~ kepada tetamu2 pLeZ kLiK di sini ~

meh sini tengok....

Daisypath Friendship tickers

Thursday, September 29, 2011

dulu-dulu #1

assalamualaikum

sejak-sejak aku abis baca buku conteng-conteng yang bro FADHLI buat tu aku jadi teringat dekat zaman-zaman aku sekolah dulu. banyak sangat kenangan. dari sekolah rendah, menengah sampai  la kat institut pertanian.

tapi paling aku ingat waktu zaman dekat teknik. memang mencabar hidup masa tu. time tu la nak tau diri sendiri leh berdikari or x untuk tempuh hidup kat asrama. tapi pada aku masa tu xde masalah sangat pun. yela makan pun dewan makan sediakan. baju pun ada dobi tolong basuh. tapi aku xpernah pun anta kat dobi tu. buat ilang je kang baju aku.

masa kat teknik la aku kenal erti prep, makan nasi kawah, kena row call, denda lari padang, kena istighfar ramai2 kat dataran kijat sebab xgi jemaah kat surau, kena spot check hanset dan paling penting tau makna histeria.hahaha

kenyataan nya life kat asrama sangat-sangat best. bila ag ko nak dengar bunyi PKA (penolong ketua asrama) jerit kat tengah-tengah bangunan antara koridor sebab nak suruh tutup lampu kul 12 malam.bila plak ko nak kena denda tengah-tengah panas sebab kesalahan orang lain. bila masa ko nak kena simbah ngan air sabun plus telur masa besday kan. dan bila plak ko nak rasa kawan tu sangat-sangat penting time ko dalam kesusahan.

paling best bila masa ko nak rasa kena buli ngan senior kalo bukan kat asrama. setiap kali beratur masa nak amik makanan, mesti senior dengan selamba badaknya terus menonong ke barisan depan. keadaan senior yang xtau malu minx air junior dan minum sampai abis. dan juga keadaan senior yang memang super membuli junior2. tapi part paling best bila senior kena marah ngan makcik dewan makan sebab potong barisan junior.keh keh keh.time tu suma pakat gelak xingat dunia sebab dengar suara nyaring makcik DM tu.power giler kot

satu yang pasti adalah, kehidupan di asrama banyak memberikan pengalaman pahit dan manis yang mungkin akan aku kenang sampai bila-bila dan mungkin juga akan aku lupakan satu masa nanti. bila keadaan memaksa untuk aku lupakan semua tu, maka sedaya upaya akan aku kerahkan orat serta akal fukiran aku untuk lupakannya. dengan itu, aku berdoa supaya tiada apa yang akan menyebabkan aku cuba melupakan kenangan-kenangan di asrama.

p/s : otak tengah xberapa betul.blur maybe ^_^

4 comments:

Faaein Talip Roy said...

kenangan dulu2 jugak yang best!.. ^^,

Iwanski said...

seronok duk hostel ni dik.. mula2 masuk rasa nak balik umah je.. tapi bile dah lama-lama rasa best sgt...

maisarah sarah said...

setuju tu akak..kalo leh patah balik gi zaman dedulu kan best.huhuhu

*kena panggil doraemon ni

maisarah sarah said...

memang pun.memula masuk aritu siap nangis2 nak balik.tp dah lama2 tu rilex je.mak ajak balik pn xmau.hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...