~ kepada tetamu2 pLeZ kLiK di sini ~

meh sini tengok....

Daisypath Friendship tickers

Friday, November 25, 2011

dulu-dulu #4 : tertipu atau benar??

assalamualaikum

zaman kecik-kecik aku banyak dihabiskan di kawasan kampung sebabnya umah aku memang kampung pun bukan taman ^_^ kawan-kawan aku masa kecik semuanya orang-orang kampung aku gak.so ada satu ari tu time main ngan diaorang semua, ada member aku suruh buat satu benda yang sekarang bila aku fikir balik xlogik.

member aku masa tu ada tanya "ko nak duit x?". aku pun sebab pikir nak beli aiskrim milo kat umah opah leha maka aku pun jawab " nak la.ko nak bagi ke?" .ok pertanyaan dijawab dengan pertanyaan. kemudia dia explain pada aku.kalo nak duit free buat macam ni

  1. ko amik batu ikut nilai ko nak. kalo nak 50 sen maka cari 5 biji batu.kalo nak 20 sen ko cari 2 biji batu.
  2. kemudian ko amik tempurung or cawan or pape la yang leh tutup batu tu.
  3. ok sekarang letak batu tu kat tanah dan tutup dengan cawan plastik tadi.
  4. siram setiap hari 2x selama 2 hari.
maka aku dengan bodoh-bodoh alang nya ikut la step dia bagi tu dgn meletakkan 4 biji batu.on time aku siram batu tu. dah macam tanam pokok lak kan. membiak dengan segar agaknya batu-batu tu . selepas 2 hari hasilnya amatlah memeranjatkan aku. bukan sebab batu tu bertukar jadi pokok.

tapi sebab batu tu dah tukar jadi duit syiling 20 sen sebanyak 2 keping means 40 sen.so aku sampai sekarang bila teringat mesti aku tertanya-tanya sama ada kawan-kawan aku tu menipu aku atau benda tu memang betul.mana la tau kan kalo kawan-kawan aku tu memalam gi letak plak duit 20 sen tu bawah cawan tu.

agak-agak kalo aku tanya diaorang pasal benda ni diaorang ingat ag x?kompem xingat sebab banyak ag benda yang nak dipikirkan. tapi kan kalo aku test buat masa balik kampung jap ag ada x ag batu bertukar jadi duit.hehehe

nampak sangat merapu aku ni.ishh!!dah macam khurafat pun ada kan.hahaha tapi tu la pengalaman masa kecik aku.anggap je la kawan-kawan aku tu menipu aku. ok la aku nak balik kampung. selamat menyambut maal hijrah semua.jangan lupa baca doa awal tahun ngan akhir tahun


p/s : ramai-ramai buat azam tahun baru  ^_^

4 comments:

محمد رازيق said...

entri menarik. jom buat azam baru.. salam maal hijrah.. jangan 'tertekan??' 9entri di blog.. salam kenal

maisarah sarah said...

salam perkenalan raziq.akan singgah ke sana =)

Pondok Usang said...

bahaya nii.. bule monyosatkan.. tapi nak cube gak la.. nak gi cari batu sekarang.. hehe..

maisarah sarah said...

hahaha xtau la jadi ke x ye.hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...