~ kepada tetamu2 pLeZ kLiK di sini ~

meh sini tengok....

Daisypath Friendship tickers

Thursday, August 18, 2011

fikir-fikir kan la

salam, sejak akhir-akhir ni aku selalu terbaca pasal kes kebuluran aka kekurangan makanan kat somalia tu.bila tengok pic budak-budak kecik tu alahai sedihnya.aku badan bukan main besor ag sebab suka melantak.tapi diaorang lain la citernya.perut diaorang besor bukan sebab terlebih makan.tapi sebab kurang zat or ada penyakit


kita kat malaysia ni makan siap buang-buang je kalo xabis tu.kalo sedekah kat ayam ke kucing ke boleh diterima ag la.ni kalo yang jenis order nasi goreng kat kedai pehtu makan separuh je.lepas tu sesedap rasa je suruh buang.agak-agak masa tu kalo la sepinggan nasi goreng tu diletakkan kat somalia apa akan jadi.sendiri leh bayang la kan.

kat malaysia ni seteruk-teruk masyarakat yang orang kata daif tu pun, at least ada la gak makanan.ada gak la bantuan zakat,bersamamu,baitulmal ngan lain2.tapi kalo somalia tu tengok je la kawasan dia.kering kontang kot.

tengah orang2 kat malaysia ni sibuk nak shopink raya, nak tu nak ini, budak2 kat sana sibuk mencari sesuap nasi.xpun apa-apa makanan yang boleh dijamah.itupun kalo ada.kita duit buang gitu je kan.yang bakar duit pun satu hal gak.kalo derma ag baik kot *sori kalo ada yang terasa*

so apa kata kalo kita ramai hulurkan derma ringankan beban *pinjam ayat bersamamu jap*.xbanyak pun xpe.asalkan memberi.bak kata pepatah tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima v(^_^).
klik untuk tumbesaran
so kalo rasa ati nak menderma tu bank in la duit kat MAYBANK atau CIMB macam yang kat atas tu.semoga dengan sedikit pemberian kita tu akan dapat membantu mereka yang memang memerlukan.

 untuk video korang leh la search kt uncle google xpun ush kat blog mamat ensem ni.dia ada tempek video kat situ.sebabnya aku xpandai nak masukkan video sekali dengan entry.huhuhu

p/s: aku terpikir macam mana mulanya boleh jadi kebuluran ni ek???

6 comments:

Hans said...

tu la pasal
diorang hari2 fikir nak makan apa sebab makanan tak ada
kita dkt malaysia plak pening fikir makanan apa kita nak makan sebab banyak sangat

maisarah sarah said...

ha tau xpe.adoiyai...suratan idup ke pe tu ek.huhuhu.sian tgk dak2 kecik tu

Ain Zulaikha said...

kesian dia orang kan...

maisarah sarah said...

yup....moga dpt dibantu

Hans said...

itula pasal
bersyukur sangat bila hidup dkt malaysia nih

maisarah sarah said...

betul tu hans =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...