~ kepada tetamu2 pLeZ kLiK di sini ~

meh sini tengok....

Daisypath Friendship tickers

Sunday, April 10, 2011

~ fOr ThE FiRsT TiMe ~

sihatkah korang semua ari ni??semestinya aku mengharapkan korang sihat an. xkan la nak doa korang sakit kan.aku xde la kejam mana pown.huhuhu.entry arini 'first time'. jadah pe nya tetiba first time an.aku jmpa alien ke..

hari ni merupakan hari dalam sejarah aku la plus my first time.sebabnya aku dah bangun seawal jam 8 pagi (awal ker??).apakah motif aku bangun awal di hari minggu yang sejahtera ini.motifnya adalah nak ke pasar.ntah macam mana aku kerajinan plak arini kan.

for the first time la kan aku gi pasar sorang2 dan beli suma2 bahan mentah untuk masak. selalunya kalo aku gi pasar pown mesti ngan ayah or mak.xpenah ag la aku gi sndri.so disebabkan aku nak mencuba skill memasak aku maka gagahkan jugak la gi pasar.

first sekali sampai pasar aku gi cari kerang dlu..beli dalam sekilo je itu pn dah banyak.dah tu pusing2 pasar beli lak ikan keli nak wat gulai tempoyak.bila ag kan nak try wat lauk feberet aku tu.tambah plak stok tempoyak kat umah aku pn banyak.

dah tu gi cari surat khabar metro dan cari sarapan pagi.maka aku pn gi la beli nasi lemak daun pisang yang berharga rm1 tu.kecik je pn bungkusnya..kalo bagi aku yang kuat melantak ni mmg xcukup la.tp xpe beli stu je dlu.then gi beli santan yang cadangnya nak wat nasi lemak esok..beli ayam separuh je sebab terpikir esok gak nak buat sup ayam.xkan la ari2 nak menggoreng nugget ngan sosej je kan.xleh beli ayam banyak2 sebab aku xsuka basuh ayam (-_-").

tawaf ag kat pasar tu gi cari serai, sayur2 lain dan juga laksa.esok nak try bt laksa goreng lak.itu pn kalo seruan kerajinan tu ada la.hahaha
ni la yang aku cari kat pasar td
so balik dari pasar gi cari nasi lemak ag sebungkus.hehehe..buruk lantak betul aku ni.sampai umah je trus tukar baju dan bagi kucing makan.sian deme lapor....dah settle bagi deme makan aku basuh ayam dan ikan suma then basuh baju.smbil tggu baju aku di 'spin' aku masak nasi,jerang air dan rebus kerang.huhuhu...
settle suma aku sidai kain baju aku then gi siram pokok mak aku ngan air beras...mak aku dah epsan before dia gi umrah ritu.dia kata "air basuh beras tu jangan buang.siram kat pokok mak nanti".so demi menjalankan perintah aku buat ar.
sarapan aku.nasi lemak beli sendiri dan laksa sera cekodok jiran aku bagi
maka mula la operasi masak gulai tempoyak ikan keli versi maisarah....this is my first time masak gulai tempoyak ni ok.aritu aku dah try buat bihun goreng dan kuey teow goreng.pergh first time kot.so lepas tumbuk bahan2 suma aku pn call chef2 aku iaitu along ngan alang.hahaha..buat apa ag kan kalo xtnya resepi.bertuah betul aku ni.bukan pe aku selalu gak nmpak mak aku bt..tp nak kan kepastian je.kang jadi gulai lain kang sape lak nak makan kan.hehehe.tapi yang xleh bla nya aku masak semua sekali ikan keli tu sebanyak sekilo.gile ke hape sekilo keli nak melantak sorang2.ada aku kisah!! dah feberet aku biar ar.
ni lah rupa gulai tempoyak aku..sgt xcntik
settle suma benda nak masak aku sapu sampah lak.dah berselera giler dh.tapi bukan aku yang buat sepah ek.kucing2 aku yang baik ati dan rajin ni yang buat sepah.deme dok main plastik la,koyak kan paper dan yang paling xbest mengeluarkan najis mereka dimerata-rata.grrr geram lorh.

and the last one kena makan ubat la...sebab batuk xbaik ag.terpaksa la kan nk wat cmne
ubat batuk dan sakit tekak from klinik razi
so sumanya dah siap maka dok berehat2 la plak sambil tengok tv dan on9.hihihi...

p/s : pandai lak kan.aku masak.tp dun worry not bad ar rasa dia.hehehe

2 comments:

aLieF si Muncung ManiS said...

wow!! 8a.m..awal tu..lepas tu gi pasar sorang2 lagi tu..lepas tu masak..memang anak yang baek..meh sini sikit gulai tu..alief lapar ni..huhu

maisarah sarah said...

wah apakah..xde mknanya 8a.m tu awal..kalo awal kul 6 tu pas sbuh trs jaga..xde tido2 dh.

tp dh idup bujang terpaksa la kan.hahaha...

kalo dkt bagi dh aih...tp dsbbkan jauh xdpt la.huhuhu..nnti lauk basi kalo pos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...