~ kepada tetamu2 pLeZ kLiK di sini ~

meh sini tengok....

Daisypath Friendship tickers

Friday, September 9, 2011

kesabaran dibawah paras -0

assalamualaikum.... (PERHATIAN : entry ini sangat panjang dan dipenuhi dengan rasa ketidakpuasan hati)

kalo kat seri iskandar ni memang opis la yang paling selesa bagi aku skang.rumah bukan ag tempat yang paling selesa bagi aku.xde dah istilah rumahku syurgaku selagi aku duduk kat rumah minah jembalang ni.dah macam kat penjara rasanya...

perangai manusia ni lain2 dan manusia memang suka bermuka-muka.depan kita mengata orang tu then depan org tu mengata kita.macam siall kan.cuma kemarahan aku disimpan sebab aku malas nak berdebat ngan orang tua.ag satu kang kalo dia halau aku xke tido dalam khemah aku nanti.tapi memang before aku pindah nanti aku akan basuh dia cukup2 *cukup kuat ke aku nak basuh dia.selalu bila marah orang aku yang leleh last2 nanti*

sebelum aku masuk sewa dekat umah ni dulu aku dah tanya kat dia
aku: saya nak sewa bilik..berapa ek sebulan?
jembalang : eyh x.saya nak cari HOUSEMATE.sewa sebulan 100 deposit 100.ada aircond kat hall,wifi dan astro.
aku : owh ok la camtu.kalo xde hal ari *** nanti saya nak tengok umah.
jembalang : owh ok


setelah aku setuju nak dok situ dan dah angkat barang suma.masa tu dia cakap kat aku and mak ayah aku.kalo nak guna barang pape kat umah ni guna la.bil nanti kita bayar la sama2.ok aku xkisah la.sebab adat berumah sewa mmg macam tu.masa tu memang ada gak perasaan berbulu dan sebal sebab tunggu dia xsampai2.dekat sejam aku, ayah ngan mak aku tunggu dia.

tapi yang aku xleh terima bila one day mak dia datang ke rumah tu dan 'menegur' aku.bagi aku xkisah nak tegur asalkan dia tengok dulu diri dia and anak dia macam mana.aku ni bukan nya jenis keras ati pun.xkisah la nak tegur2 ni.

ayat mak dia adalah :-
"makcik nak tegur skit ni.**** nak tegur segan.so biar makcik cakap.awak nanti wifi jangan guna ye.abang sebelah ni bising la.dia pun guna yang murah punya je.lagi pun KITA BAYAR TIAP2 BULAN RM30.so ni amanah la.jangan guna.selain tu sofa ni pun jangan duduk la.makcik tengok dah patah dah.baru sebulan duduk sini.warna nya pun dah kelabu2 dah.kalau duduk 2 bulan ntah jadi apa la kan.yang bahagian belakang tu pn dah terkopek.xnak la macam tu.rosak kerusi makcik ni.meja makan tu pun lepas makan je awak lap.makcik tengok kelabu dah.tapi ni bulan pose xpe la.umah ni pun seminggu sekali tolong la sapu.makcik tengok bersepah je.rimas la!!dulu awak masuk kemas je kan.so bila dah masuk ni tolong la.lagipun AWAK SEWA BILIK JE KAN, BUKAN SEWA SEMUA BARANG2 NI KAN.so kalo nak tido ke apa ke semua buat dalam bilik sebab awak sewa bilik.


nampak xpercanggahan antara jembalang ngan mak jembalang tu.anaknya kata leh guna barang2 dalam rumah tu.bila mak dia datang dia kata xleh plak.yang bikin aku lagi PANAS adalah jembalang tu dan2 tu la plak membatu apikan diri dia.dia leh kata kat mak dia  "ishh dah la keje stress, balik umah pun stress.dah macam jaga dua orang anak". masa tu memang hangin sangat aku.masuk je bilik xde lain.air mata yang meleleh dulu.

kecewa sangat sebab rumah bersepah, sofa macam patah, sampah xsapu sumanya anak dia yang buat.anak dia yang sepahkan hall tu dengan cawan, beg dan macam2 lagi.selain tu, sebelum ni dia sendiri yang kata leh guna semua tu.hurmm ntah la.aku bukan jenis yang suka gaduh sebab penyudahnya aku yang akan leleh nanti.tapi bila rasa sakit ati lebih dari segalanya maka mungkin ada benda yang xdijangka akan berlaku.

sebelum ni housemate ag sorang kata jembalang tu segan nak merokok dpn aku.then sebab dah xtahan sangat and aku pun macam xkisah makin menjadi2 perangai jembalang tu.dan baru kelmarin aku dapat tau rupanya jembalang tu merokok, minum arak dan penah amik dadah.WTF!!!benda yang paling xleh bla, jembalang tu macam xsuka bila aku mengaji.sdngkan aku mengaji dalam bilik aku bkn bilik dia pn.itu pn aku baru tau sebab housemate yang bagitau aku.xyah jadi islam la kalo macam tu.

dah la puasa pn dia buat ikut suka je.nak puasa dia puasa kalo xnak tinggal.macam mana tu.dia kata nak berubah siap beli tafsir Quran kononnya nak membaca kisah2 dalam tu.tapi nampaknya tafsir tu hanya menjadi hiasan semata2.diletakkan di sofa tanpa ada rasa bersalah.sedangkan itu adalah TAFSIR AL QURAN.

lepas dari kejadian ditegur oleh mak jembalang tu, aku memang xde gna langsung barang2 umah tu.life aku macam dalam bilik je.balik keje masuk bilik, cukup time mandi, solat then terperap dalam bilik smpai esok pagi.that's my life now sampai la aku dapat cari umah lain nanti.

and latest sekali semalam.aku saje balik keje lambat.ingatkan selamat la.elok je aku nak kunci grill aku tengok family jembalang tu datang.aku malas nak amik tau aku terus kunci pintu.lantak la aku bukan kenal diaorg pun.agpun diaorang pandai je masuk umah.even jembalang tu xde elok je family dia ada kunci.dan sebelum tu masa aku masuk je umah aku pelik.sebabnya umah dalam keadaan kemas sangat.xde sepah2 macam selalu.agaknya dia dengar je mak dia nak datang terus dia kemas umah.xde pun kotak rokok,lighter or cawan bersepah-sepah.

memang talam 14 ratus muka dah tu.masa tu jugak aku tekad kalo aku ditegur atas benda yang bukan aku buat aku pasti akan membidasnya.aku xsuka bergaduh tapi bila keadaan memaksa itu yang jadi.disebabkan nak elak dari bergaduh la aku juz duduk dalam bilik je.aku malas nak bertembung muka ngan diaorang tu.terus sakit kepala aku sampaikan aku rasa macam nak demam dah.walaupun jembalang2 tu  kuar lepas tu sampai la ke malam.aku still malas nak ambik tau.aku jaga je dr tido bersiap2 suma then dok dalam bilik dalam keadaan gelap.dah macam orang buta aku rasa masa tu.

semoga aku diberi kekuatan untuk menghadapi semua ni.at least diberi kesabaran sehingga minggu depan.sebab INSYAALLAH minggu depan aku akan pindah.no more excuse.akan kuar juga dari rumah tu walau apa terjadi.semoga xde apa2 halangan dan semuanya berjalan lancar.amin =p


p/s : doakan yang terbaik dan semoga aku diberikan kesabaran serta kekuatan ^_^

12 comments:

azreen ashreen said...

saba la beb..even aku tade at tempt k0 tp aku pena ad lam situasi cm 2..saket sgt kn?
anggp ni sume ujian..mmg la ckp sng..c0z aku sndri p0n kdg2 hangin gk..tp pk balek beb..ni mse la ALLAH nk uji k0..cm ne nk deal dgn manusia yg b't0peng2 ni..bak kate kakak 2..stiap yg b'laku ad gnjaran pahala nya skrenye kte ikhlas,sabar dn redha.. :)

cik seliporjepon said...

sabo bnyak2 eh sara. anggap jer nie satu cabaran dalam tempuh hidup.. muge ko terus tabah hadapi dugaan..
aku taw ko boley buat.. b strong sara...

Jah izzati Jasmi said...

wei lau aku kat tempat ko mau ye aku bla dr umah jembalang tu. walaopun aku takpernah kire tp aku faham ade setengah manusia mmg suka menalam kan diri die.
ko sabar k kuatkan semangat, cri umah baru n bla terus dr umah cam g***** tu k

maisarah sarah said...

makcik azreen:ahaks...meh nak ngorat akak doc tu.hehehe

maisarah sarah said...

wani: tengah bersabo le ni...smbil menyeterongkan diri.hehehe...

dah gaya mcm nak amik exam lak.hehehe

maisarah sarah said...

cik jah : hehehe aku mmg nak bla pn.tggu ahad ni je jmpa owner umah baru.haritu smbang2 ngan owner tu nampak ok.hope sumanya baik2 je

Hans said...

kamu pindah cepat2 la
haihhhh
derita duduk rumah sewa macam tu
better duduk rumah yang dapat buat kita senyum lepas berpenat lelah

maisarah sarah said...

betul tu hans.kalo xde pape insyaAllah mggu dpn akan berpindah.xtahan den idup ngan org cenggitu.huhuhu

Hans said...

pindah jer...
bahaya tinggal dengan orang macam tu

maisarah sarah said...

hohoho mmg pun hans.xleh dibuat kawan langsung.rosak akhlak.hahahaa

kulop ludin said...

elok le pindah.... takot2 terpengaruh lak... lagipon kita bayau...

part sabor tu menarik..... teruskan bersabor... susah nak dapat orang camtu la nie...

apepon kalau stress.... jangan le banyak makan eiskrim yea....

semoga bahagia kat umah baru nanti!!!

maisarah sarah said...

hahaha nasib la sy bukan peminat tegar aiskrim sir kulop ludin.kalo idak abis le duit.

thanks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...