~ kepada tetamu2 pLeZ kLiK di sini ~

meh sini tengok....

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, June 8, 2011

kalo ko bukan hati kering xyah la....

as salam...wah tajuk mcm hampeh je kan.sebenarnya tajuk tu ditujukan pada someone yang keje macam aku.keje yang berhadapan dengan masyarakat atau pekebun kecil.sebabnya bila dah nama berhadapan dengan masyarakat confirm2 la macam2 perangai yang akan kita jumpa.

salah satu perangai yang ketara sekali bila aku call pekebun ialah MARAH...sengal kan.contohnya aku call dan bagitau pasal permohonan diaorg yang xlengkap tu.so call juz nak suh lengkapkan je dan submit balik kat aku.tapi.....boleh lak diaorang marah2 kan.OWH SEDIH!!!sedangkan kita nak tolong diaorang.
jangan la marah der
yela kan kalo dah borang permohonan tu xlengkap macam mana aku nak proses.tu satu hal...ada lak tu dah la aku cakap pun dia xpaham pehtu nak ngamuk2 kat aku.xke agak kesedihan plus terkesima di situ sekejap.

tapi kan aku kata kat tajuk entry aku tu "kalo ko bukan hati kering xyah la". hati kering ni macam orang yang xkisah pape pun.xkira la dia kena marah ke or kena maki dia still maintain mcm tu gak.kira dia xde la nak touching or tersirok kan.
ada aku kisah ko marah
so aku ni bukanla berhati kering.tapi aku dah agak terbiasa la kena marah ngan orang lain ni.sebab sebelum2 ni aku keje pun ala2 kena layan customer gak.dah ada la pengalaman kiranya dengan perangai2 orang lain ni.tapi kalo nak kata aku hati kering pn xde hal. aku ok je  v(^_^).tapi kadang2 agak sedih la gak.huhuhu
muka lepas kena marah
tapi xsemua la macam tu..ada sesetengah tu mmg best sangat.dia mcm memahami situasi kita.ada beberapa sebab dia cakap baik2 masa aku call diaorg.antaranya :

  1. dia xtau atau xberapa paham pasal permohonan tu.
  2. dia nak permohonan dia tu dapat diselesaikan secepat mungkin.
  3. dia tau procedure utk permohonan
  4. dia memang seorang yang baik dan sopan santun.
so apa kata anda..kalo anda semua dapat keje bahagian macam aku ni bersiap sedialah dengan hati yang kering yeh.huhuhu tapi ingat jangan sekali2 bersikap kurang ajar dengan mereka.sedaya upaya la bersikap sopan santun dan bertutur dengan cara yang sopan even itu bertentangan dengan sikap sebenar anda (tuju pada diri aku sndri sebenarnya)....tapi bukan masa keje je.seelok nya dengan semua orang yek.selamat beramal.hahaha
dengan senyuman semuanya akan kembali ceria
p/s : bersabarlah dengan dugaan hidup yang tidak seberapa ini.sesungguhnya ada dugaan yang lebih besar menanti.

2 comments:

Jah izzati said...

sama laah kite ye. hti biar kering wlpun geram je rasa

maisarah sarah said...

ha tau xpe...kalo ati xkering kena amik iron or hair dryer bg kering.hahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...