~ kepada tetamu2 pLeZ kLiK di sini ~

meh sini tengok....

Daisypath Friendship tickers

Friday, March 18, 2011

i LikE yEstErdAY inTeRVieW

assalamualaikum semua...
semalam aku ada interview ngan perbadanan putrajaya...
ari nk gi kl dh macam2 dugaan dah.
mana xnya..train aku ke kl yang sepatutnya pukul 2.27pm menjadi 3.30 baru bertolak.
memula dia delay 18 minit,then jadi 22,25,28,31,35,38,41,43,45 dan finally 48 minit....
mak aiii xnak lama lak kan..dugaan betul.
sampai rawang dlm kul 5 ptg.

bertolak gi putrajaya kul 5.30pg dan smpai dalam kul 7.30pg
elok dah sampai tu pening ag,sebab nak cari blok A kat ofis tu pun dah pening.
al maklum la dah nama pun kompleks kan..mesti la besar.
lagipun perbadanan putrajaya ni jaga seluruh putrajaya..
korang leh bayangkang x putrajaya tu besar mana..
ha besar tu la diaorg kena jaga,,,
dari segi landskap, hiasan, dekorasi dan juga persekitaraan.

masa interview tu nama yang sepatutnya interview sumanya ada 18 orang.
tapi yang datang cuma 5 orang je...
kira chance nak dapat job tu cerah..
tapi ikut pada penemuduga la.
kalo diaorang suka apa yang aku jawab maka aku mngkin akan dapat.
dan 3 dari pada calon temuduga tu dari kolej komuniti.
diaorg stdy bahagian landskap dan nurseri.
dan ip juz ak sorg je...
dak2 ip yang ada nama farid, angah, lina, kak fida, mirul, al hafiz, epa dan mahadi.
tapi diaorg suma dh keje dh pun.sebab tu diaorg xdtg.

so before interview ada la briefing skit dari timbalan pengarah sumber manusia kalo xsilap aku
puan tu bagi nasihat2 skit dan tips.
huhuhu
dia bagitau penemuduga tu ada timbalan hortikultur, timbalan smber manusia dan ada sorg ag...
aku xpasti betul ke x jawatan aku sebut tu
tapi yang pasti semua nya jawatan tinggi2.

masa turn aku masuk untuk ditemuduga...
aku rsa aku dah bagi first impression yang baik.
memula aku tgk salah sorg dari tukang temuduga tu muka serius je.
so aku punya first thinking dalam ati aku kata encik ni msti straight orgnya....
memang memula masuk dia xsenyum pn..
encik yang tengah tu senyum je.
yang puan tu pun senyum je..
so aku pun perkanalkan diri suma2 dan jawab soalan yang mereka bagi,

ada satu part jawapan aku tu rsanya menarik perhatian encik yang aku rasa garang tu,
dia kata "owh,mksud awak saya xleh mencangkul la ek. awak perli saya ke apa nih"
aku dah gelabah dah. adoi aku salah ckp ke encik tu yang salah tafsir.
hehehe
so aku pn cakap la bukan "mksud saya macam tu.tapi kita xtau bila kita dah umo 50-60 taun nnti kita sihat ke x.so kna bersedia dari awal"
dan nasib aku baik....alasan yang aku bagi tu diterima.

start dari tu encik yang muka talak senyum tadi tu pun menjadi sangat friendly dan kelakar.
dia asyik ulang cakap "ingat tau awak ada hutang ngan gomen"
aku dah gelak2 dah...yela setiap kali dia cakap setiap kali tu la dia bgtau ayat tu.memang kelakar la.
penemuduga yang berdua tu pun gelak gak.hehehe
tapi tu la aku rasa interview semalam la interview paling best aku gi.
mereka sangat friendly dan memberi nasihat yang sangat bagus..
rasa macam semangat pun ada masa interview tu..
masa intvw tu ada abg tu kata diaorg straight..rupanya xpown..

mereka cakap benda yang betu semuanya.dan mereka harapkan staf yang mereka nak amik ni mampu untuk naikkan ag keindahan putrajaya.
diaorg kata diaorg suka attitude aku...alhamdulillah kalo diaorg suka kan.
mereka nasihatkan aku kalo nk keje minx keje ngan kontraktor pun boleh dah...
sebab kat putrajaya tu kalo keje ngan kontraktor pun dah leh dapat rm1500 sebulan.
tapis sekarang ni 90% pekerja tu adalah bangsa asing.
kalo aku ada pngalaman keje mereka akan tetap amik aku daripada mereka2 yang fresh baru abis study..
mksudnya pengalaman tu sangat2 penting.

so i hope interview kali ni akan membuahkan hasilnya..INSYAALLAH.
yang pasti aku dapat satu pengalaman baru masa interview kali ni...
sangat suka interview di perbadanan putrajaya.


logo
besar kan
night view
p/s : boleh lak terjumpa senior masa teknik kan..tapi aku xkenal dia pn..juz tau sebab tengok fail dia ada tulis SEK MEN TEKNIK TELUK INTAN. nama dia mohd mubinsaufi



2 comments:

Anak Babah said...

eiii,ade name kite laaa..haritu die call soh g tau,mule2 nak g gak.tapi tibe2 ade hal..neway,i oweyz pray the best 4 u sarah!!!
; )))))))))

maisarah sarah said...

hehehe..orait pn ko xgi line..sbb risda tu dh tetap dh..kalo ni dia kontrak 2 taun dlu..prestasi ok baru dia serap msuk.

thanks lina..miss u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...