.masa dapat tau tu dalam hati aku kata 'ko biar betul ni.xkan la dah stage 4.dah teruk dah tu.xkan sampai macam tu sekali.' bagi aku kalau aku dapat berita dia kena breast cancer tu ok lagi tapi bila dapat tau dah stage 4 aku rasa macam berita tu xbetul.

so aku contact sorang lagi member untuk tanyakan pada tuan badan sendiri betul ke x berita ni.sebenarnya dah hampir 2 tahun lebih kalau xsalah aku xjumpa kawan aku yang kena kanser ni.last jumpa waktu kawen budak dorm aku dulu.lepastu langsung xde contact.so aku jadi segan la pulak nak contact dia tanyakan khabar.plus aku xtau nak cakap ape ngan dia nanti.aku bukan jenis yang pandai nak berbicara.

orang kata tepon je la.bukan apa pun sekadar bertanya khabar dan tunjukkan yang sebenarnya kita concern pasal dia.tapi aku xleh sebab aku risau aku yang nangis nanti.baca status kawan2 pasal dia pun aku dah leleh air mata.apatah lagi dengar suara dia nanti.ramai gak kawan2 sekelas aku dah call dia.diaorang cakap suara dia tenang je and suara dia menunjukkan dia tabah.

Allah sungguh dia kuat.ramai kawan2 yang dengar cerita pasal dia dok menangis tapi dia tetap tersenyum dan dia pulak yang memberi nasihat kepada kami.tapi cuba korang bayangkan sendiri, di usia 24 tahun, masih bujang lagi dan bekerja sebagai nurse tapi tiba2 disahkan menghidap kanser payudara tahap 4.lagi buat aku rasa nak nangis bila dia dapat tau dia ada kanser tu dalam 6 hari yang lepas.sungguh berat dugaan Allah buat dia.

tapi memang aku yakin dia seorang yang kuat.sebab masa sekolah dulu dia pernah kena macam2 cacian tapi dia masih kuat.dan aku yakin dia juga pandai menyembunyikan kedukaan dia.kerana itulah personaliti dia.seorang yang pandai berahsia dan tetap tersenyum walau dia sedang berduka.seorang yang berperwatakan ceria,cantik, manis dan kreatif tiba-tiba diduga dengan ujian seberat ini.kenapa aku kata berat kerana semua tahu bahawa payudara merupakan aset wanita.dan dia terpaksa hadap dengan kehilangan sebelah dari payudara dia.ya Tuhan sungguh Kau sayangkan dia.

sue, sungguh aku tau kau kuat.
aku tau kau tabah.
aku tau kau boleh tempuh semua ni.
aku harap dengan sokongan dari kami kawan-kawan kau ni dapat memberikan kau semangat baru yang boleh memberikan kau keyakinan dan kekuatan.
walau kami xpergi menziarah, 
walau kami xpernah hubungi, 
walau kami xbertemu kamu, 
tapi ketahuilah bahawa kami tetap mengambil berat akan kamu.
bahawa kami akan sentiasa memberikan sokongan terhadap kau walau apa saja yang berlaku.kuatlah sue untuk menempuh segala dugaan dan rawatan yang perlu kau jalani jika itu yang boleh menyembuhkan sakit mu itu.ketahuilah bahawa kau adalah insan bertuah yang dipilih Allah untuk disampaikan rasa sayangnya kepadamu.sungguh ujian ini untuk menguji rasa kasih dan cinta serta keimanan kamu terhadap Nya.berbanggalah sue kerana walau sakit itu tidak kita sukai tapi itu jugalah tanda sayang Allah terhadap kita.ingat sue kami semua sayangkan kamu dan kami sentiasa mahukan yang terbaik buat kamu.
we love you sue ^_^

InsyaAllah kalau xde apa-apa halangan sabtu ni aku dan 4 orang lagi kawan akan gerak ke Institut Kanser Negara untuk melawat sue.cuma sekarang aku tengah mencari waktu untuk melawat kat situ.maybe hari rabu atau khamis nanti aku akan call tempat tu tanya waktu melawat.harapnya kitaorang xsesat la sepanjang nak ke sana tu.tau2 je la jalan kat area KL ngan Putrajaya tu.sebulan lebih xmasuk pun dah berubah.

so kawan-kawan tolong doakan kesihatan kawan aku tu ye.doakan dia kuat, sabar, tabah dan tenang menempuh dugaan yang xdisangka ini.

p/s : semoga Allah permudahkan urusan kamu Sue

Friday, March 21, 2014

review lost world of tambun


assalamualaikum

note : ampun ye.entry panjang sikit.bercampur dah pasal info dan luahan hati  ^_^
gambar yang xde tag aku tu amik dari google.

hari sabtu yang lepas 15.03.2014 aku melepaskan gian kat lost world of tambun.bukan gian yang bukan2 ye tapi gian nak berenang.dah lama sangat rasanya xberenang or berendam. so aku pun terjah la lost world tu ngan akak and anak sedara aku.untuk makluman lost world ni under sunway jugak.sebab tu design dia lebih kurang macam sunway yang kat kl tu.

bayaran masuk sebenarnya RM50 untuk dewasa dan RM 43 untuk kanak-kanak bawah 12 tahun.kanak2 bawah 90 cm xpayah bayar untuk tiket kalau xsalah aku.tapi aku masuk tu just RM 28 je sebab akak aku beli tiket tu lama dah.dia beli online and ada diskaun masa tu.alah kalo korang jenis kaki internet pun korang beli la on9.sebab xsilap aku online dia murah lagi harganya.xpun korang rajin2 kan la diri tu usha kat offer dari groupon or milkadeal atau lain2 tu.aku selalu bukak dua tu je :p
harga masuk dan swimming attire
ini harga kat website.maybe untuk yang beli on9 la kot.
waktu masuk pulak adalah jam 11am - 6pm untuk hari biasa dan 10am - 6pm untuk weekend.so kalau nak puas hati sila datang dari pagi.

mula-mula masa beli tiket untuk anak sedara aku tu, aku rasa macam xberbaloi je pun masuk mandi je sampai RM43.yelah mandi je kan.tapi bila masuk tu memang puas hati la.sebab macam-macam ada.and yang aku perasan tiket tu memang untuk semua yang ada dalam tu.xkira la kalau ko nak mandi je pun harga tiket tetap RM50.dia xde beza2 pun.cuma maybe gelang tu la kot beza sebab aku tengok ada yang tulis citibank ada yang tulis sunway.macam2 la.

first sekali aku nak inform kat korang yang syarat pakaian mandi dia ni macam kurang sikit la.kurang menjaga sensitiviti sikit walaupun itu untuk keselelamatan.kalau boleh dia nak pakaian renang yang betul la.kalau yang muslim dia bagi contoh baju renang muslim/muslimah tu.tapi kalau xpakai camtu pun xpe.boleh je pakai tshirt ngan seluar or shorts.yang aku xberkenan adalah dia nak seluar yang tight dan xboleh pakai yang loose punya.

masa tu aku memang dah siap pakai baju nak mandi dari rumah lagi.seluar aku pakai tu jenis track yang jenis kembang sikit la kakinya.bila tanya kat orang yang jaga pintu masuk tu dia kata xboleh masuk dalam kolam.nanti lifeguard akan suruh keluar sebab bila seluar tu loose, lifeguard xleh nak tarik.wth!!aku dah la bawak seluar tu je.xkan dah bayar tiket semua tapi xboleh mandi kan.xpe aku pun buat xtau dan terus masuk.

tapi masa tu mood nak mandi tu memang dah hilang ar.rasa down giler kot.yelah kalo betul dia xbagi mandi kolam acaner?pastu masa carik locker tu nampak la ramai gak pakai seluar track macam aku.try la tanya sorang dua boleh ke x masuk kolam.diaorang kata ok je.owh so fine terus kan je la.

oh sebelum tu masa korang masuk je lepas beli tiket tu akan ada satu kaunter pemeriksaan.diorang akan check beg yang korang bawak tu.segala jenis makanan xpayah la korang bawah sebab nanti dia suruh keluarkan.air pun maybe mineral je la yang dia bagi bawak xpun keperluan untuk baby je contohnya susu semua tu.

bagi tempat simpan barang korang boleh sewa locker dalam tu.diaorang dah sediakan berderet locker kat situ.cas yang dikenakan RM 10 untuk satu locker xkira masa.dari korang sewa locker tu sampai la ke pukul 6 korang boleh simpan barang dan locker ni jugak boleh dibukak banyak kali.sebab kita guna password/no pin kita sendiri.cumanya locker dia xberapa nak besar la.
ni la rupa locker tu.yang pic bawah tu untuk masukkan korang punya passcode locker.
tempat pertama yang kitaorang terjah adalah jungle wave pool.kawasan kolam ni memang lapang sebab dia punya paras air dari 0.5m kalau xsalah sampai la ke 1.6m.berhadapan ngan kolam ni pulak kawasan berpasir.sesuai untuk main bola tampar or pape la.tempat ni yang aku rasa paling ramai lifeguard sebab kawasan luas dan orang ramai mandi kat area ni.
ini actually pemandangan dari sisi lifeguard.tu hut tu tempat lifeguard.
lepas tu kitaorang masuk kat area hotspring plak.dok berendam sekejap je kat tempat suam2.pastu orang dok kata best masuk steam cave tu.sebab macam sauna kan.so saje la try.amik kau aku dok dalam tu 5 minit je dah berpeluh2.suhu dia xsilap dalam 45 darjah gak ar.memang peluh habis.huhuhu
xleh dok lama2 dalam ni.pengsan kang.hihi.kanak2 bawah 120cm xleh bawak kawasan kolam ni.huhu
lepas tu baru la kitaorang naik kat kolam belah atas.tempat yang ada gelongsor pe suma tu.owh aku xsewa pelampung pun sebabnya kitaorang bertiga je.so kalau aku ngan akak aku naik gelongsor tu sape nak jaga anak sedara aku tu kan.so kitaorang decide xyah sewa pelampung.tambah pulak diaorang xsediakan pelampung yang untuk sorang je tu.kalo x boleh gak sewa.
harga untuk sewa pelampung
dekat kolam atas ni, bahagian tengah adalah kawasan gelongsor dan keliling nya adalah kawasan kolam biasa.sesuai untuk hanyutkan diri atas pelampung.mula2 tu aku tercari-cari gak la mana kawasan yang ada ombak tu.so xpela biar je dulu terus berenang and hanyutkan diri ikut laluan kolam tu.sekalinya sampai satu tempat ni dia ada tulis "amaran jangan lepas dari kawasan ini". aku xperasan langsung itu kawasan berombak.sekalinya masa aku lalu terus ombak tolak.ha amik kau terus minum air kolam.hahaha
best wooo dok situ.ombak dok tolak2 je kita.kalau xpakai pelampung memang penat la korang nak berjalan.

then kitaorang jalan2 terjumpa pulak kawasan kolam untuk budak2.aku ingatkan memula jungle pool tu la kawasan budak2.huhuhu kat kawasan kolam budak ni ada disediakan gelongsor untuk diaorang main.air pun xdalam sangat and of course life guard ada untuk jaga diaorang selain dari mak ayah kan.dekat depan kolam tu jugak disediakan kawasan food court.harga standard la untuk kawasan macam tu kan.mahal sikit dari yang luar.tapi aku rasa better beli kat food court tu dari beli kat area ipoh street.memang mahai kemain.ada harga yang xberbaloi pun.

owh ipoh street tu bukan maksudnya dia dok kat kawasan ipoh tapi simbolik je untuk membawa budaya ipoh tu.so pihak LWOT buat kan satu kawasan untuk ipoh street.ada la jual mee kari, pau pe suma.tapi harga suma dari rm4.air tin pun RM 4 gak -_-
ni la street nya.dia buat dalam 4-5 gerai gitu.berdepan dengan bar apa benda ntah.
lepas mandi2 tu kitaorang keringkan badan dengan naik train pulak pusing kawasan lost world ni.first naik tu xbawak kamera pun.dengan basah2 nya naik.hahaha second time naik baru bawak kamera.dia bawak pusing area tiger valley, teambuilding, tin valley and petting zoo.so kita usha2 line dulu la kan.sampai balik kat kawasan train stop kitaorang sambung main kat amusement park.
tempat tunggu train
kat amusement park ni ada dalam 5 jenis permainan korang boleh main.contohnya storm rider, lupe adventure (roller coaster), perak parade (kuda pusing), dragon flight dan giddy galleon.tapi kanak-kanak boleh main dalam 2 game je iaitu perak parade dan juga giddy galleon.giddy galleon ni pun untuk kanak2 atas 90cm dan ditemani seorang dewasa.

aku naik giddy galleon ngan storm rider.dragon flight xnaik sebab takut xmuat seat.hahaha tapi masa naik storm rider tu aku rasa macam jantung aku dah tercabut je masa dia turun tu,perghhh seriau cheq.lepas tu gi bawak anak sedara naik perak parade,ala kuda pusing la.hehehe then gi naik lupe adventure.roller coaster ni dari kolam lagi dah nampak.pastu dengar orang jerit2.aihh macam best je kan.so mari kita try.masa tu ramai gak la nak naik.so aku dok sebelah ngan sorang budak india ni.bila dah jalan sama2 jerit.hahaha sebenarnya xtakut sangat pun tapi sebab roller coaster tu dok bunyi krik3 macam nak roboh tu yang buat aku menjerit.dia buat 2 pusingan setiap kali roller coaster tu jalan.
syarat2 nak main kat amusement park
lepas dari tu baru la amik enset kat locker.masa tu baju ngan seluar dah hampir kering pun.siap2 amik enset naik train balik dan kitaorang turun kat tempat teambuilding,sebab dekat area situ gak la ada tin valley dan dulang tea house.area situ gak ada la patung gajah.konon nak simbolik sikit la.nak letak gajah macam bahaya kan.hehe

ni pakej untuk teambuilding,yang hujung tu untuk harga kat dulang tea house.
lepastu moh la jalan2 ke tiger valley dan petting zoo plak.eh rasa macam jadi malas nak menaip ar.aku letak gambo je la ek.korang pun mesti dah malas nak baca kan.hehehe
yang ni masa tiger show.tapi banyaknya tunjuk show dari binatang lain.hehe rimau dia malas aritu
sebenarnya ada banyak lagi binatang.dan semuanya diaorang lepaskan bebas gitu je.kecuali ular la dan haiwan2 yang might bite.hehe
burung putih tu namanya awang.bila kakak tu xde je dia asyik dok panggil kakak2...hehe comey akak tu.hahaha

waktu show dari binatang2 ni.

oklah itu je la kot yang aku nak share.kalo ada yang lain2 tu kira halal je lah.xlarat nak menaip dah.plus aku nak gi makan.lapau oii.hahaha.walau apa pun berbaloi kalau bayar mahal dan masuk sini.macam2 boleh buat.melainkan kalau hari hujan.itu xbest >_<

apa-apa korang boleh usha kat website lost world ek :
http://www.sunwaylostworldoftambun.com/

Monday, March 10, 2014

doakan #MH370

assalamualaikum

sabtu dan ahad lepas aku xbalik kampung.sebabnya nak gi kenduri anak sepupu naik buai.motif bagitau xbalik kampung sebab line internet kat kampung memang limited.so kalau aku ada kat kampung masa tu memang aku xkan tau pasal cerita MH370 yang hilang ni.tengok berita lagi la x kan.

walaupun nampak kelakar animasi ni tapi aku berharap mereka semua masih selamat walau dengan apa cara sekalipun.
tapi disebabkan aku xbalik tu la aku tau cerita pasal ni.bangun je pagi tu terus bukak tv dan nampak macam kecoh sikit la.so aku dok perhati gak kan kenapa macam serabut sangat.baru la tau ada kes kehilangan jejak pesawat MH370. sepanjang hari sabtu tu aku dok dengar cerita pasal kes ni.mana2 channel tv yang dok bincang isu ni semua aku tengok.cuma hari ahad je xberkesempatan nak follow mengenai kes ni secara detail sebab ada kenduri kat rumah makcik.


sampai ke malam aku dok ikut berita pasal kes ni.nak tido pun terasa macam semacam.rasa macam dekat sangat kejadian ni ngan aku.mungkin itula naluri manusia.kasih sayang sesama manusia yang xpernah terbatas.terfikir bagaimana nasib mereka yang terlibat.macam2 persoalan dalam kepala ni.terlalu misteri aku rasa.

seluruh dunia tertumpu dengan kejadian MH370 ini.dan seluruh dunia juga berdoa akan keselamatan mereka juga keselamatan pihak pencari dan penyelamat.sepanjang hari sabtu tu aku rasa macam nak siku je orang yang bagi info palsu.masa dalam pukul 11am aku terbaca pasal status pesawat dah mendarat kat satu kawasan ni.so lega sikit baru aku keluar rumah cari barang nak masak.alih2 balik rumah tengok rupanya berita palsu.

seluruh dunia menunggu berita dari anda semua MH370
lepas tu pulak muncul status yang bangang abadi.yang buat orang nak marah dan tambah dosa.benda yang melibatkan nyawa pun nak main-main ke??agak2 kalo family korang yang jadi mangsa tu ada x korang rasa nak hantuk orang yang bawak cerita palsu tu kat tayar pesawat?cuba la faham sikit perasaan orang lain.


walau apa pun aku bersyukur sebab musibah ni menyatukan kita semua.walau beza agama, fahaman, bangsa dan kewarganegaraan, kita telah bersatu melalui musibah ini.tengok sendiri betapa ramai yang mendoakan keselamatan mangsa dan pasukan penyelamat.betapa ramainya bantuan dari negara luar yang sanggup menolong usaha mencari ini.syukur Ya Allah kau membantu kami dengan menyampaikan bantuan2 yang berbagai cara kepada kami.

"benarlah kata mereka dengan musibah ia menyatukan kita.tiada lain yang diharapkan melainkan apa saja yang dilakukan akan menemui penyelesaian yang baik dan tentunya mengharapkan keselamatan dan kesejahteraan."

jadi aku berharap semoga kita semua terus bersatu bersama-sama mendoakan keselamatan mangsa2 MH370 dan juga mereka yang bersama-sama dalam urusan mencari dan menyelamat mangsa2 tersebut.semoga dipermudahkan urusan mencari mereka semua.diharap jangan la kita menimbulkan cerita2 palsu yang kadang kala meremukkan hati waris2 mangsa.fikirlah perasaan mereka bersama.andainya cerita palsu kita itu menyakiti mereka hentikan lah niat tu.bantulah waris2 ini untuk merasa lebih tenang dan sabar.



seluruh warga dunia mendoakan mereka.aku jumpa komen2 ni di page utube kapten zaharie
credit picture : anyone that share

ini pulak antara video2 dari utube yang buat aku sebak.aku menangis bila dengar puisi yang dibacakan di hotfm.karya seorang warga malaysia bernama pnut syafinaz.menangis aku bila dengar puisi tu.dari pagi tadi video tu public tapi masa nak share tadi dah jadi pivate.xtau kenapa.lagi satu video dari china yang menyatakan akan memberi laluan kepada MH370 dimana saja mereka berada.

pause dulu lagu kat bar bahagian atas ni sebelum tengok video ni.





p/s : so doakan la keselamatan mereka semua walau dimana mereka berada.jangan buat spekulasi melainkan telah mengetahui cerita sebenar.ok?semoga Allah rahmati dan bantu kita semua.

Thursday, March 6, 2014

rindu nak berenang ='(

assalamualaikum

pertama sekali terima kasih buat kawan2 yang menjengah ke blog aku bersempena dari entry ramaikan follower raikan ukhuwah. tapi aku xsempat nak berbalas kunjungan lagi ke blog kamu2 itu.nanti bila aku ada masa dicampur kerajinan aku melawat ok.janji!

sebenarnya dari bulan oktober tahun lepas lagi aku dah rasa rindu giler nak gi berenang atau erti kata lain nak berendam.sekali sekala jadi badak apa salahnya kan. belakang rumah aku kat tapah tu sebenarnya sungai.tapi disebabkan jalan kat bawah tu dah jadi hutan lepas tu aku pulak xde kawan nak ajak gi mandi makanya dah lama la xsinggah kat sungai tu.

eh sungai tu pun sebenarnya bukan la betul2 belakang rumah.lokasi dia tu macam kena turun ke bawah sikit la baru jumpa sungai tu.sebab tu aku xberani nak pergi sorang2.takut jumpa biawak, ular dan paling utama babi hutan.hehehe giler kau babi hutan kat kampung aku tu xtakut orang kot.dia bersiar-siar macam itu kampung dia je.

masa zaman dulu2 waktu aku sekolah mak memang suka mandi sungai.kadang tu waktu balik rehat dari kerja tengahari tu pun dia balik rumah pastu gi mandi kat sungai.sorang2 dia je pun gi turun sungai.tapi sejak2 lepas dia kena demam chikungunya tu dia dah xturun sungai dah.ala2 trauma la sebab masa tu pun kes kencing tikus tengah kecoh.

disebabkan dari itu lah bila aku nak gi mandi mana2 je mesti along ngan mak aku bebel.katanya sekararang ni bahaya mandi kat sungai ke lata ke or kolam ke.takut kena kencing tikus.contoh macam kat lata kinjang ngan kuala woh tu la.kalo ikut bukan jauh mana pun.tapi sebab isu tu terus jadi xboleh langsung.

sebab tu la aku jadi rindu giler nak berenang.kalo gi hotel2 ke memang la ada kolam tapi jadahnya aku sorang2 nak berenang kat situ macam ikan paus.malu la oii orang tengok.kalo ada kolam yang jenis kena pakai pakaian renang lagi la aku angin.nak mandi laut pun bukan selalunya gi.ni minggu depan baru la dapat gi berenang kot.sebab angah aku ngajak gi lost world.dapat harga murah sikit tiketnya.kalo xmemang xhadap la nak masuk oii.RM49 tiket nak masuknya kalo xsilap.mahal kemain!

kalau tanya sape ajar aku berenang, jawapannya adalah alang aku.masa kecik2 kan aku rajin gi mandi sungai so dia la yang ajar aku.masa mula2 belajar tu xde la terus kat tempat dalam kan.dia dok suruh aku meniarap kat atas pasir antara batu sungai tu.pastu di suruhnya aku kuak2 kan kaki tangan semua tu.dah lama2 tu baru la pandai sikit2.tapi bila dah pandai berenang aku rasa xde pun nak tepuk2 kaki tu macam masa belajar.just dok kayuh kaki dalam air je pun.alang aku tu lagi sengal.masa ngajor dia kata berenang tu ada gaya laki ngan pompuan.hahahah

bagi aku asas pertama yang nak kena handle bila belajar berenang adalah apungkan badan.sebab kalo ko xpandai apungkan badan ko memang kompem tenggelam xpun jenis yang boleh berenang sekejap2 je.macam adik sedara aku la.dia dok KL pastu amik kelas berenang ngan sekolah dia.tapi xreti2 gak berenang.abang dia dok kat kampung ngan family aku dari darjah 1-6.selalu la ngikut gi sungai tu dan sampai sekarang dia dah pandai berenang.sebab dari kecik memang dah belajar benda tu plus selalu praktik.

bila ko dah pandai apungkan badan jadi mudah sikit la nak berenang.xpun jenis ko apungkan badan pastu ko hanyutkan badan ko sepanjang sungai tu.aku selalu buat macam tu masa kat sungai,gi tempat atas sikit pastu apungkan badan dan biarkan arus yang bawak ko.tapi pandai2 la.jangan la ko biar arus bawak ko sampai ke mana2 ntah,memang nanti nangis la bila sedor.huhuhu

view ni diambil masa aku kursus teambuilding kat pulau jerejak.cun x?
alamak terpanjang pulak entry ni.tadi just nak bagitau pasal rindu nak berenang je pun.huhuhu sengal betul la.so pada sapa2 yang dok dekat ngan pantai/laut tu leh la ajak aku jalan2 umah.aku jenis suka tengok sunset ngan sunrise.hehehe nice view ciptaan Allah.

view dari pelantar feri pulau jerejak ^^,
p/s : sape2 ada lokasi tempat berenang yang best2 dan bersih tu roger2 la aku ek.hehehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...