~ kepada tetamu2 pLeZ kLiK di sini ~

meh sini tengok....

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, February 16, 2011

life in Institut Pertanian

assalamualaikum...ada orang x??
arini nk story pasal life masa student dulu..
tengah aku lepak2 tengok tv tetiba teringat pasal kehidupan aku kat ip.
what"s IP???
haaa IP ni sebenarnya singkatan bagi Institut Pertanian.
dulu lepas spm orang suma dok sibuk sambung diploma,
tapi aku x...
aku juz sambung sijil je..
kalo xmemamg aku pown nak amik diploma pengurusan perniagaan kat kolej risda.
tapi nak wat camne niat aku tu tak direstui.
(-_-")
tapi mak aku suruh aku sambung sijil pertanian.
walaupun mula-mula aku langsung xexpect yang aku akan sambung pertanian gak.
memang la masa teknik aku amik agroteknologi..
tapi...
tu sekadar pilih je...
masa teknik tu aku amik agro sebab aku terfikir nak try dalam bahagian pertanian.
coz xde ag family aku yang menceburkan diri mereka dalam pertanian.
memang la aku ada minx nak belajar kat IP tu.
hurm...
ntah camne mak aku leh bagi ayat maut kat aku pas je aku kata aku xnak sambung kat IP tu.
"kalo kamu xnak sambung kat IP tu nape kamu amik pertanian masa kat teknik dulu"
aduh!!! mak tu sebab nak belajar benda baru je.
tapi nak wat camne...

akhirnya keputusan dalam keterpaksaan dibuat.
aku attend interview untuk pemilihan student IP.
dan rezeki mak aku lak sebab aku diterima menjadi salah seorang pelajar diantara 300 student yang lain.
kehidupan aku sebagai seorang petani yang xberapa nak berjaya bermula di
Institut Pertanian Ayer Hitam (IPAH).
banyak betul kenangan masa at situ
masa mula2 masuk aku xde la rasa janggal sangat sebab ada juga budak2 sekolah aku masa kat teknik dulu.
dan nasib aku baik sebab dak kelas aku dulu sebilik dengan aku..
so xde la masalah komunikasi even aku ni pendiam kan
hahaha
kehidupan diteruskan macam biasa.
first week dah sah2 kena orientasi kan...
sangat2 xsuka orientasi.
kenapa la perlu ada suma tu.
yang aku paling bengang bila kena kawad.
aduh!!!
ingatkan zaman2 kawad ni aku dah leh tinggalkan.
yela masa kat teknik tetiap ahad kena kawad.
hurmm
tapi xpe..at least dak2 dari teknik xde la rasa kekok sangat masa kawad.
sebab dah biasa kan.
so masa tu memang berterima kasih sesangat kat cikgu anuar yang paksa kitaorg kawad.
ada tu kawad macam robot.memang kelakar abis.
dah nama pun dak pertanian kan
so xlepas la dari tanam2,kambing,lembu,ayam dan macam2 ag..
kalo just pegang kambing suma tu xpe beb..
tapi ntah macam mana ada lak acara tradisi masa orientasi tu...
iaitu mencelup tangan dalam tahi lembu..
mak aiii..yang fresh tau...
memang 'terbaik' dari ladang la.
celup tu lak xmain la takat pergelangan tangan je..
smpai siku beb..
pergh -_-"
xabis ag azab bagi aku la kan
sebab lepas je kena celup tangan tu leh plak kena minum susu segar.
tu ag satu terbaik dari ladang.
dah la aku ni jenis xsuka susu,
leh plak kena minum kan...
susu lak panas je
kalo letak ais ketul ke leh teima ag tekak aku ni.
tapi aku ngelat
hehehe
aku minum separuh je sebab xsukaaaaa!!!
sory la ye en asrizan sebab temberang.
huhuhu terpaksa...
dengan spek mata aku jatuh masa kat ladang koko nya..
nasib la ada member2 group toyota tolong carikan..
thanks guys
ag satu yang aku xleh lupa group aku masa orientasi
group yang diberi nama toyota.
jangan memain ngan group kitaorg k..
sebab kitaorg la juara keseluruhan.
hahaha bangga aku..
lagu semangat kitaorg memang best..
lagu yang dah beri kemenangan untuk kategori lagu semangat kumpulan.
wah ada kategori lak kan.hahaha

toyo,toyo,toyo,taa......
menewaskan musuh tanpa rasa gerun
maju, laju,maju,laju
toyotaaa....

macam tu la liriknya..
sambil2 hentak kaki kan masa nyanyi tu...
group lain suma bantai lirik panjang2
sebab tu xmenang
hehehe.

kenangan lain masa kat IPAH masa ada latihan JPAM= Jabatan Pertahanan Awam Malaysia.
memang sangat2 annoying..
dengan kena bangun subuh2 ari..
sebab kena kawad..
kena buat latihan CPR,kebakaran,ikatan dan lain2.
paling xsuka before kena kumpul...
ada lak menatang nama 'tebuan tanah'...
aduh!!!
nama pun dah xbest kan...
apatah ag benda tu...memang xbest langsung.
peraturan dia...bila dengar je bunyi tebuan tanah tu semua orang kena cari tempat sembunyi.
dia macam ibarat perang2 la.
so tempat berlndung lak terdiri dari pokok2 di sekitar IPAH tu...
xleh jauh2..kalo jauh dianggap mati.
kalo xnyorok pun mati.
kalo nyorok dalam bangunan pun mati..
hampeh kan..
first day aku dengar bunyi menatang tu aku pn nyorok la..
tapi nasib xbaik beb
aku leh plak nyorok dekat dengan rumah encik semut
adoi!!!
dah la muka xleh angkat..
aku xnak tertangkap dan mati.
sebab kalo mati denda dia sangat xbest...
so first day bernasib baik sebab selamat..
second day yang hampeh sebab makcik sukarelawan JPAM tu dah menipu aku
dia kata
"dik mana de kena nyorok, tadi tu test je bnyi tebuan tu"
aku pown bodoh2 la bangun.
sekali aku bangun dia kata
"ha awak mati"
pergh!!!!
berasap beb masa tu
dan sebagai denda aku ngan kawan2 lain
kitaorg kena melangkah atas badan member2 sampai la ke barisan untuk kitaorg kawad.
sangat kurang sopan makcik tu.
paling aku respect masa aku kat IPAH bila setiap ari jumaat ada bacaan ngaji.
lebih kurang macam tadarus ramai2 la..
semua kena
xde yang terkecuali...
lect ke,student ke,tukang kebun,pak guard,driver,tukang welding suma kena ada.
waktu tu boleh kata macam aktiviti mengeratkan silaturrahim dan menambah pahala
hehehe (^_^)
not bad kan
bila kat IPAH aku sangat suka dengan sikap staf2 kat situ
dari pangkat paling tinggi ke pangkat yang paling rendah suma baik2...
diaorg amalkan sikap keje tanpa menganbil kira status..
maksudnya macam...
suma orang dalam IPAH tu sama je...cuma tugas2 je lain.
kalo bab jamuan,ada aktiviti suma ada kerjasama yang sangat baik..
memang aku rindu sangat ngan diaorg suma.
dan benda tu aku xnampak masa aku study kat Institut Pertanian Bumbung Lima(IPBL)
bukan aku nak membeza kan tapi itu kenyataan nya...
memang berbeza sangat2
dan disebabkan itu jugalah aku dan kawan2 sangat rindu kan IPAH...
if boleh pilih IP mana yang aku nak kalo aku dapat belajar sampai 3 tau pown
aku akan pilih IPAH...
miss that time sangat2  (*_*)

banyak ag kenangan sebenarnya kat situ
  1. gi cilok durian kat ladang dalam IPAH tu.
  2. main mercun masa time raya sampai dak laki kena halau keluar dari asrama sebelum kul 12.
  3. kena buat macam2 sebab nak amik autograph staf masa orientasi.
  4. makan durian ramai2 lepas abis sukan antara IP.
  5. bergaduh ngan dak2 Institut Pertanian Serdang (IPS). (gaduh bersukan ye)
  6. tengok dak laki sambut birthday dengan baling si mangsa kena baling ngan kompos tanah,tinja,ngan tahi lembu.hahaha
  7. usha dak laki study kat gazebo then ,mereka melepaskan tension dengan main kejar2.
  8. buat bubur asyura ramai2 ikut bahagian utara,selatan dan pantai timur.
  9. tengok tv ramai2 kat bilik tv dengan kerenah masing2.
  10. gi makan ramai2 kat kedai zyla even duit xberapa nak ada.
  11. buat BBQ puyuh dan ayam yang setiap kumpulan dapat dari encik zamani untuk subjek ternak.
  12. gi siram pokok yang ditanam kat batas petang2.
  13. cari serangga untuk buat koleksi serangga bagi subjek perlindungan tanaman by Puan Rohaya.
  14. kena wat persembahan drama.
  15. kena buat konsert english yang sangat memalukan aku sebab kena nyanyi.
  16. pekerja dewan makan dari indonesia masak sup kepala ayam.
  17. tengok member bawak tractor sampai langgar pintu bengkel.
  18. naik pickup gi angkat bata

p/s : memang rindu giler masa tu....kalau masa boleh diundur....aku nak kembali ke masa itu (0_^)




15 comments:

Anonymous said...

wa.......rindu nak balik ipah...

Anonymous said...

yup mmg berbeza ipbl dan ipah...ipah adah institut yang paling best dan dirindui walupon macam2 dugaan kat sana

maisarah sarah said...

anon: mesti ex ipah gak kan.hehe geng! xde la dugaan sgt pn sbnrnya dok sana.tp suasana tu mmg best sgt.dgn lect yg sempoi dan xpilih kasih serta sekeliling yg best *thumbs up*

Anonymous said...

apa soalan2 interview masa tu?

zam said...

Apa beza ngan skm IP?. Beza kee

zam said...

Apa beza ngan skm IP?. Beza kee

maisarah sarah said...

zam : maksud soalan awak beza antara sijil kemahiran malaysia dengan ip ke?tu xsure la.sebab saya xtau skm tu cmne.hehe tapi sekarang ni nak masuk ip pun dah susah skit.sebab ramai yang dah minat pertanian.

Anonymous said...

Wah...terbaikla..akupn nk msuk IPAH la..tapi aku dapat IPTG la...ok x?

zul said...

Aku ade abg blaja kat IPAH..die ckp die nk mhon msuk IPAH smula..klu dpt IP len die xnkla..

maisarah sarah said...

anon: hehe no komen la pasal iptg.sebab aku xstay sana.tapi masa kat ipbl budaya budak2 iptg lain dari ipah.and baru semalam aku jumpa sorg lect iptg.ada program kat seri iskandar.huhu

zul: kalau aku pun xnak ip lain.hahaha skang ni ramai lect dah tukar or pencen.tapi serius best dok sana.staf dia xkira pangkat memang terbaik.nnti tanya abang ko.ingat kamariah x?muaahaha

Syukri Ahmad said...

Teruk sgt ke kat ipbl? Sebab aku dpat masuk kat situ..

Syukri Ahmad said...

Teruk sgt ke kat ipbl? Sebab aku dpat masuk kat situ..

Syukri Ahmad said...

Teruk sgt ke kat ipbl? Sebab aku dpat masuk kat situ..

maisarah sarah said...

syukri ahmad : ni betul2 nak tahu ni sampai 3x komen.hehe aku rasa maybe much better sekarang kat ipbl.sebab sekarang kalo xsalah dah start belajar 2 tahun satu tempat.macam aku dulu 2 tahun tu masuk tempat lain2.so tahun kedua akan jumpa sebahagian member2 dari ip berlainan.tapi sekarang dh 2 tahun bersama.so maybe xde masalah sgt,lagi pulak lect ipbl pn dah ramai tukar.so tu la mungkin dah berbeza sekarang.kalo masuk sana nnti kirimkan salah kan penyelia asrama nama puan zuridah ye.hehe

ebalqis said...

Sekadar berkongsi cerita .......Terbaik IPBL rindu sangat dah lama tak kesana merasa gak menyemai padi kat sawah hee.. asal saja nak masuk tiut kasut mesti merah maklumlah masa tu jalan tanah merah lagi.... jalan kaki, jual ayam rumah kerumah berat gila bakul penuh ayam yang dah diproses, kalau nak cerita panjang coretan nya cukuplah sekadar luah rindu semasa berada disana dulu, batch 96/98 second batch pengajian 2 tahun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...